Najboljši filmi zadnjega desetletja: Retrospektiva festivala Kurja polt!

Najboljši filmi, ki smo jih gledali na Kurji polti
Najboljši filmi, ki smo jih gledali na Kurji polti Foto: Domen Pal on kurjapolt

V Kinodovru se bo 19. aprila poslednjič odvil festival Kurja polt. Poslednji hura bo obsegal zgolj tri filme: Looney Tunes risanko Na stotine bobrov, psihološki triler o avstralskem zakotju Prebudi se v grozi in indijsko akcijsko megaprodukcijo Bahubali: začetek. Festival se po desetletju pestrega programa po besedah direktorice Maše Peče dokončno zaključuje zaradi njene izgorelosti in podplačanosti. Poglejmo si najboljši izbor preteklih let.

1Manila v krempljih luči (Lino Brocka, 1975)

Manila
Foto: on imdb

 Julio, preprost in nedolžen mladenič s filipinskega podeželja, se na sledi svojemu izginulemu dekletu znajde v prestolnici. Ligayo so zvabili iz ribiške vasice z lažnimi obljubami o svetlejši prihodnosti in jo prisilili v prostitucijo. Juliu v Manili nemudoma ukradejo še tisto malo drobiža, kar ga premore. V nevarni, brezdušni metropoli se začne potikati od enega do drugega začasnega dela.

2Demonova maska (Mario Bava, 1960)

Demonova maska na Kurji polti
Demonova maska na Kurji polti Foto: on imdb

Moldavija, 17. stoletje. Inkvizitorski princ Vajda svojo sestro, prelepo Aso, obsodi čarovništva in jo skupaj s služabnikom in ljubimcem Javutičem izroči grozljivi smrti na grmadi. A še preden ji rabelj pribije na obraz bodičasto masko, princesa priseže maščevanje vsem Vajdovim potomcem. Dve stoletji kasneje potujeta skozi te kraje doktor Kruvajan in njegov mladi tovariš Gorobek …

Demonova maska velja za prvo pravo in za mnoge še vedno najsijajnejšo italijansko grozljivko vseh časov. Sodobno klasiko horror žanra štejemo za počelo italijanske gotike, rojstvo Maria Bave kot režiserja in britanske igralke Barbare Steele kot ikonične kraljice krika.

3Kaj počnemo v mraku (Taika Waititi in Jemaine Clement, 2012)

Kaj počnemo v mraku
Kaj počnemo v mraku Foto: on imdb

Novozelandska dokumentarista Jemaine Clement in Taika Waititi sta leta 2012 sklenila pokukati v intimo wellingtonskih vampirjev. Tako je nastal pronicljiv, iskren in neolepšan pogled na vsakdanjost neživih, ki se v sledenju četverici vampirskih sostanovalcev ne ustavi pri razburljivem lovu na svežo kri, pač pa naredi korak naprej: k bolj prozaičnim dejavnostim hišnih opravil in večerov v diskoteki. Kaj počnemo v mraku razkriva tegobe, tesnobe, sanje in upe štirih zelo raznolikih osebnosti s skupnim apetitom: Viaga (Taika Waititi), Vlada (Jemaine Clement), Deacona in že precej zaprašenega Petyra.

4Spake (Tod Browning, 1932)

Spake med najboljšimi filmi festivalov Kurja polt
Spake med najboljšimi filmi festivalov Kurja polt Foto: on imdb

Lepa, a zahrbtna cirkuška artistka Cleopatra kani zapeljati pritlikavega Hansa, da bi se z njim poročila, nato pa ga umorila in pobegnila z njegovim bogastvom. Toda Hansovi tovariši razkrijejo zaroto in hladnokrvni Cleopatri pripravijo grozljivo maščevanje. Spoznajte pritlikavca Harryja in Daisy Earles, siamski dvojčici Daisy in Violet Hilton, Schlitzieja, Princa Randiana in vso cirkuško družino!

V želji, da bi ponovili uspeh Universalove Drakule (1931), so pri studiu MGM najeli horror mojstra Toda Browninga in mu dovolili uresničiti dolgoletne sanje. Browning je za svojo groteskno in mračno komično melodramo o maščevanju zbral osupljivo zasedbo resničnih cirkuških atrakcij.

5Morgana (Isabel Peppard in Josie Hess, 2019)

Morgana, dokumentarec na Kurji polti
Morgana, dokumentarec na Kurji polti Foto: on imdb

Morgana je presunljiv dokumentarni portret petdesetletne gospodinje, ki ji je pornografija rešila življenje. Po dvajsetih letih nevzdržnega zakona brez ljubezni je svoje življenje skoraj končala. Večer z žigolom bi moral biti njen labodji spev, a je postal trenutek prebujenja in začetek nove kariere. Kot igralka in režiserka Morgana Muses je začela ustvarjati feministične erotične filme, ki slavijo spolnost tudi v zrelih letih in ji kot ženski dovoljujejo izživeti neizpolnjene sanje, želje in fetiše.

6Ljubica, ne boš verjela (Ernar Nurgaliev, 2021)

Film Ljubica, ne boš verjela na festivalu Kurja polt
Film Ljubica, ne boš verjela na festivalu Kurja polt Foto: on imdb

Dastan ljubi svojo ženo Žano, a v visoki nosečnosti je tako tečna, da je preprosto ne more več prenašati. Privoščil si bo en dan blaženega miru, z najboljšimi prijatelji, pivom in ribiško palico v roki. Kot bi ne vedel, da na rekah vselej prežijo psihopati. Mar ne gleda filmov? Čudovito prismuknjena horror komedija, podžgana s sočnim pop soundtrackom, vzame na piko stereotipe moškosti. Prekrokana noč sreča Odrešitev po kazahstansko!

7Daj, mucka, ubij, ubij! (Russ Meyer, 1965)

ženska, ki v primežu na tleh drži moškega
Foto: on imdb

Tri go-go plesalke, prav toliko seksi kot noro besne, se podajo na vratolomno vožnjo v kalifornijsko puščavo, kjer se po umoru znajdejo na begu. V frenetičnem slogu hitre montaže, burne akcije, stripovskih podob in bizarnih dialogov posneto remekdelo prvaka ameriške seksploatacije je film, ki so ga nekoč feministke prezirale, danes pa ga hvalijo kot kultno klasiko. Konec koncev, koliko filmov iz 60. let ste videli, v katerih ženske poosebljajo mačo stereotip kajenja, popivanja, divje vožnje, pretepov, moške pa vedno znova prelisičijo in premagajo?

8Balada o trobenti in oblaku (France Štiglic, 1961)

Eden najbolj cenjenih celovečercev slovenske filmografije
Eden najbolj cenjenih celovečercev slovenske filmografije Foto: on imdb

Temnikarjeva družina se v vojnem času pripravlja na božično praznovanje. Za starega Temnikarja je predpraznični čas čas temnih slutenj in tesnobe. V gorski jami, zakriti s snegom, se skrivajo ranjenci in Temnikar sluti izdajo. Ko na svojem obhodu domobranska patrulja obišče tudi Temnikarjevo domačijo, je iz njihovih bahavih besed zaslutiti, da gredo nad partizanske ranjence.

Filmska adaptacija istoimenske novele Cirila Kosmača je poglobljena psihološka drama o sprejemanju usodnih odločitev in eden najbolj cenjenih celovečercev Franceta Štiglica.

9V senci (Babak Anvari, 2016)

V senci
Foto: on imdb

Izjemen režijski prvenec v Iranu rojenega Babaka Anvarija, dobitnik vrste nagrad in kandidat za tujejezičnega oskarja 2017, mojstrsko zdrsne iz realizma turbulentnega vsakdana v srhljivo nadnaravno zgodbo o duhovih v porevolucijskem Iranu.

Zgodba se odvija v Teheranu leta 1988. Začenja se osmo leto iransko-iraške vojne in bombardiranje prestolnice. Shideh je mlada žena in mati, ki so jo zaradi politične dejavnosti med revolucijo izključili z medicinske fakultete in zdaj doma za zagrnjeno zaveso telovadi ob prepovedanih videokasetah z Jane Fonda. Iraja so vpoklicali v vojsko, Shideh pa roti, naj s hčerko Dorso odide iz mesta k njegovim staršem. Medtem ko se mati in hči spopadata s sodobnimi strahovi, se v njuno stanovanje naseli skrivnostno starodavno zlo.

10Kazenski park (Peter Watkins, 1971)

Film Kazenski park (Punishment park)
Film Kazenski park (Punishment park) Foto: on imdb

Leto 1970. Vojna v Vietnamu se zaostruje, množijo se protivojni protesti. Javno mnenje je razklano, Amerika bije ideološki spopad. Zvezne oblasti množično aretirajo protestnike, ki jim sodijo civilni tribunali in vse brez izjeme spoznajo za krive. Medtem ko spremljamo sodni proces skupine 638, skupina 637 ravno prispe v kalifornijsko puščavo, da bi poskusila srečo v nacionalnem kazenskem parku Bear Mountain. V zameno za svobodo morajo igrati igro mačke in miši ter v treh dneh brez vode in hrane, pod žgočim soncem, z oboroženimi policisti in pripadniki nacionalne garde za petami, doseči ameriško zastavo.

Psevdodokumentarni Punishment Park, ki je bil prvotno zamišljen kot dokumentarec o sodnem procesu protivojnih aktivistov Čikaške sedmerice, sodi v sam vrh panteona radikalnih političnih filmov iz turbulentnega obdobja poznih 60. in zgodnjih 70. let. Bržkone po zaslugi ameriškega tiska, ki je film označil za “histerično eksploatacijo” in “futuristični nonsens”, gre hkrati za enega najbolj redko predvajanih, kriminalno marginaliziranih filmov velikana britanske kinematografije Petra Watkinsa (The War Game, Culloden).

Prejšnji članekJaša Bužinel, festival SONICA: »Želimo izpostaviti tiste ustvarjalke in ustvarjalce, ki niso le copypaste nekih prežvečenih žanrov in zvokov«
Naslednji članekNajboljši električni avtomobili leta 2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.