Visoki vrtovi: himalajske vasice, ki jih obdaja konoplja

Matanuska tundra variety with green leafs and old wooden wall background
Foto: Michael Nosek iz iStock

Ko govorimo o konoplji, navadno mislimo na kultivirano, najsi je to industrijska konoplja ali tista manj legalna. Konopljo so Japonci in Kitajci gojili že v neolitiku. Rastlina, ki danes uspeva po vsem svetu, izvira iz Azije (iz območja Tibeta) in je avtohtona himalajski planoti. Še danes divja raste v tamkajšnjih državah – Indiji, Kitajski, Nepalu, Pakistanu, Butanu, pa tudi Afganistanu. Presenetljivo je, da je tudi tam, kjer je naravno povsod, prepovedana.

V himalajskih vaseh se na prepovedano rastlino zanašajo za preživetje

Haridwar, India - portrait of a Sadhu smoking marihuana in a chillum. For religious purposes of course.
Foto: Jan Juerges iz iStock

Konoplja je tam, od koder izhaja, prepovedana; v Indiji od leta 1985. Za prebivalce nekaterih območij zgoraj naštetih držav ni nič neobičajnega, da jih v domačem okolju konoplja obdaja kot plevel (ni naključje, da se ji v angleščini reče weed). Cannabis indica prosto raste v indijski Himalaji, kar domačini s pridom izkoriščajo.

Kako lahko nekaj, kar je del narave, v njej prepoznaš kot tujek? Naloga nosilcev avtoritete se zdi, kot da bi v morju iskali pljunek, že preden vemo, da gojitelji nasade pridno premikajo čedalje više, da jim ne bi zaščitili pridelek.

Charas, posebna vrsta hašiša

Hašiš je koncentrat, ki se ga prideluje iz konopljine smole. Charas, ki ga pridelujejo v odročnih himalajskih vasicah, se od hašiša razlikuje v tem, da ga pridobivajo iz še živih rastlin. Izdelek je zato toliko bolj cenjen. Postopek je preprost, a dolgotrajen. Pridelovalci z golimi rokami drgnejo konopljine vršičke, nato pa smolo, ki jim ostane na rokah, oblikujejo v kroglice ali druge oblike. Z drgnjenjem poteče postopek dekarboksilacije, s katerim se aktivirajo psihoaktivne učinkovine v konoplji.

Se obeta legalizacija?

Marijuana plants in the Parvati Valley in Himachal Pradesh, India.
Foto: OscarEspinosa iz iStock

Konoplja je pomemben del indijske večtisočletne zgodovine, saj je omenjena že v Vedah, kjer jo zaužije hindujski bog Šiva. Zato ni nič čudnega, da zakonodaji izpred 40 let tega ni uspelo povsem izkoreniniti. Konopljo gojijo v vsaj polovici od več kot 800 okrožij. Čeprav se ponekod stvari premikajo v smeri legalizacije, je Indija politično precej razčlenjena.

Leta 2019 so konopljo legalizirali v zvezni državi Madhya Pradesh, o čemer razmišljajo tudi v drugih zveznih državah. A že sama prepoved rastline, ki je v teh krajih avtohtona, veliko pove o kolonialistični naravi nekaterih pobud Združenih narodov.

VIRNational Geographic
Prejšnji članekNovoodkrito vrsto dinozavra navdihnila Marvelova uspešnica
Naslednji članekKako uporabljamo vezaje in pomišljaje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.