Tango in dve levi nogi

Večkrat slišim: »Uuu, tango pa bi plesal/a, ampak imam dve levi nogi«. Dobro razumem občutek strahospoštovanja ob plesu, ki deluje po subtilnih principih, na prvi pogled izven racionalnega.

Tango ima poseben čar. Gre za kultni ples. Kralja plesov. In opazovalec z lahkoto, čisto intuitivno, prepozna, da je tango več kot ples. Vidimo dva posameznika, ki se tesno objeta premikata kot eno. V njiju je mir, globoka povezanost, in hkrati ogenj, ki brbota v ozadju vsakega skupnega koraka. Celotno plesišče se v poltemi nekako usklajeno premika na glasbo polno čustev in hrepenenja iz nekega drugega časa, iz nekega drugega prostora. Nezavedno prepoznamo, da gre za čuten svet predanosti in prisotnosti v trenutku, za posebno igro treh akterjev – glasbe in dveh plesalcev.

Pari med plesanjem
Foto: Snežana Bošković

Dve levi nogi

Ples je prvinski način za posameznikovo izražanje. Je pred jezikom in je hkrati jezik. Je osnovni del človeške narave in kulture. Nevroznanost nam pove: »Use it or loose it«. Če te sposobnosti ne bomo uporabljali, jo bomo izgubili. Skozi zgodovino je ples igral pomembno vlogo tako v religioznih obredih in praznovanjih kot v zapeljevanju nasprotnega spola. V današnjem svetu se zdi, kot da ta področja življenja več niso pomembna. Po drugi strani pa ravno zato nosijo še posebno vrednost.

Ste že videli kakšnega dvoletnega ali triletnega otroka, ki ne bi rad plesal? Ki ne bi užival ob »zvijanju« telesa na kakšno dobro glasbo, po možnosti kar pred ogledalom, ker je tako čudovito opazovati lastno živost? Otroci so polni radosti in energije. Brez idej o tem, da česa ne zmorejo. Iz tega sledi, da »dve levi nogi« nista nekaj, kar je resnično naše. Sta posledica socializacije, ki nam privzgoji občutek nesposobnosti in nevrednosti. Zanimivo je, da v »manj uspešnih« družbah ljudje mnogo bolj sproščeno plešejo. Bolj polno živijo.

Plesalca v objemu
Foto: April Veselko

Vse kar potrebujemo, da se naučimo tanga (ali katerekoli druge veščine … ), že imamo v sebi.

Darovi tanga

Rezultati učenja argentinskega tanga so večja radost, novi prijatelji, povečana sposobnost koncentracije, samozavest, dobro fizično počutje, boljše zavedanje telesa, izboljšanje ravnotežja, občutek povezanosti in pripadnosti, čutnost, večanje sposobnosti delovanja možganov in komunikacije, sposobnost uspešnega vodenja … Le kdo si zase ne želi tega…?

In ker besede same ne spreminjajo, je pred nami priložnost, da v živo preizkusimo tango in njegovo bogastvo. Nov začetni tečaj prihaja v januarju in lahko je čudovito novoletno darilo sebi in/ali komu dragemu. Za mlade do tridesetega leta po posebno ugodni ceni. Ob tem je tudi poskusna ura brezplačna, tako da lahko brez pritiska preveriš, kako se tebi čuti tango. Za udeležbo ne potrebuješ partnerja.

Plesalca v objemu
Foto: Paola Evelina Gallarato

Preberi več o Tango Young na https://vlastaveselko.wordpress.com/about/tango-young-slovenija/

in nam sledi na FB in IG

https://www.facebook.com/tangoyoungslovenija.si https://www.instagram.com/slovenijatangoyoung/

In za vse željne dodatne čarovnije še zapis »Čarobni objem«.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.