Najboljši električni avtomobili leta 2024

Najboljši elekrtični avtomobili leta
Najboljši elekrtični avtomobili leta Foto: Shutter2U iz iStock

Izbira avtomobila ni lahko naloga, saj je treba biti pozoren na marsikaj. Seveda se zdi, da so prihodnost avtomobilizma električna vozila, čeprav to ni povšeči vsem. Komur pa je, se bo moral vestno pozanimati o prednostih in slabostih električnih avtomobilov, ki so na voljo. Pri portalu AutoCar so sestavili seznam najboljših električnih avtomobilov leta 2024.

10. Volkswagen ID Buzz

Volkswagen ID Buzz je za mnoge najboljši električni avto leta 2024
Volkswagen ID Buzz je za mnoge najboljši električni avto leta 2024 Foto: on volkswagen
  • Najboljši električni avto za: praktičnost

Volkswagen je uspel znova zagnati svoj ikonični mikrobus tipa 2 z ID Buzzom. Buzz nudi prostor za potnike in tovor, ki je pred večjimi luksuznimi električnimi vozili. Ta različica se bogoti z dolgo medosno razdaljo, ki doda sedemsedežno vsestranskost in dodatno nosilnost.

Zaradi Volkswagnove retro zasnove je enoprostorec bolj zaželen kot katerikoli drug električni avtomobil  s fokusom na uporabnosti. Načrtovane so že izvedbe s štirikolesnim pogonom, avtodomom in GTX. Buzz je izjemno praktičen EV, ki ga bi želel imeti, saj je zasnovan za vse življenje in se izogne ​​pomanjkljivostim običajnih predelav kombijev.

9. Tesla Model S Plaid

Tesla Model S
Brez Tesle ni seznama najboljših električnih avtomobilov leta Foto: on tesla
  • Najboljši električni avto za: hitrost

Kar zadeva pospeševanje, je Tesla Model S Plaid srca prevzel hitreje kot katerokoli vozilo pred njim. S polno močjo 1020 KM in tremi električnimi motorji, je potreboval le 2,4 sekunde, da je iz mirovanja dosegel 100 km/h, 4,6 sekunde, da je dosegel 100 milj na uro, in 9,6 sekunde za četrt milje.

Če želiš potovati hitro (in brez kakršnih koli povezanih emisij ogljika), je to EV, ki ga potrebuješ.

8. Rolls-Royce Spectre

Rolls-Royce Spectre
Rolls-Royce Spectre Foto: on rolls-royce
  • Najboljši električni avto za: luksuz

Razred super luksuznih električnih vozil ima svojega prvouvrščenega člana. Tako ne more biti razprave o tem, kateri električni avtomobil je prvi glede luksuzne privlačnosti.

7. Porsche Taycan

Porsche Taycan
Porsche Taycan Foto: on porsche
  • Najboljši električni avto za: vodljivost, pospešek

Porsche je resnično ukradel čar preostali industriji luksuznih avtomobilov, ko je predstavil električno limuzino Taycan. Prvi Taycan je prispel leta 2019 in v tem času postal resnično izjemen avtomobil zaradi svoje vodljivosti, angažiranosti voznika in hitrega polnjenja. Najboljša novica je, da je na poti novi Taycan, ki naj bi prinesel številne posodobitve, vključno z boljšim dosegom, zmogljivostjo in učinkovitostjo.

6. MG 4 EV

MG 4 EV je med najboljšimi električnimi avtomobili leta
MG 4 EV je med najboljšimi električnimi avtomobili leta Foto: on mg
  • Najboljši električni avto za: vrednost za denar

MG 4, ki ga je v Ningdeju na Kitajskem izdelal SAIC in kupcem predstavil udobje znamke, ki jo dobro poznajo. MG ponuja izbiro med 51kWh, 64kWh in 77kWh baterijskimi paketi.

Vrednost ni edina stvar, ki jo ima 4 na svoji strani. Ima tudi prijetno uravnoteženo podvozje z zadnjim pogonom in vozno dinamiko, ki se zdi veliko bolj izpopolnjena, kot bi pričakovali. Prostorna štirisedežna kabina dopolnjuje paket, pri katerem si ga ne bi želeli preizkusiti le nespametni.

5. Mercedes-Benz EQS SUV

Seznam najboljših električnih avtomobilov leta 2024
Mercedes-Benz EQS SUV Foto: on mercedes-benz
  • Najboljši električni avto za: udobno vožnjo

Udobje v vozilu je postalo značajska plat novih avtomobilov, potem, ko je bilo spregledano večji del poznega 20. stoletja. Udobje se zdaj znova vrača z električnimi vozili. Nežna, vpijajoča in tiha vožnja je dinamična kakovost, v kateri lahko uživaš na vsakem potovanju. In čeprav že nekako pričakujemo, da jo imajo električna vozila na pretek, je ne dobimo vedno. Torej, če želiš dati prednost udobni vožnji, je SUV Mercedes EQS pravo električno vozilo.

4. Mercedes-Benz EQS

Mercedes-Benz EQS kot najboljši električni avto leta 2024 v svojem segmentu
Mercedes-Benz EQS kot najboljši električni avto leta 2024 v svojem segmentu Foto: on mercedes-benz
  • Najboljši električni avto za: tehnologijo

Tesla je bila tista, ki je odpihnila pokrov digitalne tehnologije v avtomobilu, ko je predstavila limuzino Model S. Zdaj je najstarejši proizvajalec avtomobilov na svetu prevzel igro v želji, da bi dokazal, da lahko izboljša vse, kar je mogoče narediti v Silicijevi dolini. Kombinirani učinek je lahko vrtoglav, če predpostavimo, da nam je v avtomobilih všeč veliko tehnologije zaslona na dotik.

3. Hyundai Ioniq 5

Hyundai Ioniq 5, eden najboljših električnih avtomobilov leta 2024
Hyundai Ioniq 5, eden najboljših električnih avtomobilov leta 2024 Foto: on hyundai
  • Najboljši električni avto za: dizajn

Oblikovanje lepih električnih vozil je težko. Zdi se, da je to lekcija, ki jo učijo številni električni avtomobili s svojimi dolgimi medosnimi razdaljami, kratkimi previsi in visoko dvignjenimi karoserijami, ki so tako običajno premaknjene navzgor zaradi podtalnih baterij.

Zato resnično čudovita električna vozila zahtevajo svojo hvalo in priznanja. Še posebej, če so pri tem še cenovno ugodnejša. Hyundai Ioniq 5 nam je bolje kot katerikoli tekmec pokazal, da so električna vozila lahko zaželena, elegantna in še vedno cenovno dostopna.

2. Fisker Ocean

Fisker Ocean, eden najboljših električnih avtomobilov leta 2024
Fisker Ocean, eden najboljših električnih avtomobilov leta 2024 Foto: on fisker
  • Najboljši električni avto za: doseg

Oblikovalec Aston Martina, ki je postal ustanovitelj avtomobilskega podjetja, Henrik Fisker, ima zanimivo stališče, ko gre za električna vozila in doseg: tega ni nikoli preveč.

Prav zato ima njegov novi srednje veliki SUV Fisker Ocean pogonsko baterijo (nikelj-mangan-kobalt) s 106 kWh uporabne zmogljivosti. To je skoraj toliko, kot Mercedes ali BMW nudita v svojih paradnih električnih vozilih. Razlika je le v tem, da jo Fisker daje na trg za polovico njihovih stroškov. Nekatera super draga električna vozila gredo morda nekoliko dlje, vendar trenutno nič ne ponuja boljše kombinacije uporabnega dosega in vrednosti za denar kot Ocean.

1. Cupra Born

Cupra Born
Cupra Born Foto: on cupra
  • Najboljši električni avto za: zabavo

Cupra Born je aktualni prvak, saj premaga tekmece, kot sta MG 4 XPower in Abarth 500e. Born sedi na prepričljivi povezavi med velikostjo in uporabnostjo, težo in močjo, realnim dosegom in ceno.

Ima dovolj moči, da pritegne, vendar se ne zdi pretiran za cesto ali da bi ogrozil svojo učinkovitost pri hitrejši vožnji. Ima privlačno in uravnoteženo podvozje ter dovolj natančnosti in namena pri nadzoru karoserije, vključuje pa štiri uporabne sedeže in spodoben prtljažnik. Born kot paket je popoln, zaradi česar je idealno cenovno ugodno električno vozilo za zainteresirane voznike, ki želijo narediti prve korake v brezemisijskem avtomobilizmu.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRAutoCar
Prejšnji članekNajboljši filmi zadnjega desetletja: Retrospektiva festivala Kurja polt!
Naslednji članekPrenovljen prvi študentski dom v Mariboru: Kako bo videti?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.