Poslanec Levice jasno: Priznanje palestinske države je edini način

Matej T. Vatovec predlaga vladi priznanje Palestine kot samostojne in neodvisne države
Matej T. Vatovec predlaga vladi priznanje Palestine kot samostojne in neodvisne države Foto: on levica

»Opozarjam, da je ob številnih obstreljevanjih ciljev v Gazi s strani Izraela v zadnjih letih naše zunanje ministrstvo vedno previdno pozivalo k prekinitvi ognja in umirjanju razmer, nikoli pa ni bilo sposobno obsoditi okrutnih dejanj izraelskega režima, ki sistematično obstreljuje (predvsem) civilne objekte na območju Gaze, tudi z mednarodno prepovedanimi sredstvi, kot je beli fosfor,« je v svojem pismu ministrici za zunanje in evropske zadeve Tanji Fajon pisal Matej T. Vatovec.

Gaza je največji odprt zapor na planetu, zapisuje Vatovec

Privzeti citat se navezuje na njeno izjavo, da je »solidarnost z Izraelom neomajna«. Ob tem Vatovec piše, da gre je Gaza največji odprti zapor na planetu, v katerem živi več kot dva milijona Palestincev, z omejeno oskrbo in osnovnimi potrebščinami.

Tanja Fajon, Robert Golob in Luka Mesec
Tanja Fajon, Robert Golob in Luka Mesec l Foto: vlada/ izrez zaslona

»Kar številne mednarodne organizacije že dlje časa ugotavljajo, je to, da Izrael že desetletja krši resolucije Združenih narodov, predvsem pa ženevske konvencije. Vse to, skupaj s politiko nezakonitega plenjenja ozemlja, prisilnega izseljevanja in priseljevanja naseljencev, postavlja izraelsko državno politiko do Palestincev ob bok tistemu, kar smo pretežni del prejšnjega stoletja opazovali v Južni Afriki – apartheidu,« dodaja Vatovec kot predstavnik Levice, ki v zadnjih dneh ne kaže tega, da se v celoti strinja z izjavami ministrice Fajon in predsednika vlade.

Slovenija naj prizna palestinsko državo?

Vatovec vladi predlaga tri glavne točke: da preuči vse možnosti za vzpostavitev sistema nadzora in prepovedi izraelskega blaga, ki prihaja iz okupiranih palestinskih ozemelj; da aktivno pristopi h kampanji za obsodbo Izraela kot ene največjih kršiteljic mednarodnega prava in kolonialno silo znotraj EU, vključno z uvedbo sankcij proti državi Izrael ter da prične s postopki za priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države.

Dan poprej pa je Vatovec pojasnil, da bi morali svetovni voditelji čimprej reagirati in zastaviti svoje ime za prekinitev ognja in začetek novih mirovnih pogajanj. »Edini način, ki bo to pot začel, je priznanje palestinske državnosti – dolg, ki ga ima tudi Slovenija, predvsem v luči svoje zgodovine. Čeprav je malo upanja, to ostaja in umira zadnje,« je zapisal.

Slovenija podvojila pomoč palestinskim beguncem v luči napadov

Urednik portala Student.si

VIRlevica
Prejšnji članekBrezplačne avdio knjige: Projekt Gutenberg ponuja prihodnost
Naslednji članekMladi vabijo v Kinodvor na 8. filmski festival Kinotrip

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.