Najboljši dokumentarci o serijskih morilcih

Čeprav so serije o serijskih morilcih vedno bolj popularne, enako velja za dokumentarne serije ali filme. Ti nas na nek način spustijo v perverzne ume morilcev in nam nudijo bolj realističen vpogled v njihove zločine. Zakaj nekateri ljudje uživajo v morjenju drugih? Na kakšne načine so si podobni z drugimi morilci in na podlagi česa izbirajo svoje žrtve? Odgovori na tovrstna vprašanja so razkriti z grafično natančnostjo skozi intervjuje s kriminalisti, različnimi udeleženci in kdaj celo s samimi morilci.

Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer (2021)

Rojen leta 1960, poznan kot »Walk-in Killer« in »Night Stalker« v Los Angelesu, ZDA je Ricardo »Richard« Leyva Muñoz Ramírez znan kot razvpit morilec, ugrabitelj, posiljevalec, nadlegovalec otrok in vlomilec. Svoje zločine je opravljal pod bleščečo kalifornijsko fasado v času leta 1980.

V tej Netflixovi kriminalni seriji dva detektiva za umore, Gil Carillo in Frank Salerno, tekmujeta s časom, da bi ujela Night Stalkerja, ki je umoril najmanj 13 ljudi ter mnoge poškodoval na druge načine. Omejena Netflixova dokumentarna serija strašljivo prikaže, kako detektiva dekodirata zločine in lovita serijskega morilca. Vključuje zelo natančne primere njune interakcije z Ramirezom, srhljive arhivske posnetke, vznemirjajoče grafične prizore zločinov in srhljivo cinematografijo.

Night Stalker je definitivno ena izmed najboljših pravih kriminalnih serij in je kot taka primerna za binganje, vendar neprimerna za občutljive ljudi.

Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer | Official Trailer | Netflix

Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes (2019)

Theodore Robert Bundy, rojen leta 1946, je bil ameriški serijski morilec, ki je umoril, ugrabil in posilil več nedolžnih mladih žensk v času leta 1970. Bundy je svoje zločine zanikal za več kot desetletje, nato pa je skozi leta v zgodnjih 70ih priznal 30 umorov.

Vključujoč Bundyijeve srhljive intervjuje in redke videe ter zvočne posnetke iz arhivov, posnete, ko je bil na smrtni kazni, ta dokumentarec nudi natančen portret hladnokrvnega serijskega morilca.

Kljub grozljivi naravi njegovih zločinov je Bundy postal slavna osebnost in bil senzacionaliran zaradi svojega očarljivega videza in duhovite interakcije s sodiščem ter mediji, predvsem po njegovem pobegu iz pripora leta 1977 v Koloradu, ZDA.

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes | Official Trailer [HD] | Netflix

Memories of a Murderer: The Nilsen Tapes (2021)

The Nilsen Tapes je srhljiva kolekcija zvočnih posnetkov, posnetih s strani samega morilca iz njegove zaporniške celice. Eden izmed najslavnejših britanskih serijskih morilcev, bivši policist, Dennis Nilsen, se spominja svoje življenjske zgodbe in vseh podrobnosti njegovih groznih zločinov nad moškimi.

Nilsen je bil aretiran leta 1983, ko so vodovodarji odkrili grozljive ostanke človeških teles, ki se jih je znebil skozi odtok v svojem londonskem stanovanju. Hladnokrven morilec je ubil več kot 15 moških in fantov, preden so ga ujeli.

Memories of a Murderer: The Nilsen Tapes | Official Trailer | Netflix

The Sons of Sam: A Descent Into Darkness (2021)

Ta kriminalna serija se poglobi v um raziskovalnega novinarja Mauryija Terryija, ki je prepričan, da je imel serijski morilec David Berkowitz pomočnike v svojih šestih umorih in sedmih poskusih umorov v primeru »Son of Sam.« Poleg tega je verjel, da so bili umori povezani s satanskim kultom.

Zločini so se zgodili v Bronxu, Brooklynu in Queensu v New Yorku, v 1970ih. Imenovan »Point 45-caliber Killer«, zaradi pištole, ki jo je uporabljal ob umorih svojih na videz naključnih žrtev, je bil poštni uslužbenec Berkowitz ujet leta 1977, po tem, ko je New York teroriziral več kot eno leto.

Serija podrobno prikaže kronološko časovnico Berkowitzevih zločinov in obsesivno zajčjo luknjo, po kateri se je spustil novinar Terry, medtem ko je poskušal dokazati prisotnost potencialnih sostorilcev, ki so bili v tistem času še vedno na prostosti.

The Sons of Sam: A Descent Into Darkness | Official Trailer | Netflix

Catching Killers (2021)

Ta serija beleži strašljive umore s strani najnevarnejših kriminalcev na svetu. Gledalca popelje skozi detajle več serijskih primerov, ki so predstavljeni s strani njihovih dodeljenih preiskovalnih policistov.

V Catching Killers sledimo zgodbam policistov in tožilcev, ki se spustijo v globino teh primerov, jih rešijo in ulovijo storilce. Vsaka od desetih epizod prikaže dve zgodbi različnih morilskih primerov z vsega sveta.

Catching Killers | Official Trailer | Netflix

The Ripper (2020)

Serija nam predstavi umore, ki so se zgodili v Yorku, v državi na severu Anglije v poznih 1970ih. Poznan kot »The Yorkshire Ripper«, je morilec Peter Sutcliffe ubil 13 žensk in napadel našteto drugih v bližini mest Leeds in Bradford.

Serija nas popelje med policiste, tožilce in priče, ki se spominjajo podrobnosti umorov, storjenih med letoma 1975 in 1980 v mirni severni Angliji, kar je povzročilo največji policijski lov v Britanski zgodovini.

The Ripper poudari, zakaj Yorkshire policiji ni uspelo ujeti zločinca več let. Zamuda je bila rezultat seksističnega odnosa policistov nad ženskimi žrtvami, obsojanja žrtev in neurejenega pravnega sistema ter policije.

The Ripper | Official Trailer | Netflix

Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes (2022)

Pred kratkim je izšla serija z naslovom Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story, kjer igralci prikažejo grozljivo zgodbo tega serijskega morilca. Conversations with a Killer pa je podobna omenjenemu Bundyijevemu dokumentarcu in vključuje Dahmerjeve intervjuje z njegovim odvetnikom. Tako občinstvu nudi do sedaj neslišana priznanja zločinov s strani samega morilca.

Ta dokumentarec je zanimiv z vidika žrtev, saj prikaže, da so bile te večinoma mladi, homoseksualni Afro-Američani. Tako je policija tovrstna izginotja večinoma ignorirala in jim ni pripisovala večjega pomena. Vidimo lahko pričevanje Dahmerjevega »prijatelja,« ki je bil seveda šokiran, ko je izvedel, kdo oziroma kaj Dahmer je. Prijatelj ene izmed žrtev se zlomi, ko se spominja, kako ga je odložil pri Dahmerju sredi noči in kako je poleg morilca on edini, ki ga je še zadnjič videl živega.

Tako fascinanca nad Dahmerjem ne leži v samem morilcu, temveč leži v njegovih žrtvah.

Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes | Official Trailer | Netflix

Prejšnji članekMinistrstvo za kulturo z razpisi v višini 1,5 milijona evrov
Naslednji članekSvetovni dan hrane nikogar ne pušča ob strani

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.