Najboljše božične risanke vseh časov

Zaslonske slike risank Predbožična mora, Polarni ekspres, Božična pesem in Ledeno kraljestvo
Najboljše božične risanke vseh časov, ki jih moraš videti med božičnimi prazniki

Najboljše božične risanke in animirani filmi so ravno pravšnji ogled za božične in novoletne praznike. Na seznam najboljših božičnih risank smo uvrstili kar nekaj risank in animiranih filmov, ki se najpogosteje gledajo v tem obdobju. Kokice, vroča čokolada in drugi prigrizki ter pijače vsekakor spadajo poleg takih filmov, ki se jih vedno gleda pod toplo odejo.

Predbožična mora (The Nightmare before Christmas)

Risanka Tima Burtona vsekakor velja za klasiko božičnih ogledov in se tako brez težav uvršča na seznam najboljših božičnih risank. Kaj se dogaja v njej? Predbožična mora se dogaja v svetu, kjer ima vsak praznik svojo deželo. Govori o strasti, ki je zapeljala Jacka Skellingtona, priljubljenega kralja buč v mestu Halloween, ki nadzira ustvarjanje vseh vampirskih slasti, strahu in presenečenj, ki jih ta praznik tradicionalno izvaža v resnični svet. Jacka vsakoletna rutina dolgočasi in nov smisel življenja najde, ko slučajno naleti na vhod v Božično mesto. Nemudoma ga prevzamejo živahne barve, igrače, okraski in toplo vzdušje, ki ga tam odkrije.

The Nightmare Before Christmas (1993) Official Trailer #1 - Animated Movie

Polarni ekspres (The Polar Express)

Režiser Robert Zemeckis je poskrbel za napredek v animaciji s svojo božično risanko Polarni ekspres. Deček, ki še vedno verjame v Božička, nekega večera doživi veliko presenečenje, ko je povabljen na nepozabno vožnjo s polarnim vlakom, ki naj bi ga popeljal na severni pol. Na potovanju, polnem čudes in avantur, deček spoznava pravi pomen božičnega čudeža, ki se pokaže šele tedaj, ko vanj resnično verjamemo.

The Polar Express (2004) Official Trailer - Tom Hanks, Robert Zemeckis Movie HD

Božična pesem (Disney’s Christmas Carol)

Gre za eno izmed najbolj legendarnih božičnih risank. Priljubljena zgodba mojstra pripovedk Charlesa Dickensa je še en izdelek režiserja Roberta Zemeckisa. V zagrenjenega in skopega čemerneža, ki ga ob božiču na pot samospoznavanja popeljejo duhovi preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, se je tokrat s pomočjo osupljive računalniške animacije spremenil zabavni komik Jim Carrey, ki pravi smisel božiča prikaže z dobro mero zabave in ščepcem ironije.

Jim Carreys A Christmas Carol Official Trailer

Ledeno kraljestvo (Frozen)

Velik hit vse od leta 2013 naprej je nujen ogled v božičnih časih. Zaradi svoje izjemne priljubljenosti pri najmlajših generacijah, božič ne more uiti Ledenemu kraljestvu in njegovemu nadaljevanju. Ledeno kraljestvo je zgodba o dveh princesah, Ani in Elsi. Slednja premore čarobno moč ustvarjanja snežnih metežev, toda ko se njena magija nekega dne ponesreči, celotno kraljestvo ogrne v večni sneg in led. Dvolični grof, ki se želi polastiti prestola, ljudi naščuva proti kraljični, zato se njena sestra skupaj z izkušenim hribolazcem, zabavnim jelenom in čudaškim snežakom poda na neverjetno reševalno akcijo, polno nepričakovanih nevarnosti in kaotične snežne zabave.

FROZEN | Let It Go Sing-along | Official Disney UK

Artur Božiček (Arthur Christmas)

Ko ni več Arturja in minimojčkov, je tu Artur Božiček, ki se je znašel na našem seznamu božičnih risank. Animirana družinska komedija razkrije neverjeten odgovor na vprašanje vsakega otroka: kako Božiček razdeli vsa darila v eni sami noči? Odgovor je Božičkova skrivna, z vrhunsko tehnologijo opremljena operacija, skrita pod severnim tečajem. V središču pripovedi je zgodba z vsemi potrebnimi božičnimi sestavinami: disfunkcionalno družino in malo verjetnim junakom z nujno nalogo, ki mora biti opravljena še pred božičnim jutrom.

ARTHUR CHRISTMAS - Trailer

Preveri tudi naš seznam Najboljših božičnih filmov vseh časov.

Grinch

Animirana pustolovščina o čemernem prebivalcu Kdolskega je jasen spremljevalec božičnih praznikov. Čudaški Grinch živi samotarsko življenje v jami blizu mesteca Kdolsko. Družbo mu dela zvesti prijatelj, psiček Maks. Svoje bivališče sta si uredila z izumi in izpopolnjenimi tehničnimi napravami, ki jima lajšajo vsak dan. Grinch se pretežno zadržuje doma, prebivalce Kdolskega vidi le takrat, ko mu zmanjka hrane in mora po nakupih. Vsako leto pa mu prebivalci Kdolskega, Kdoji, dneve pred božičem pokvarijo z vedno večjimi, svetlikajočimi in glasnimi praznovanji. In ker se letos Kdoji odločijo, da bo božič še trikrat večji kot običajno, Grinchu prekipi in se odloči, da bo ukradel božič. Da bo naposled le imel mir in tišino, se odloči, da se bo na predvečer božiča preoblekel v Božička.

Klaus

Poštar Jesper se spoprijatelji z izdelovalcem igrač po imenu Klaus. Skupaj začneta deliti darila in tako dokažeta, da lahko tudi najmanjša oblika prijaznosti spremeni življenje. Ena najlepših risank zadnjih let in brez dvoma nujen ogled za vsakega.

Klaus | Official Trailer | Netflix

Pet legend (Rise of the Guardians)

Seznam najboljših božičnih risank dopolni tudi animiran film Pet legend iz leta 2012. Pustolovska božična risanka o Jakcu Mrazu in drugih bitjih. Jakec Mraz je nagajiv fantič, ki svojo čarobno moč uporablja predvsem za uganjanje zimskih norčij in povzročanje kaosa. Zato je zelo presenečen, da ga legendarni božiček, zobna vila, velikonočni zajec in zaspanček povabijo v svoje vrste varuhov otroških sanj in radosti. Skupaj se morajo zoperstaviti zlobnemu bav-bavu Pitchu, ki želi vse sanje spremeniti v nočne more. Toda Jakec med fantastičnimi pustolovščinami spozna neprijetno resnico o svoji preteklosti.

Rise of the Guardians: Official Trailer

Jelenček Rudolf

Ta ali druga božična risanka o jelenčku Rudolfu je zapisana v zgodovino. Pustolovščine najslavnejšega jelenčka vseh časov zaživijo pred nami v ljubkih risankah, polnih dogodivščin v čarobni zimski naravi severnega tečaja. Zasmehovan zaradi svojega rdečega noska pobegne na sever, kjer se v eni risanki sreča z medvedom, v drugi z veverico in tako dalje. Ni seznama najboljših božičnih risank brez Rudolfa.

MALI JELENČEK RUDOLF

Druge božične risanke, ki jih je vredno videti

Čeprav je že na samem seznamu nekaj risank, ki v svoji osnovi niso božične, a vseeno vsebujejo sneg in veselje, je tudi nekaj preostalih božičnih risank, ki to niso. Katere božične risanke so še na voljo?

  • Mala noga (Small Foot)
  • Frančkov čarobni božič
  • Franček in zeleni vitez
  • Zmajček Tabaluga
  • Mali jeti (Abominable)
  • Snežak
Frančkov Čarobni Božič (risanka, sinhronizirana v slovenščino)

Imaš tudi ti kakšno, ki bi jo rad delil? Zapiši jo v komentar.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek10 najbolj iskanih poklicev v Sloveniji v letu 2021
Naslednji članekOdkriti novi mamuti

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.