Najboljši filmi o mačkah in najboljše risanke o mačkah

Najboljši filmi o mačkah in z mačkami so raznoliki v vseh pogledih. Toliko vrst kot je mačk, toliko filmov o mačkah imamo. Oboževalci mačk bodo razočarani, saj je kakovostnih filmov o mačkah oziroma, kjer bi imela mačka glavno vlogo, bore malo. To pa ne pomeni, da filmi z mačkami niso priljubljeni, saj je pogosto prav mačka tista, ki »ukrade« film ali risanko. Pred tabo je seznam najboljših filmov o mačkah in z mačkami ter nekaterih filmov, ki niso tako dobri ali pa ima mačkon le posredno vlogo v njem. Kakorkoli, mačke so notri.

Garfield

Seznam najboljših filmov o mačkah začenja najbolj znani mačkon v zgodovini. Govorimo seveda o Garfieldu, mačku, ki obožuje lazanjo in svojega lastnika. Počivanje, želel sem napisati počivanje. Že več kot štirideset let poznamo mačka Garfielda, ki je na filmskem platnu zaživel leta 2004 z glasom Billa Murraya ali Jurija Zrneca v slovenščini. Obstaja tudi drugi del, kjer se lahko predajamo dogodivščinam oranžnega mačka.

Garfield spada med najbolj znane filme o mačkah in najbolj znane mačke nasploh
Garfield spada med najbolj znane filme o mačkah in najbolj znane mačke nasploh

Mačke in psi (Cats vs Dogs)

Odkar svet stoji, se med mačkami in psi bije tajen boj za prevlado nad našim planetom. Vojno je za nekaj časa prekinilo negotovo premirje, toda obdobje miru se izteka. G. Tinkles, oblasten perzijski mačkon, je na čelu množičnega mačjega gibanja proti človekovemu najboljšemu prijatelju. Prekaljenim pasjim agentom, ki varujejo človeško vrsto, se slabo piše. Ko ostanejo brez enega od najboljših psov, njegovo mesto zasede psiček Lou, ki je šele novinec.

Cats & Dogs (3/10) Movie CLIP - Ninja Cats (2001) HD

Obuti maček (Puss in Boots)

Preden je Obuti maček spoznal Shreka, se je neustrašni mačji mečevalec v spomin ljudi zapisal z neverjetno prigodo o pogumu in drznosti. Obuti maček na svojih pustolovščinah sreča zapeljivo tatico Mici Šapko in prijatelja iz otroštva Glavamoža. Skupaj ukradejo čarobne fižolčke, ki jih ponesejo do skrivnostnega gradu z zlatimi jajci. Ker so prevelika, da bi jih ukradli, s sabo odpeljejo Zlato gosko, toda zaradi prevare Obuti maček pristane za zapahi. Kljub vsemu plemeniti muc ne obupa nad prijatelji in priskoči na pomoč vaščanom, ki jim grozi uničenje.

PUSS IN BOOTS: THE LAST WISH | Official Trailer

Keanu

Keanu Reeves je glas prikupnega mačka, ki včasih rad nosi do-rag rutko. Komedijo sta napisala Jordan Peele in Keegan-Michael Key, ki v filmu zaigrata v vlogi bratrancev. V filmu izgubita mačka Keanuja, v katerega se zaljubijo tudi njegovi ugrabitelji.

Keanu je mačka, ki si zasluži svoje mesto na seznamu najboljših filmov o mačkah
Keanu je mačka, ki si zasluži svoje mesto na seznamu najboljših filmov o mačkah

Maček v klobuku (A Cat in the Hat)

Po knjižni predlogi Dr. Seussa in ustvarjalcev filma Kako je Grinch ukradel božič? je bil takrat na vrsti Maček v klobuku. Vanj se je prelevil Mike Myers, družbo pa sta mu delala Dakota Fanning in Spencer Breslin kot Sally in Conrad. Med maminim pripravljanjem poslovne zabave se silno dolgočasita: dokler na vrata ne potrka Maček v klobuku. In zabava se lahko začne! Maček poskrbi, da si otroka niti za trenutek ne moreta oddahniti od smeha, dogodivščin in igric, ki se vrstijo druga za drugo.

Maček v klobuku spada med filme o mačkah, narejen pa je po zgodbi Dr. Seussa
Maček v klobuku spada med filme o mačkah, narejen pa je po zgodbi Dr. Seussa

Shrek

V eni izmed najbolj priljubljenih franšiz v zgodovini se pojavi tudi maček in igra eno izmed bolj vidnih vlog. Antonio Banderas se v izvirniku prelevi v Obutega mačka, ki je poklicni morilec in obenem nekaj najbolj srčkanega na tem svetu. Trio Shreka, Osla in Mačka je izjemen in bo za vedno vpisan v zgodovino najboljših filmov o mačkah.

Shrek, Osel in Maček spadajo med najbolj znane filmske like in med najboljše filme o mačkah
Shrek, Osel in Maček spadajo med najbolj znane filmske like in med najboljše filme o mačkah

Potepuški maček Bob (A Street Cat Named Bob)

Posneto po resnični zgodbi in knjižni predlogi Jamesa Bowena, je Potepuški maček Bob zgodba o brezdomcu in odvisniku, ki mu življenje spremeni maček Bob. Ko se želi ozdraviti odvisnosti od heroina, njegovo pot prekriža potepuški maček in James začne skrbeti zanj. Resnični James Bowen je večkrat dejal, da mu je maček rešil življenje. Gre za enega najlepših filmov o mačkah in hišnih ljubljenčkih nasploh.

A Street Cat Named Bob Official Trailer #1 - Joanne Froggatt, Luke Treadaway Movie HD

Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov

Sarkastična, nekoliko debelušna in nadvse prikupna mačka Chloe v Skrivnem življenju hišnih ljubljenčkov predstavlja vse tisto, kar si mnogi mislijo o mačkah. V živahnem manhattanskem bloku se dan resnično začne, ko bitja na dveh nogah odidejo v službo in šolo. Takrat hišni ljubljenčki vseh vrst, kožuhov, barv, prog in perja pričnejo z ustaljeno dnevno rutino, ki vključuje medsebojno druženje, izmenjevanje zabavnih zgodb o lastnikih ter vadbo najbolj prikupnih izrazov, s katerimi bodo posledično dobili več priboljškov.

Med najboljše filme o mačkah spada tudi film, ki se je uvrstil na seznam najboljših filmov o psih
Med najboljše filme o mačkah spada tudi film, ki se je uvrstil na seznam najboljših filmov o psih

Preveri tudi seznam Najboljših filmov in risank o psih!

A Whisker Away

Japonski anime, ki si ga lahko ogledaš na Netflixu, je zgodba punce Miyo, študentke, ki je noro zaljubljena v študenta Kenta. Miyo najde masko, ki ji omogoča spreminjanje v prečudovito in prisrčno mačko. Uporabi jo zato, da bi pridobila pozornost Kenta, a se mora soočiti tudi s tveganjem, da se lahko zaradi maske za vedno spremeni v mačko.

A Whisker Away | Official Trailer | Netflix

Bolt

Kuža Bolt je prava filmska zvezda, toda ker ne loči med svetom sedme umetnosti in resničnim življenjem, je zares prepričan v svoje nadnaravne sposobnosti. Tako se nekega večera po končanem snemanju odpravi iskat ugrabljeno gospodarico, a kmalu opazi, da v resničnem svetu nič ni tako lahko kot pred kamero. Na poti se mu pridružita neustrašni hrček in nejevoljna potepuška mačka.

Mačka in pes sta glavna akterja risanke Bolt, ki je na prvem mestu zgodba o zvestobi in prijateljstvu
Mačka in pes sta glavna akterja risanke Bolt, ki je na prvem mestu zgodba o zvestobi in prijateljstvu

Mačje pokopališče (Pet Samatary)

Po knjigah Stephena Kinga z naslovom Mačje pokopališče (angl. Pet Sematary) je bil že leta 1989 posnet prvi film, leta 2019 pa je doživel tudi predelavo. V novejšem nastopa prelepi Maine Coon, ki z vsakim nadaljnjim prizorom ni več tako lep in prijazen. Vsekakor je Mačje pokopališče za vse ljubitelje filmov o mačkah, Stephena Kinga in grozljivk.

Mačje pokopališče je najbolj grozljiv film o mačkah, kar pove že sam naslov
Mačje pokopališče je najbolj grozljiv film o mačkah, kar pove že sam naslov

Njeni tastari (Meet the Parents)

»You’re upsetting Jinxy Cat,« je stavek, ki si ga bodo mnogi zapomnili za večne čase. Le kako si ga ne bi, če ga z resnim izrazom izreče Robert De Niro v priljubljeni komediji. Himalajska mačka, ki jo okoli prenaša De Niro, je požela veliko navdušenja po izidu filma in se pojavi tudi v obeh nadaljevanjih.

MEET THE PARENTS Greg and Jinx

Osmi potnik (Alien)

Podobno kot pri franšizi Njeni tastari, je tudi v Osmem potniku prisoten maček. Ta sliši po imenu Jones oziroma Jonesy in je del enih izmed najbolj pomembnih prizorov v legendarnem filmu. Če smo nekoliko pristranski, se celoten film vrti le okoli reševanja Jonesa s strani Sigourney Weaver.

Jonesy je del posadke Nostroma, ki se oglasi na klic v sili in spada med najbolj znane filmske mačke
Jonesy je del posadke Nostroma, ki se oglasi na klic v sili in spada med najbolj znane filmske mačke

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekŠtudija našla nove dokaze o izvoru raka
Naslednji članekPiranesi je pravi labirint v vseh pomenih besede

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.