Stres med izpitnim obdobjem

Fantje in punce, pripravite se, prihaja težko pričakovano (not!) izpitno obdobje! Za bruce je to še posebej pomembno, saj je to vaše prvo in morda še ne veste točno, kaj vas čaka. Na kratko: nekaj neprespanih noči, litri in litri kave in retorična vprašanja, kot so: »Zakaj nisem raje šel delat?«, »Kaj mi je bilo tega treba?«, »Zakaj se nisem začel učiti prej?!«, »Kako se naučiti 100 strani v eni noči?«.

Dejstvo je, da so izpitna obdobja najbolj stresna obdobja v študentskih letih in lahko za seboj pustijo hude posledice. Ker nas večina študentov poleg študija tudi dela, lahko vse skupaj kar naenkrat postane preveč. Vsak potrebuje trenutek zase, da se spočije in počne nekaj, kar ga sprosti.

Stres lahko povzroči težave s spanjem, želodčne težave, glavobol, omotičnost, bolečine v hrbtu ali prsnem košu, med drugim pa lahko privede tudi do jeze, motnje koncentracije, utrujenosti, pozabljivosti itd.

Nekaj uporabnih nasvetov za preživetje izpitnega obdobja

Zapiski

Zrihtaj to čimprej! Res je, da nas je večina na začetku leta zagnanih, hodimo na predavanja, vaje, si delamo zapiske. Vendar 80 % študentov obupa že po enem mesecu in na koncu imajo od zapiskov vsako tretje predavanje. Seveda bi bilo najbolje, če si zapiske delaš sam, saj se tako iz njih tudi najbolje znajdeš. Če pa si eden izmed zgoraj omenjenih 80 %, pridobi zapiske čimprej! Prosi sošolko ali sošolca in ponudi nekaj v zameno, kontaktiraj starejše letnike … Skratka, res bo super, če boš imel pred izpitom vsaj zapiske 😀

Delovno okolje

Vsak ima svoj način učenja. Nekateri so bolj vizualni tipi, drugi raje berejo, tretji morajo stvari ponoviti na glas. Prav tako se nekateri učijo ob glasbi, spet drugi pa potrebujejo popolno tišino. Zato je pomembno, da si med izpitnim obdobjem najdeš okolje, kjer se boš najbolj sproščeno učil.

Razporeditev izpitov

Zgodi se lahko, da boš imel dva izpita na en dan ali pa 3 izpite zaporedoma. Razporedi si jih. Nič ni narobe, če ne greš vseh opravljati na prvi rok. Morda si tiste, ki se ti zdijo lažji, prestaviš na drugi rok, tiste težje pa odpišeš že v prvem, da se čimprej rešiš. Vsekakor je bolje, da izpitno obdobje malce podaljšaš, kot pa da želiš opraviti vse v enem tednu in se ti jih nabere preveč. Pa ne pozabi se prijaviti na izpit!

Ne pozabi nase!

Ne glede na to, da se moraš učiti, da ti teče voda v grlo, da nimaš časa niti spati … moraš! Ne smeš pozabiti nase. Vzemi si čas za spanje, čas, da poješ topel obrok, čas da greš na sprehod in prevetriš svoje misli, čas za kavo s prijatelji itd. Poskrbi zase in za svoje telo.

Odmakni se od panike

Mislim. da si znamo vsi predstavljati scenarij, ko prideš v šolo pred testom ali izpitom. Lahko bi rekli, da vladajo izredne razmere. Vsi panično hitijo od enega do drugega, sprašujejo o tem, kar še ne znajo, in so potem v še večji paniki, ker si zdaj podatkov ne bodo mogli zapomniti … Tega ne potrebuješ. Če ti še kaj ni jasno, pojdi do nekoga, za katerega si prepričan, da ve, ga vprašaj in se odmakni. V vsej tej paniki boš kaj kmalu postal živčen in paničen še ti, saj se boš preprosto nalezel njihove nervoze. Verjemi v to, kaj znaš!

Če pa je že prepozno za prestavljanje izpitov in je stres neizogiben …

V tem primeru pa ti ne ostane drugega, kot da se potrudiš, stisneš in ne paničariš. Pri tem ti lahko pomaga aplikacija Insight timer. Aplikacija nudi vodene meditacije s pomirjajočo glasbo. Slednja se razlikuje glede na to, ali jo potrebuješ za odpravo stresa, tesnobe, depresije, ali se želiš motivirati, lažje zaspati itd. Na voljo je res ogromno videov, tako da boš brez dvoma našel nekaj zase.

Skratka … globoko vdihni, izpitno obdobje ni najhujša stvar v življenju. Poleg tega se vprašaj, kaj je najhujše, kar se lahko zgodi? Da padeš izpit? Nič zato, imaš še 3 roke. Vzemi si to izpitno obdobje kot nek izziv, da postaneš bolj organiziran, samodiscipliniran in odgovoren.

Veliko sreče in uspeha!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.