Najbogatejše filmske produkcijske hiše

Kakšen bi bil svet brez filmov? Verjetno veliko manj zabaven, saj so filmi praktično postali že del naše večerne rutine. Na srečo so tu produkcijske hiše, ki financirajo snemanje filmov, ponujajo sredstva in delovno silo in s tem omogočajo, da se ob komedijah nasmejimo, ob dramah jokamo in da ob grozljivkah zagrabimo najbližjo blazino. Filmska podjetja postavljajo nove rekordne zaslužke, kar je dokaz, da smo del zlate dobe filma. Kdo pa sploh so trenutno najbolj uspešne filmske produkcijske hiše?

1. Universal Pictures

  • Svetovni zaslužek: 43.9 milijard ameriških dolarjev
  • Število financiranih filmov: 254

Universal Pictures je bila ustanovljena leta 1912 in je najstarejša filmska hiša v Ameriki. Sedež podjetja je v Kaliforniji, ima pa več podružnic, vključno z DreamWorks Animation, Amblin Partners in NBC Universal Entertainment Japan, povsod po svetu. Najbolj znani filmi financirani s strani Universal Pictures produkcijske hiše so Jurski park, Jurski svet, celotna serija Hitri in drzni, E. T., Jaz baraba in King Kong.

2. Warner Bros.

  • Svetovni zaslužek: 43.8 milijard ameriških dolarjev
  • Število financiranih filmov: 249

Druga najuspešnejša produkcijska hiša je bila ustanovljena leta 1923 in se po zaslužku ter številu filmov približuje Universal Pictures. Warner Bros je del vodilnih ameriških filmskih studiov Big Five, kamor spadajo še RKO, Fox, MGM in Paramount. Serije Harry Potter, Vitez Teme, Joker, Hobit in Aquaman so filmi, ki so hiši Warner Brothers prinesli največ zaslužka.

3. Columbia Pictures

  • Svetovni zaslužek: 41.5 milijard ameriških dolarjev
  • Število financiranih filmov: 245

Columbia Pictures je ameriški filmski studio in je član produkcijske organizacije Sony Pictures Entertainment. Ustanovljen je bil leta 1924 v Los Angelesu, do letošnjega leta pa je financiral 245 filmov, med katerimi so tudi Skyfall, Jumanji in Da Vincijeva šifra.

4. Walt Disney Pictures

  • Svetovni zaslužek: 38.4 milijard ameriških dolarjev
  • Število financiranih filmov: 130

Walt Disney Pictures se je na seznam vodilnih produkcijskih hiš uvrstila šele leta 2020. Gre za podjetje, ki je v lasti Walt Disneyja. Ustanovljena je bila leta 1983 v Kaliforniji. Izdal pa je nekaj najbolj donosnih filmov po celem svetu vključno z zadnjim delom Maščevalcev, Vojno zvezd, Levjim kraljem in Pirati s Karibov.

Fun Fact: Zadnji del Maščevalcev (Avengers: Endgame) je na vrhu seznama najbolj dobičkonosnih filmov. Na svetovnem trgu je zaslužil več kot 2.8 milijard ameriških dolarjev.

5. Marvel Studios

  • Svetovni zaslužek: 33.7 milijard ameriških dolarjev
  • Število financiranih filmov: 62

Tudi Marvel Studios je del podjetja The Walt Disney Studios. Ustanovljen je bil leta 1993 in je najbolj znan po produkciji Marvel Cinematic Universe filmov, ki temeljijo na likih, ki se pojavljajo v stripih Marvel Comics. To so Iron Man, Black Panther, Hulk itd.

VIRreelrundown.com
Prejšnji članekSlovenija je najboljša turistična destinacija za leto 2021
Naslednji članek»Nošenje mask bi lahko imelo variolacijski učinek in tako vodilo v imunost,« pravi nova radikalna teorija

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.