Najboljše filmske trilogije vseh časov

Katere so najboljše filmske trilogije vseh časov? Trije filmi v seriji, ki skupaj povejo eno zgodbo ali več zgodb, ki imajo isto rdečo nit. Kljub odličnosti smo tu izpustili »trilogijo Kornet« ustvarjalcev Edgarja Wrighta, Simona Pegga in Nicka Frosta (Zora neumnih mrtvecev, Vroča policija in Pr’ konc sveta). Kaj pa sploh naredi dobro trilogijo? Je to le kakovost zgodbe in filma samega, ali je nekaj več? Poglejmo si najboljše trilogije vseh časov.

Preden

Trije filmi režiserja Richarda Linklaterja, ki so bili izdani z desetletnimi premori. Prvi del, Pred sončnim vzhodom (Before Sunrise), je izšel leta 1995. Drugi del, Pred sončnim zahodom (Before Sunset), je izšel leta 2004. Zadnji del, Pred polnočjo (Before Midnight), pa leta 2013. Ethan Hawke in Julie Delpy zaigrata Jesseja in Celine. Vsak film svoje dogajanje najde v naslovnem času in toliko let, kot je minilo od prejšnjega filma, je minilo tudi v filmu samem. Fantastična zgodba, dialog izven tega sveta in čudovite igralske predstave obeh igralcev.

Pred sončnim zahodom
Trilogija velja za eno najboljših ljubezenskih zgodb v filmu.

Pobesneli Max

Filmi, ki so med zvezde izstrelili Mela Gibsona in režiserja Georga Millerja. V postapokaliptični Avstraliji Max bije bitko s tolpo motoristov. Ko mu tolpa ubije sina in ženo, si Max nadene črn jopič in gre na maščevalno misijo. Prvi del je s skromnim proračunom (300 tisoč dolarjev) ustvaril 100 milijonov dobička in predstavil Avstralijo svetu. Sledila sta še dva filma, ki sta bila še večja in s še večjimi eksplozijami. Nato pa je sledilo presenečenje, ko je Miller leta 2015 posnel še eno nadaljevanje.

Pobesneli Max
Pobesneli Max je predstavil Avstralijo, Georga Millerja in Mela Gibsona.

Vitez teme

Christopher Nolan je ponovno oživel viteza teme oziroma Batmana. Po zelo dobrem prvem delu je sledil drugi del, ki je verjetno najboljši film vseh časov, kar se tiče žanra super junakov. Trilogija se je zaključila z malo slabšim tretjim delom, a v njegovo obrambo tam ni bilo Aarona Eckharta in Heatha Ledgerja kot TwoFacea in Jokerja. Nolan je stopil iz svojih »okvirjev« in nam dal verjetno najboljšega Batmana vseh časov in najboljšo trilogijo žanra super junakov.

Vitez teme
Nolan nam je v svojih filmih predstavil najboljšega Jokerja, Batmana in najboljši film o superjunakih.

Kako izuriti svojega zmaja

Studio DreamWorks nam je leta 2010 predstavil zgodbo vikingov, ki se borijo z zmaji. Fantastično. Tako za otroke kot tudi za odrasle, ki se v kinu niso le dolgočasili, ampak celo uživali. Vsak del trilogije je bil nominiran za Oskarja in filmi so bili nagrajeni s kar šestnajstimi nagradami Annie (nagrada za animirane filme).

Kako izuriti svojega zmaja
Od studia, ki nam je dal Shreka in Kung Fu Pando, so zmaji tisto kar najbolj zdrži celoto trilogije.

Pirati s Karibov

Čeprav je filmov v seriji pet, se zadnjih dveh nočem niti spominjati. Pravo trilogijo je režiral Gore Verbinski in skupaj z ekipo ustvaril logično zgodbo, priljubljene like in splošen fenomen. Prvi film je bil gromozanski uspeh, a režiser je bil vseeno dovolj pameten, da nam je dal nekaj malih sledi, v katero smer lahko gredo nadaljevanja. K sreči je bil uspešen in sledila sta še dva, ki sta lepo zaokrožila zgodbo Jacka Sparrowa in njegovih dogodivščin. Potem pa še tisti dve nadaljevanji, ki sta po mojem mnenju sramota za zgodbo in like.

Pirati s Karibov

Svet igrač

Začetnik nove ere animiranih filmov. Prvi del je leta 1995 presenetil svet in postal uspešnica, ki še vedno pridobiva na tisoče oboževalcev. Drugi del je eden najboljših nadaljevanj v filmskem svetu, tretji pa je eden najboljših filmov nasploh. Ena najbolj kakovostnih trilogij, ki je vse še nadgradila z lanskoletnim četrtim delom.

Svet Igrač
Franšiza Svet Igrač (4 filmi) je skupaj zaslužila že 3,04 milijarde dolarjev. Filmi pa imajo tudi štiri nagrade Oskar.

Vojna zvezd IV-VI

Največji kulturni fenomen vseh časov. Devet delov, tri trilogije, a le ena, ki velja. Prva trilogija. Četrti, peti in šesti del. Vesoljska opera Georga Lucasa je leta 1977 preplavila svet. Iz mrtvih je priklicala studio 20th Century Fox in skupaj z Žrelom spremenila fokus filmov iz sofisticiranih v spektakularne.

Vojna Zvezd

Matrica

Prvi film je bil novost v vseh pogledih filmskega sveta in spremenil filme. Wachowskijeva sta ustvarila Matrico, ki je bila res fantastična. A kaj, ko je z obema naslednjima deloma padla kakovost čisto vsega. Kljub temu pa je trilogija Matrica nekaj, kar je tako močno vplivalo na filmski svet, da mora imeti mesto na tem seznamu.

Matrica
Po prvem delu Matrice sta sledili dve nadaljevanji, ki sta bili le dovolj dobri, da je lahko na tem seznamu.

Planet opic

Predelava filmov o planetu opic je bila še ena v vrsti predelav, ki jih niti nismo želeli. Ampak prvi del je bil tako dober, da nas je prepričal. Vzpon planeta opic, Zora planeta opic in Vojna za planet opic. Trilogija o šimpanzu Cezarju (Andy Serkis), padcu človeške rase in vzponu opic. Ni še bilo filma, ko bi bile živali oziroma opice tako prepričljive. CGI je bil izven tega sveta, zgodba in igra pa tudi. Ena najboljših trilogij vseh časov, ki bo najverjetneje velikokrat spregledana.

Planet opic
Trilogija planeta opic v kateri se je pokazal napredek tehnike zajema gibanja (motion capture) in še bolj je stekla beseda o tem kako spregledani so igralci, ki se s tem ukvarjajo.

Vrnitev v prihodnost

Znanstvena fantastika Roberta Zemeckisa o potovanju skozi čas. Marty McFly (Michael J. Fox) in Doktor Emmet Brown (Christopher Lloyd) z avtomobilom DeLorean potujeta skozi čas in popravljata, kar sta sama pokvarila. So filmi, ki jih mora v svojem življenju videti čisto vsaka oseba.

Vrnitev v prihodnost
Film, ki je šel nazaj in naprej in spet naprej ter nazaj v prihodnost.

Boter

Mafijska mojstrovina. Družina Corleone. Najboljša trilogija, ki ne vsebuje fantastičnih elementov in to brez kakršnega koli dvoma. Francis Ford Coppola je skupaj z Mariem Puzom (avtor knjige Boter) ustvaril tri izvrstne filme o kriminalni družini. Je ena najbolj vplivnih trilogij in seveda najbolj uspešnih. Bila je nominirana za kar osemindvajset Oskarjev in jih dobila devet. Poleg tega pa so filmi zaslužili približno 500 milijonov dolarjev, kar zaradi inflacije pomeni več kot dve milijardi. Seveda če bi bili izdani v današnjem času. Vsak košček sestavljanke je perfekten in je z razlogom ena najboljših trilogij vseh časov.

Boter
Za vlogo Vita Corleoneja je Marlon Brando prejel Oskarja, ki pa ga ni sprejel.

Gospodar prstanov

Za konec pa najboljša trilogija vseh časov, ki je mnogo nivojev nad ostalimi. Peter Jackson je iz knjige J.R.R. Tolkiena ustvaril film oz. tri filme, ki se vsak posebej uvrščajo na sezname najboljših filmov. Ko pa jih pogledaš kot celoto, so najverjetneje najboljši film v zgodovini. Rekordi po nagradah in takratni rekordi po dobičku so le dve stvari od mnogih. Gospodar prstanov je Jacksonovo življenjsko delo, ki ne bo nikoli preseženo.

Gospodar prstanov

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek5 najbolj skrivnostnih Youtube kanalov
Naslednji članekOdpuščanja zaradi koronavirusa po Evropi
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.