Najbolj zapleteni filmi vseh časov

Vsake toliko časa si ogledaš film, po katerem ti ni jasno čisto nič. Pogledaš ga še drugič in tretjič, a tvoja vprašanja še vedno nimajo odgovorov. No, takih filmov je veliko, pogosto pa imajo skupne imenovalce. Kubrick, Nolan, Kaufman, Gylenhaal in DiCaprio so tisti »krivci«, ki sodelujejo pri največ takih filmih. Seveda so tu še drugi, ki smo jih zbrali v seznam najbolj zapletenih filmov vseh časov. Če jih razumeš, potem odlično. Če jih ne, potem odlično. Važno je, da uživaš.

Če imaš kakšen »mind-blowing« film, ga lepo prosim zapiši v komentar.

Atlas oblakov (Cloud Atlas)

Po istoimenski knjižni predlogi je Atlas oblakov, ki so ga režirali Tom Tykwer in sestri Wachowski, eden tistih zelo zapletenih filmov. Z ansamblom prepoznavnih igralcev, ki se vsi odlično izkažejo, se je film po izidu spopadal z več kritikami. Padle so predvsem na račun prevelike ambicioznosti in nepovezanih likov. Če ti je bil film preveč zapleten, poskusi s knjigo, ta je fantastična. Kot zanimiva informacija pa je ta, da v filmu igrajo Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant in Hugo Weaving.

Atlas oblakov
Atlas oblakov

Zlovešči otok (Shutter Island)

Prav tako posnet po knjižni predlogi je ta neo-noir psihološki triler eden najbolj znanih filmov, v katerem igra Leonardo DiCaprio. Poleg njega sta v filmu Martina Scorseseja prisotna še Mark Ruffalo in Ben Kingsley. Zgodba sledi dvema agentoma, ki preiskujeta primer morilca, ki je pobegnil iz umobolnice. Zlovešči otok je eden tistih filmov, ki jih moraš pogledati dvakrat, da bi opazil vsak detajl.

Zlovešči otok
Zlovešči otok

Večno sonce brezmadežnega uma
(Eternal Sunshine of the Spotless Mind)

Drama pomešana z nekaj znanstvene fantastike, v kateri blestita Kate Winslet in Jim Carrey. Glavna lika si drug drugega izbrišeta iz spomina, ko se začne njuno razmerje krhati. Scenarist Charlie Kaufman nas popelje v romantičen, grenek, vesel, žalosten in malenkost zmeden svet.

Večno sonce brezmadežnega uma
Večno sonce brezmadežnega uma

2001: Vesoljska odiseja (2001: Space Odyssey)

Brez dvoma revolucionaren film Stanleya Kubricka, ki je za mnoge najboljši film vseh časov. Film ni le znanstvena fantastika, temveč pot po človeški evoluciji. Od gledalca zahteva, da se sprosti in uživa, na koncu pa ne razume večine stvari, ki se je zgodila. Kritiki so film ob izidu »napadli« zaradi pomanjkanja dialoga in razlage.

2001: Vesoljska Odiseja
2001: Vesoljska Odiseja

Tenet

Najnovejši film na seznamu je eden izmed mnogih filmov Christopherja Nolana, ki je gledalce pustil odprtih ust. Predvsem zaradi tega, ker ni bilo povsem jasno, kaj točno se v filmu dogaja. Morda ti bo po drugem ali tretjem ogledu vse popolnoma jasno, a kot se za Nolana spodobi, ti verjetno ne bo.

Tenet
Tenet

Mulholland Drive

Film tako zapleten, da je studio režiserju Davidu Lynchu dovolil, da na hrtbno stran CD-jev doda deset namigov, ki bi pomagali pri razlagi. Če ti bojo pomagali, boš videl po koncu filma. Fantastična igra in film, ki gledalcu ponudita možnost samostojnega interpretiranja.

Mulholland Drive
Mulholland Drive

Drugi zapleteni filmi

  • Donnie Darko
  • Memento
  • Klub golih pesti (Fight Club)
  • Jakobova lestev (Jacob’s Ladder)
  • Izvorna koda (Source Code)
  • Sovražnik (The Enemy)
  • Vanilla Sky
  • Peklenska pomaranča (Clockwork Orange)

Če imaš tudi ti kakšen zapleten film, ki bi ga rad delil z nami, ga zapiši v komentar.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekS klikom na to Instagram zgodbo tvoj telefon postane neodziven
Naslednji članekLoterija Velikega kanjona za uboj bizonov zbrala 45 000 prijav
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.