Študija našla nove dokaze o izvoru raka

Raziskovalcem je končno uspelo najti posebne vzorce v DNK, ki so značilni za rakava obolenja. Ti lahko razkrivajo tudi informacije o tem, ali je bil pacient v preteklosti izpostavljen okoljskim mutagenim dejavnikom, kot so kajenje in UV svetloba. Novo odkritje predstavlja pomemben korak, saj DNK vzorci omogočajo zdravnikom obravnavo posameznega tumorja in uporabo specifičnih terapij in zdravil, prilagojenih posamezniku.

Vzorce pa je možno zaznati le z analizo ogromnih količin podatkov, ki jih pridobimo s sekvenciranjem celotnega genoma. Le s sekvenciranjem celotnega genoma je namreč mogoče odkriti tista zaporedja, ki so relevantna oziroma pomembna in razkrivajo dogajanje med razvojem raka.

Raziskovalci so tako preučili celoten genom več kot 12.000 onkoloških bolnikov. Pri tem so odkrili 58 novih mutacijskih zaporedij, iz česar sklepajo, da obstajajo dodatni povzročitelji raka, ki še niso dobro poznani. Genetske podatke so raziskovalci pridobili iz projekta 100,000 Genomes Project, katerega cilj je zbrati celotna DNK zaporedja 85.000 bolnikov z redkimi boleznimi ali rakom. Njihova raziskava je objavljena v znanstveni reviji Science.

Nekatera zaporedja na DNK imajo veliko aplikativno vrednost, saj kažejo na napake, ki jih lahko zdravimo z določenimi zdravili. Spet druga lahko celo razkrijejo šibko točko posameznega raka. Raziskava poleg tega predstavlja potrditev, da je sekvenciranje celotnega genoma metoda, ki lahko odgovori na vprašanja o nastanku in razvoju raka, njegovem obnašanju v prihodnosti ter možnostih specifičnega zdravljenja.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekŠtudenti UP popestrili razgledno točko nad Koprom
Naslednji članekNajboljši filmi o mačkah in najboljše risanke o mačkah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.