Najboljši filmi za ljubitelje Miyazakija

Scena iz filma Castle in the sky
Foto: bindou94 on themoviedb

Zaradi svojega prepoznavnega sloga in izjemnih del na področju animacije je Hayao Miyazaki postal pravi mojster in eden najbolj prepoznavnih režiserjev. S svojimi zgodbami in risbami zna ogreti srca mladih in starejših. Z izjemno preprostostjo prenese sporočila o prijateljstvu, pogumu, zvestobi in časti v svoja dela.

Miyazakijevi filmi vedno vsebujejo sporočilo družbene morale, ki jo je enostavno opaziti in razumeti. V njegovih delih lahko najdemo življenjske lekcije, ki nas navdihujejo, da naredimo nekaj boljšega za svet, v katerem živimo, in za ljudi okoli nas. Čeprav se tehnike animiranja razvijajo, je Miyazaki ohranil zavezanost tradicionalni, ročno risani animaciji in tako ostal zvest svoji vzgoji in umetnikom, ki so vplivali nanj. Vendar njegovih filmov ni neskončno, zato je spodaj seznam filmov drugih režiserjev, ki si jih mora vsak oboževalec Miyazakija ogledati. 

Tvoje ime (Your name., 2016)

Film Your name.
Foto: 江户川. on themoviedb

Film Kimi no Na Wa., kar v prevodu pomeni Tvoje ime., je napisal in režiral Makoto Shinkai. Film je leta 2016 na Japonskem doživel velik uspeh in se uvrstil na peto mesto najdonosnejših filmov v zgodovini ter na drugo mesto, če upoštevamo anime filme (pred njim je bil le film Čudežno potovanje ). S tem se je ime 43-letnega Shinkai Makota dokončno uveljavilo na mednarodnem prizorišču. Shinkai je avtor, ki ga ljubitelji animacije zagotovo ne bi smeli spregledati.

Film spremlja življenje Mitsuhe in Takija. Mitsuha je študentka, ki živi v majhnem podeželskem mestu in se želi preseliti v Tokio, veliko metropolo, kjer se lahko uresničijo vse sanje. Taki je srednješolec, ki živi v Tokiu. Za polovični delovni čas dela v italijanski restavraciji, vendar bi se zelo rad ukvarjal z umetnostjo ali arhitekturo. Neke noči Mitsuha sanja, da je postala fant. Znajde se v sobi, ki je ne pozna, z novimi prijatelji in s panoramo Tokia tik pred seboj. Taki istočasno sanja, da je dekle, ki živi v majhnem gorskem mestecu, ki ga še nikoli ni obiskal. Toda kakšna je skrivnost teh nenavadnih sanj?

Belle, 2021

Film Belle
Foto: yosho053 on themoviedb

Belle (Ryû to sobakasu no hime) je odličen primer vsega, kar je značilno za filme Mamoruja Hosode: tehnologija, pravljični arhetipi in človeški odnosi. To je četrti film, ki ga je Mamoru Hosoda posnel pod okriljem Studia Chizu (Wolf Children, The Boy and the Beast ter Mirai). V filmu Belle se izražata njegova obsesija in poetika, ki izhaja iz dobro znane zgodbe o Lepotici in zveri. Hosoda spretno posodablja to zgodbo v kontekstu družbenih svetov, zlasti virtualnih svetov, kot je npr. Second life, in digitalnega ustrahovanja. 

Suzu je introvertirana srednješolka, ki postane svetovno znana pevka, znana kot Belle, potem ko vstopi v izjemno priljubljen virtualni svet, imenovan U. Kmalu pa se tako v resničnem svetu kot v U poda na iskanje identitete skrivnostne zveri, ki je na begu pred brezobzirnimi maščevalci.

The girl who leapt through time, 2006

Film The girl who leapt through time
Foto: MMH1975 on themoviedb

Še en film Mamoruja Hosode. Ta se začne kot milijon drugih, s standardnim šolskim prizoriščem. Nato pa se zgodi presenetljiv preobrat, zaradi katerega se zaplet zgodbe prevesi na veliko bolj nadrealistično, na trenutke psihedelično raven.

Ta film ima realizem življenjske zgodbe v slogu Isao Takahate, pomešan s fantastičnim nadrealizmom Hayao Miyazakija.

Glavna junakinja Makoto ugotovi, da je pridobila moč, ki ji omogoča potovanje v preteklost. Uporablja jo za osebno korist. Z njo si izboljša ocene v šoli, se izogne nesrečam in nezgodam ter poskrbi, da enourno druženje s prijatelji na karaokah traja kar 10 ur! Toda ko se stvari zapletejo zaradi nenehnih kronoloških preobratov in se v igro vključijo čustva drugih, Makoto začne obžalovati svojo sebičnost in končno razume, da z veliko močjo pride tudi velika odgovornost. Bo lahko popravila škodo, ki jo je povzročila?

Pismo za Momo (A letter to Momo, 2011)

Film A letter to Momo
Foto: Migi on themoviedb

Če so vam všeč Ghiblijevi filmi, ki so bolj japonski kot zahodnjaški, kot sta Princesa Mononoke ali Čudežno potovanje, vam bo všeč tudi A letter to Momo. Od mostov in obrečnih pokrajin do poletnih festivalov, skuterjev in celo tajfunov, ta film je poln japonskih pridihov od začetka do konca.

Momo, glavna junakinja, je klasičen Ghiblijev lik, ki se sooča s težkimi izzivi. Težko je, da ne bi videli, da so smešni duhovi, ki jih vidi Momo, podobni enako smešnim likom duhov, ki se pojavljajo v številnih Ghiblijevih filmih, kot je Čudežno potovanje.

Ko Momo umre oče, se deklica preseli na japonsko podeželje k materini družini. Spoznati mora nove prijatelje, od katerih so nekateri celo nečloveški. Momo se poskuša spopasti z obžalovanjem tako, da se ukvarja s svojo notranjo žalostjo. Spozna tri japonske folklorne duhove, ki začnejo povzročati veliko težav v soseski.

Mary in čarobna roža (Mary and the witch’s flower, 2017)

Film Mary and The Witch's Flower
Foto: DarkZeroCD on themoviedb

Studio Ponoc sta leta 2015 ustanovila Hiromasa Yonebayashi in Yoshiaki Nishimura. Oba sta znana po njunem prejšnjem delu pri Studiu Ghibli. Jasno je, da film črpa navdih iz Ghiblijevih klasik. Film Mary and the witch’s flower je nekakšna mešanica med Kikijevo dostavno službo in Čarovnikom Howlom in gibljivim gradom.

Hiromasa Yonebayashi je zadnji mladi režiser, ki je režiral film studia Ghibli. Leta 2014 je režiral When Marnie was there, še prej pa film Arrietty iz leta 2010.

Zgodba govori o Mary, 10-letni deklici, ki mora poletne počitnice preživeti v tetini podeželski hiši. Nekega dne sreča skrivnostno črno mačko, ki jo odpelje v gozd, kjer najde nenavadno metlo. Še preden se zave, jo ta vrže v krošnje dreves in odpelje v šolo Endor, kjer potekajo izpiti za sestavo osebja usposobljenih čarovnic. Mary nato odkrije dokaze o grozljivem poskusu preobrazbe živali, ki so postale mutirane in so zaprte v kletkah.

Še več filmov za ljubitelje Miyazakija:

  • Paprika, 2006, Satoshi Kon
  • 5 centimeters a second, 2007, Makoto Shinkai
  • Children who chase lost voices, 2011, Makoto Shinkai
  • Wolf children, 2012, Mamoru Hosoda
  • Mirai, 2018, Mamoru Hosoda

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.