Novoodkrito vrsto dinozavra navdihnila Marvelova uspešnica

Lokiceratops, novoodkriti dinozaver, ki ga je navdihnil nordijski bog
Lokiceratops, novoodkriti dinozaver, ki ga je navdihnil nordijski bog Foto: Sergey Krasovskiy on livescience

Novoodkrito vrsto dinozavra z velikimi, okrašenimi rogovi na njegovem masivnem ščitu glave so poimenovali po slavnem nordijskem bogu, ki je v nedavnih Marvelovih filmih nosil podobno pokrivalo.

Paleontologi so novoodkrito vrsto dinozavra poimenovali po nordijskem bogu Lokiju zaradi presenetljive podobnosti med njegovimi rogovi in Lokijevim kraljevskim pokrivalom, kot je bilo upodobljeno v nedavnih superjunaških filmih in televizijskih oddajah.

Odkritje novega dinozavra Lokiceratopa

Lobanja Lokiceraptusa
Foto: Sergey Krasovskiy on PeerJ

Znanstveniki so novo vrsto, Lokiceratops rangiformis, opisali v študiji, objavljeni  v reviji PeerJ. Raziskovalci so vrsto identificirali na podlagi delnih ostankov lobanje, odkritih leta 2019 v formaciji Judith River v Montaninih Badlands, približno 3,2 kilometra od meje med ZDA in Kanado. Vrsta spada v skupino Ceratopsia – rastlinojedi rogati dinozavri, ki vključujejo tudi Triceratopaa, znanega po svojih velikih koščenih ploščah na glavi in dolgih, koničastih rogovih.

Rogovi kot Lokijeva krona

Prvi rangiformis, ki je bil verjetno dolg okoli 6,7 metra in težak 5 ton, »potisne meje bizarnega ceratopsijskega okrasja glave« do skrajnosti, ki jih še nismo videli, je v izjavi dejal soavtor študije Joseph Sertich, paleontolog na Državni univerzi v Koloradu.

L. rangiformis je imel masiven greben, okrašen s parom sploščenih, ukrivljenih rogov na vrhu, poleg standardnih kopljastih rogov, ki štrlijo nad njegovimi očmi. Rogovi na grebenu so največji, kar so jih kdaj videli pri katerem koli ceratopsu.

Edinstveno okrasje glave je navdihnilo znanstvenike, da so rod dinozavra poimenovali Lokiceratops v čast nordijskemu bogu prevarantu Lokiju, ki je pogosto upodobljen z okrašenimi rogovi na čeladi — še posebej v sodobnih stripovskih upodobitvah Marvela.

Novoodkriti Lokiceratops
Novoodkriti Lokiceratops Foto: on livescience

Nova vrsta je imela tudi tretji par asimetričnih rogov na vrhu svojega grebena, kar ji je prineslo ime vrste rangiformis, kar v latinščini pomeni »izgleda kot jelen« (caribou), ker imajo tudi jeleni (Rangifer tarandus) rogove, ki so daljši na eni strani njihove glave kot na drugi.

Raznolika preteklost Laramidije

Lobanja dinozavra tudi izrazito nima nosnega roga, značilnosti, ki jo ima večina drugih ceratopsov, vključno s Triceratopom. Lokiceratops rangiformis je živel pred približno 78 milijoni let v obdobju krede, približno 12 milijonov let preden se je pojavil Triceratops. Takrat je bila današnja Severna Amerika velik otoški kontinent, znan kot Laramidija. Novo identificirana vrsta je verjetno prebivala v močvirjih in poplavnih ravnicah ob vzhodni obali tega starodavnega ozemlja.

Raznoliki rogati dinozavri

Raziskovalci so prej domnevali, da bi lahko na Laramidiji soobstajali le dve vrsti rogatih dinozavrov naenkrat, ker so kasnejše vrste v tej skupini verjetno prevladovale v tekmovanju za vire. Toda L. rangiformis je zdaj četrti ceratops — in peti rogat dinozaver —, ki so ga našli iz istega obdobja v zgodovini Laramidije, kar namiguje na večjo raznolikost znotraj te skupine, kot so pričakovali, so zapisali raziskovalci.

Lokiceratops
Lokiceratops Foto: on livescience

Dva od teh drugih dinozavrov sta bila prav tako odkrita v formaciji Judith River, kar nakazuje, da so soobstajali v relativni harmoniji. Vendar pa je »lobanja Lokiceratopsa dramatično drugačna od drugih štirih živali, s katerimi je živel,« je dejal soavtor študije Mark Loewen, paleontolog na Univerzi v Utahu.

»Visoke stopnje biotske raznovrstnosti ceratopsov, ki so povzročile povečano tekmovanje za vire v tistem času, so verjetno privedle do spolne selekcije, ki je favorizirala te velikanske rogove,« je dodal.

Estetika in privlačnost rogov

Poleg zagotavljanja zaščite pred plenilci znanstveniki verjamejo, da so grebeni in rogovi ceratopsov predvsem služili za privabljanje potencialnih partnerjev, podobno kot barvno perje ptic. Velikost rogov L. rangiformis je bila verjetno pokazatelj, kako uspešen je bil posameznik. V tem primeru je večje res boljše.

 

VIRLiveScience
Prejšnji članekNajboljši filmi za ljubitelje Miyazakija
Naslednji članekVisoki vrtovi: himalajske vasice, ki jih obdaja konoplja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.