Koliko televizije dnevno je preveč?

  • Ali se je med lockdownom tvoj čas pred zasloni podvojil?
  • Se raje odločiš za ogled filma, kot za druženje z družino?
  • Ali je tvoj način življenja pretežno sedeč?
  • Ti zmankuje časa za gibanje, ali si zanj preprosto preutrujen?

ženska z laptopomV študiji na University College v Londonu se je raziskovalka, psihologinja in epidemiologinja Daisy Fancourt ukvarjala ravno s takimi vprašanji. Zanimalo jo je tudi, kakšne posledice ima pretirano gledanje televizije na odrasle.

Kakšne so negativne posledice pretiravanja?

Pretirano gledanje televizije lahko rezultira v upadu kognitivnih sposobnosti in slabšemu spominu. Odvisnost od televizije nekateri poimenujejo nova odvisnost od kajenja.

ogled tekme
Nogometno tekmo si raje oglej v živo, ali jo (še bolje) odigraj s prijatelji.

Televizija spodbuja couch potato lifestyle in izrinja fizično aktivnost. Pogosto gledanje televizije spremljajo tudi nezdravi prigrizki in kalorične pijače.

Kaj pa posredna škoda?

Čas, ki ga preživimo pred ekrani, bi lahko porabili veliko bolj kakovostno. Uro sedenja pred malim zaslonom bi lahko zamenjali s sprehodom, tekom ali drugo fizično aktivnostjo. ?

Boljša alternativa je tudi branje knjig ali druženje, saj vse te aktivnosti pomagajo k boljšemu duševnemu in telesnemu zdravju. ?

kopel s knjigo

Koliko ur televizije je še normalno?

Znanstveniki po svetu imajo okoli tega vprašanja nekoliko deljena mnenja. Če pogledamo čez prst in mnenja povprečimo, je »maksimalni odmerek« tri in pol ure dnevno.

Če si zvečer pogledaš film ali dve epizodi najljubše serije, te ne bo nihče obsojal. Tudi občasni binge je lahko zelo sproščujoča dejavnost, vseeno pa s televizijo nikar ne pretiravaj. Morda je čas, da si poiščeš kakšen zanimiv hobi. ?

VIRnature.com
Prejšnji članekKako je papežev Instagram račun všečkal fotografijo pomanjkljivo oblečene Brazilke?
Naslednji članek5 najhujših kiksov moškega stila – in kako jih popraviti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.