Najboljši meta filmi

Kaj so meta filmi? Gre za običajne filme, s to razliko, da liki v njih deloma vedo, da so v filmu ali pa se sami nanašajo na filme s podobnimi zgodbami. Meta filmi se lahko neposredno ali posredno nanašajo na lasten film, žanr filma, zgodbo in pričakovanja gledalcev. Filmski liki so tako rekoč samozavedajoči, film pa samoreferenčen, v najbolj očitnih primerih liki lahko prebijejo četrti zid. Kateri so torej najboljši meta filmi?

Konec je tu (This Is The End)

Film, v katerem James Franco, Seth Rogen, Jonah Hill, Jay Baruchel, Danny McBride in Craig Robinson igrajo Jamesa Franca, Setha Rogna, Jonah Hilla, Jaya Baruchela, Dannyja McBrida in Craiga Robinsona. Poleg njih se v filmu pojavi cel kup znanih obrazov, ki prav tako igrajo sami sebe. Apokaliptični film, ki se odvije na noč Francove zabave in v katerem se igralci norčujejo iz sebe in tega, kakšne so percepcije o njih. Rogen je navadni zadetek, Franco umetniški posebnež, Hill pa vase zagledani nominiranec za oskarja.

This Is the End Official International Trailer (2013) - James Franco Movie HD

Krik (Scream)

Slasher, ki je rešil žanr grozljivke. Liki v njem se zavedajo žanrskih stereotipov in poznajo vse vrste grozljivk. Med bolj znanimi grozljivkami v filmu omenijo Noč čarovnic, Petek 13 in Psiha. Kljub poznavanju pravil grozljivk te tudi sami prekršijo in podležejo nožu morilca. Tudi nadaljevanja nadaljujejo z istim stilom, saj v njih obravnavajo probleme filmskih nadaljevanj, trilogij in predelav. Letos je prišel tudi peti del, ki je prav tako nadaljeval tam, kjer je končal zadnji. Tokrat sta tarči bila »toxic fandom« in predelave, ki so v resnici nadaljevanja oziroma »requels«. Filmi, ki naj bi predstavljali novo pot za franšizo, a se naslanjajo na pretekle filme. Najbolj očitno v tem, da se igralci iz prvih filmov vrnejo v manjših vlogah. Tako kot Noč čarovnic pred njim je film naslovljen Krik, medtem ko gre v resnici za peti del franšize.

Scream 25th Anniversary - Official 4K Remastered Trailer (Neve Campbell, Drew Barrymore)

Tropski vihar (Tropic Thunder)

Kaj dobiš, ko združiš Bena Stillerja, Jacka Blacka, Roberta Downeyja Jr., Matthewa McConaugheyja in Toma Cruisa. Enega najboljših satiričnih in meta filmov zadnjih 20 let. Glavna tarča ustvarjalcev so igralci in Hollywoodski sistem. V filmu spremljamo filmsko ekipo, ki se odpravi posnet vojni film, prirejen po knjigi, ki temelji na resničnih dogodkih. Na koncu se odkrije, da so bili dogodki neresnični, a vojni film se hitro spremeni v resnico. Stiller s svojim likom cilja na akcijske igralce (Sylvester Stallone), ki poizkušajo prodreti v resne vloge, medtem ko so tarča Blacka igralci iz komedij (Chris Farley). V filmu blestita Downey Jr., ki je s svojo upodobitvijo avstralskega »method« igralca (mešanica Daniel Day Lewisa in Rusell Crowa) bil nominiran za oskarja in Cruise, ki v debeli preobleki in pod masko odlično prikaže resničnost, kako delujejo studijski šefi.

Tropic Thunder (2008) Official Trailer - Ben Stiller Movie HD

21 in 22 Jump Street

Komična duologija in hkrati prenova serije s konca osemdesetih let. Ko v uvodnih scenah filma eden od likov reče: »Na vajino srečo obujamo skrivni policijski program iz osemdesetih let. Spreminjamo ga za moderne čase. Naši nadrejeni nimajo pravih idej. Zato sedaj samo reciklirajo stvari iz preteklosti,« potem ti je hitro jasno, kakšen film gledaš. Tarča so tudi igralci, saj Jonaha Hilla na koncu drugega dela zaradi nestrinjanja s pogodbo zamenjajo s Sethom Rognom, lik Channinga Tatuma predlaga, da bi postal varnostnik v Beli hiši, Ice Cube pa ima pisarno v obliki ledene kocke. V drugem delu se še posebej lotijo nadaljevanj filmov, ki teh v resnici niso potrebovali.

21 JUMP STREET [2012] - Official Trailer

Deadpool

Seznama ne moremo dokončati brez filma o superjunaku. Film, ki je več let čakal na zeleno luč in jo leta 2016 končno dobil. V glavni vlogi blesti Ryan Reynolds, ki liku prinese svoj sedaj že značilni sarkazem. Njegov superjunak pa ima poleg sposobnosti regeneracije tudi to supermoč zavedanja, da je v filmu. Skozi filmsko zgodbo tako ves čas naslavlja gledalca in se norčuje iz podobnih filmov o superjunakih. Posebna tarča so X-men filmi, iz katerih izhaja Deadpool in seveda filmi Ryana Reynoldsa.

Deadpool | Trailer [HD] | 20th Century FOX

Izbire je preveč

Nismo našli prostora za filme, kot so Adaptation, The Cabin in The Woods, Last Action Hero in Kiss Kiss Bang Bang. Nekateri filmi niso prišli na seznam zaradi tega, ker sami po sebi niso meta, ampak vsebujejo samo trenutke meta humorja. Dejstvo je, da se v 21. stoletju število meta filmov ali pomežikov v filmih drastično zvišuje, saj se gledalci čim bolj zavedajo določenih stalnic, ustvarjalci pa z meta trenutki poskušajo nagraditi njihovo samozavedanje. Primere tega lahko vidimo v trenutno najbolj vročih filmih Matrici 4 in Spider-Manu: Ni poti domov.

Prejšnji članekStres med izpitnim obdobjem
Naslednji članekProgram stažiranja za študente in mlade strokovnjake

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.