Ministrstvo za kulturo z razpisi v višini 1,5 milijona evrov

Hispanic male visitor looking reflective while sitting on a bench and admiring the various paintings on the wall of an art gallery
Foto: Antonio_Diaz iz iStock

Ministrstvo za kulturo je objavilo razpise za izbor kulturnih projektov in dodelitev deovnih štipendij na področju umetnosti za leto 2023. Zagotovljenih je več sredstev kot v zadnjih letih, prijave pa so možne na področjih uprizoritvenih, glasbenih in vizualnih umetnosti.

Ministrstvo zvišuje finančna sredstva za podporo kulturi

»Z višjimi finančnimi sredstvi dodatno povečujemo nujno potrebno podporo sektorju v postkovidnem in kriznem času. Ministrstvo v letu 2023 tako namenja 400.000 evrov za področje uprizoritvenih umetnosti, 460.000 evrov za področje glasbenih umetnosti, 220.000 evrov za področje vizualnih umetnosti in 390.000 evrov za delovne štipendije. Letošnja novost je razpis za delovne štipendije na področju uprizoritvenih, glasbenih, vizualnih in intermedijskih umetnosti s poenotenimi pogoji za vsa področja, ki je namenjen samozaposlenim v kulturi,« so zapisali na Ministrstvu za kulturo.

Enoletni projektni razpisi prinašajo tudi znižanje pogojev glede lastne udeležbe – prosilci bodo lahko po novem namesto 70 % zaprosili za 80 % celotne vrednosti projekta, poleg tega se pri večini projektov zvišujejo najvišje možne zaprošene vrednosti. Strokovne komisije bodo pri ocenjevanju referenc za preteklo obdobje upoštevale, da je šlo za obdobje, ki so ga krojile epidemične in postkovidne razmere.

Rok za prijavo je 14. november 2022.

Novo podpodročje Prva podpora projektu

Poleg tega se na področju glasbene umetnosti uvaja novo podpodročje, in sicer Prva podpora projektu. Vsebinsko se nanaša na projekt producenta, glasbenika, avtorja ali organizatorja koncertov, čigar projekt na področju glasbenih umetnosti še ni bil sofinanciran iz proračuna Republike Slovenije, namenjenega za kulturo, in bo prvič izveden v letu 2023.

man plays musical percussion instrument with sticks with water splashes close up on a black background, play at the drum, red and blue lighting on the stage
Foto: Yaroslav Litun iz iStock

Razpisi in povezave do njih

Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju uprizoritvenih umetnosti za leto 2023 si lahko ogledaš na spletni strani razpisa.

Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju glasbenih umetnosti za leto 2023 je dostopen na spletni strani razpisa.

Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju vizualnih umetnosti za leto 2023 si lahko ogledaš na spletni strani razpisa.

Javni razpis za dodelitev delovnih štipendij na področju glasbenih, vizualnih, uprizoritvenih in intermedijskih umetnosti za leto 2023 je na voljo na spletni strani razpisa.

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekBo moral slovenski kirurg Dolenc plačati 2,3 milijona odškodnine?
Naslednji članekNajboljši dokumentarci o serijskih morilcih

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.