Mladi vabijo v Kinodvor na 8. filmski festival Kinotrip

Osma generacija festivala Kinotrip
Osma generacija festivala Kinotrip Foto: on kinodvor

Med 19. in 21. oktobrom bo v Kinodvoru potekal 8. mednarodni filmski festival Kinotrip, ki ga pripravljajo mladi za mlade. Raznovrsten program tudi letos prinaša šest aktualnih celovečercev s filmsko klasiko, program kratkih filmov ter pogovore z zanimivimi domačimi in tujimi gosti.

Prihaja 8. filmski festival Kinotrip

Kinotrip je Kinodvorov filmski program, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, mednarodni filmski festival Kinotrip pa njegov največji dogodek. Letos bo potekala osma edicija festivala, program zanjo pa je skrbno pripravila osma Kinotripova generacija, ki jo sestavlja trinajst srednješolk in srednješolcev.

Osmo Kinotripovo generacijo sestavljajo Tim Čerin, Hana Debeljak, Rok Družinec, Tjaša Hafner, Izak Kabir Khan, Mija Kolarič, Sofia Korolova, Anej Košorok, Eva Kralj Serša, Lara Matos, Sofiia Rypalenko, Ema Šilar, Anaïs Vrtunski.

O programu pravijo: »Izbrali smo filme, ki so aktualni in relevantni za mlade, hkrati pa zelo raznoliki v temah, žanrih in zvrsteh. Letošnji festival se bo začel globoko v džungli, zajahali bomo bleščečo mavrico, preskočili vse meje, se z upanjem zazrli v prihodnost in v nemogočem iskali ljubezen.« Ob tem pa dodajajo še: »Veseli nas, da se Kinotrip prenaša iz generacije v generacijo že osem let. Verjamemo, da je pomembno, da ohranjamo kinokulturo in jo približujemo mladim. Sicer bomo v prihodnosti kot skupnost izgubili velik hram kulturne zapuščine.«

8. filmski festival Kinotrip
8. filmski festival Kinotrip Foto: on kinodvor

Kinotrip se začenja 19. oktobra s filmom Jutri je še daleč

Festival začenjamo v četrtek, 19. oktobra, ko bo na sporedu film Jutri je še daleč (Míng tian bi zuo tian chang jiu, 2023), vizualno osupljiva pripoved o odraščanju v Singapurju in mistična meditacija o povezanosti, ki se plete med generacijami. Projekciji bo sledil spletni pogovor z režiserjem filma Zhi Wei Jowom.

Zvečer bo potekalo uradno odprtje festivala z mavrično bleščečim in navdihujočim dokumentarcem Kolibriji (Hummingbirds, Silvia Del Carmen Castaños, Estefanía Contreras, Miguel Drake-McLaughlin, Diane Ng, 2023), ki se dotika številnih pomembnih tem za mlade in širšo družbo: migracije, pravice žensk, splav, LGBTQ+ skupnost, DIY aktivizem in srčno prijateljstvo. Z največjim veseljem lahko napovemo, da se nam bo na projekciji v živo pridružila Diane Ng, ki je pri filmu sodelovala kot sorežiserka, soproducentka in ena izmed direktoric fotografije.

Na odprtju 8. festivala Kinotrip bo tudi so-režiserska filma Kolibriji Diane Ng
Na odprtju 8. festivala Kinotrip bo tudi so-režiserska filma Kolibriji Diane Ng Foto: on kinodvor

V petek, 20. oktobra, si bomo ogledali dokumentarec Žival (Animal, Cyril Dion, 2021), ki govori o podnebnih spremembah in soodvisnosti živih bitij. Film je mlade prepričal »s svojo zrelostjo, ki izhaja iz optimizma, s katerim se loti problematike soobstoja ljudi in živali«. Dan bomo nadaljevali s filmom Izgubljeni fantje (Le Paradis, Zeno Graton, 2023), silovito in čutno ljubezensko zgodbo s političnim nabojem, ki pomenljivo pretrese pojem svobode. Po projekciji bodo mladi o filmu razmišljali skozi pogovor z Metodom Zupanom, novinarjem in kritikom na Radiu Študent. Petkov večer bomo zaključili z vedno odštekanim programom kratkih Kinotripčič, ki letos prinaša kar dva slovenska filma mlade generacije: Borbike Nike Jurman in Razgled Eme Paš. Ogledu programa sledi pogovor s filmskimi ustvarjalkami.

V soboto, 21. oktobra, bomo filmski dan začeli v Dakarju sredi 70. let prejšnjega stoletja in se podali na Potovanje hijene (Touki Bouki, Djibril Diop Mambéty, 1973). Film so mladi izbrali, ker je po petdesetih letih od svojega nastanka »še vedno aktualen za našo generacijo, saj prikaže vidike mladosti: ljubezen, uporništvo, sanjarjenje o boljšem svetu, svobodo in kaj bi zanjo storili«. Mladi bodo festivalsko dogajanje sklenili z animiranim filmom Robotove sanje (Robot Dreams, Pablo Berger, 2023), ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in o izgubi.

Druženja, delavnice in nagrade

Na zaključnem dogodku se bodo s svojim izdelkom predstavili tudi udeleženci predfestivalske delavnice snemanja videospotov, ki jo pripravljamo skupaj z Društvom Kraken in SCCA Ljubljana.

Med filmi bo poskrbljeno še za filmska druženja, pred vsako projekcijo pa bodo mladi Kinotripovci pripravili filmske uvode. Na zaključni projekciji festivala bodo podelili tudi Kinotripovo nagrado občinstva.

Vstopnice za Kinotrip 2023 so že na voljo
Vstopnice za Kinotrip 2023 so že na voljo Foto: on kinodvor

O letošnjem Kinotripu

Vse informacije, program, vstopnice, opise filmov in še in še najdeš na spletni strani Kinodvora in Facebook profilu Kinotripa.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPoslanec Levice jasno: Priznanje palestinske države je edini način
Naslednji članekŠtudenti v dvomih, z ušesi zastrigli tudi pri SDS
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.