Liffe je tukaj! Kaj naj si ogledam?

32. Liffe je tukaj. V Ljubljani, Mariboru, Celju in Novem mestu ter doma bo od 10. do 21. novembra potekala letošnja izvedba festivala Liffe. V enajstih dneh si bomo lahko ogledali 79 celovečernih in 16 kratkih filmov. Po letu fizične odsotnosti je letošnji Liffe dosegel svojo pravo obliko, a brez določenih ukrepov festival ne bi mogel biti izpeljan. K sreči je lahko in mi bomo tam. Pred tem pa smo pripravili nekaj filmov, ki jih priporočamo za ogled na 32. Liffu.

Liffe: Oglej si vse, kar si želiš

Letošnja izvedba Liffe je ena izmed najbolj vsestranskih izvedb zadnjih let. Renesansa slovenskega filma v nekaj naslovih in raznolikosti preostalih filmov, ki so na voljo. V nadaljevanju ti bomo predstavili le nekaj filmov, ki veljajo za najbolj pričakovane na letošnjem Liffu. To ne pomeni, da si ogledaš le te, saj tudi preostali skrivajo veliko mero kakovosti, strasti in ljubezni do filma. Celoten urnik festivala Liffe si lahko ogledaš na tej povezavi. Ne pozabi pa na možnost ogleda filmov od doma. Več kot štirideset filmov je na voljo za ogled kar od doma.

Spencer

Kristen Stewart kot princesa Diana. Za mnoge je to že dovolj velik razlog za ogled filma, ki razkriva krhkost in moč ženske pod drobnogledom javnosti. Film je svoje dogajanje našel v zadnjih Dianinih letih, ko je njen zakon s princem Charlesom že propadal. Kraljevo igro pozna in pripravljena jo je tudi igrati. Preveri, kdaj si ga lahko ogledaš na Liffu.

SPENCER | NAPOVEDNIK | V KINU OD 11. NOVEMBRA

Prasica, slabšalni izraz za žensko

Celovečerni prvenec režiserke Tijane Zinajić je komična drama o dekletu, ki začne stagnirati v določenem življenjskem obdobju in se ne premakne. Film o mladi slikarki Evi, ki ne najde navdiha za slikanje in je v »razmerju« s svojim mentorjem. Življenje se ji spreminja, sama pa na to ni pripravljena, zato se za pomoč obrne k spletnemu brskalniku.

PRASICA, slabšalni izraz za žensko - Napovednik

Nesrečni fuk ali Nori pornič

Na Liffe je prišel letošnji zmagovalec Berlinala. Gre za satiro o spolnih škandalih in moralnih standardih. Po spletu zaokroži posnetek spolnega odnosa med zamaskiranim moškim in žensko. Za slednjo se kmalu izkaže, da gre za učiteljico, katere ugled se sesuje kot hišica iz kart.

Bad Luck Banging or Loony Porn | Official Trailer | Berlinale 2021

Vzporedni materi

Nov film Pedra Almodovarja, ki raziskuje naravo ženske in matere. Poleg tega pa gre za preplet zgodovinskih dogodkov, ki so povezani s špansko državljansko vojno. Penelope Cruz in Aitana Sánchez-Gijón sta bodoči materi, ki si delita bolniško sobo v pričakovanju poroda. Obe samski in obe sta zanosili po naključju. Soočanje s prihodnostjo in predelovanje težavne preteklosti. Kot pravi Almodovar, gre za matere, ki so zelo drugačne od tistih, ki so do zdaj nastopale v njegovi filmografiji.

PARALLEL MOTHERS | Official Trailer

Francoska depeša

Režiser Wes Anderson se vrača v enem najbolj pričakovanih filmov leta, ki prinaša ansambelsko zasedbo. Timothée Chalamet, Bill Murray, Tilda Swinton, Lea Seydoux, Frances McDormand in mnogi drugi v filmu Francoska depeša. V zbirki filmskih vinjet zaživijo tri reportaže, ki naj bi izšle v zadnji številki Francoske depeše, tedenske priloge izmišljenega ameriškega časopisa, katere uredništvo ima sedež v slikovitem (a prav tako izmišljenem) francoskem mestecu Ennui-sur-Blasé. Wes Anderson gledalca z duhovitimi namigi na različne kulturne in družbene fenomene nedavno minulih časov ter s svojimi značilno ekscentričnimi režijskimi prijemi popelje v barviti svet novinarskih zgodb, ki nam nemalokdaj odstirajo najbolj neverjetne plati življenja.

Francoska depeša (French Dispatch)

Titan

Dobitnik zlate palme v Cannesu, s katerim je režiserka Julia Ducournau navdušila množice in jih hkrati tudi razpolovila. Gre za žanrski tour de force, ki bo mnoge navdušil, spet druge pa pustil praznih rok. Kljub temu razcepu pa gre za nov francoski film, ki ponovno prikazuje kako močna je njihova filmska industrija.

TITANE Trailer (2021)

Benedetta

Paul Verhoeven nam prinaša resnično zgodbo o razmerju dveh italijanskih nun v sedemnajstem stoletju. V Toskani pustoši kuga, starši pa otroke v želji po lepšem življenju pošiljajo v samostane. V enem izmed njih je tudi Benedetta, ki je v samostanu že od malega, a se njeno življenje spremeni, ko med nune sprejmejo mlado Bartolomeo. V mirnem samostanu se prične boj za položaje in privilegije.

Benedetta – Official Trailer

Inventura

Še en slovenski prvenec, tokrat pod taktirko Darka Sinka. Tragikomedija o človeku, ki ugotovi, kako napačne predstave je imel o svojem življenju in ljudeh v njem. »Inventura ponuja zgodbo o človeku, čigar podoba sveta in njegovega mesta v njem je razkrojena. Ironija in moč tega moralnega zloma pripovedujeta o današnjem času, ko ne moremo več ločiti pristnega od lažnega, ko se krepi nezaupanje in začnejo odnosi, ki smo jih nekoč imeli za samoumevne, razpadati,« je o svojem filmu povedal režiser Darko Sinko.

Inventura
Inventura

Liffe z določenimi ukrepi

Skladno z novo uredbo, sprejeto 5. 11. 2021, bo ogled filmov v dvoranah mogoč:

  • ob izpolnjevanju pogoja PCT: ta je izpolnjen, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in dokazilom o prebolevnosti, cepljenju ali testiranju; spremenjena je starostna meja za izjeme pri izpolnjevanju pogoja PCT: ta je znižana na 12 let;
  • s kirurško masko ali masko tipa FFP2; maske iz blaga ne zadostujejo;
  • ob omejeni zasedenosti dvorane: med posameznimi obiskovalci mora biti en sedež prost.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTango in dve levi nogi
Naslednji članekBrezplačna vodena rekreacija za študente s posebnimi potrebami

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.