Najbolj strašljive urbane legende!

Vsi smo v življenju slišali urbano legendo, a se morda nismo zavedali, da smo jo. To so šaljive ali grozljive zgodbe, ki med ljudmi krožijo kot resnične. Zmeraj vključujejo nekoga, ki je nejasno povezan z ali znanec pripovedovalca. Gre torej za zgodbe, ki jih je nekdo slišal od nekega znanca. Te se nato širijo v krogih poznanstev. Povedano drugače so moderna folklora. Ena najbolj zabavnih je gotovo legenda o mentos bonbonu in kokakoli, ki pravi, da v primeru zaužitja obeh lahko eksplodira trebuh. To seveda ne drži in se nikoli ni zgodilo, a zgodba vseeno obstaja. Seveda obstaja več vrst urbanih legend. Danes ti bomo predstavili šest najbolj strašljivih, ki bodo ob naslednjem druženju lahko prestrašile tudi najbolj pogumne izmed tvojih prijateljev.

Varuška (The Sitter)

Ena najbolj klasičnih legend izhaja iz konca šestdesetih let. Mlada študentka med poletjem dela kot varuška. Nekega večera pazi na tri otroke, medtem ko njihovi starši odidejo na zabavo. Pozno zvečer, ko otroci spijo v zgornji spalnici in ona gleda televizijo, začne prejemati klice iz iste številke. Klicatelj sprva dela čudne glasove. Varuška misli, da se iz nje norčujejo prijatelji in prekine. A telefon znova zazvoni, varuška se javi in pove, da bo klicala policijo, nakar ji glas na drugi strani odgovori: »si preverila, kako so otroci«. Varuška prestrašena pokliče policijo. Ta ji po nekaj minutah klica pove, naj takoj odide iz hiše. Ko je zunaj, ji razložijo, da so klice izsledili in ugotovili, da prihajajo iz hiše. V nekaj minutah prispe policija, ki skupaj z varuško odide v hišo. Policija pokliče številko in zasliši zvonjenje, ki prihaja iz otroške spalnice. Počasi stopijo v spalnico, kjer odkrijejo tri trupla. Zgodba ima več koncev, v večini otroci ne preživijo, v nekaterih umre tudi varuška.

Kljuka (The Hook)

Moški s kljuko.
Tudi legenda o morilcu s kljuko ima več koncev.

Tudi ta izhaja iz šestdesetih let. Mlad par se ustavi v gozdu, nakar ob poslušanju radia slišita, da je iz zapora pobegnil morilec, ki je ljudi moril s kljuko. Čez nekaj časa zaslišita, kako nekaj ropota po avtu. V originalni legendi se par od strahu odpelje domov. Ko se pripeljeta domov in stopita iz avta, dekle zakriči. Fant odhiti pogledat, kaj se je zgodilo. V vratih avta zagleda kljuko. V ostalih različicah lahko fant odide pogledat, kaj povzroča hrup, in ko se vrne, najde mrtvo dekle, poleg nje pa kljuko, ali se ne vrne in potem njega mrtvega s kljuko najde dekle.

Dobro, da nisi prižgala luči! (Aren’t You Glad You Didn’t Turn on the Light?)

Sedaj smo prišli do študentske urbane legende. Dve cimri, ki skupaj hodita na faks, imata naslednji dan izpit. Ena se odloči, da se bo učila, druga gre na zabavo. Iz zabave se vrne okoli dveh ponoči, ko njena cimra že spi. Po pomoti skoraj prižge luč, a se ustavi, saj noče zbuditi cimre. Naslednje jutro se zbudi in vidi, da cimra še vedno leži v postelji. Odide do nje, da jo zbudi in odkrije, da je mrtva. Od groze se napoti proti vratom, ko na steni zagleda napis: »dobro, da nisi prižgala luči«. Legenda ima zanimiv obrat pričakovanj, saj v takšnih zgodbah po navadi umre ravno oseba, ki moralno ni čista.

Polizana roka (The Licked Hand)

Naslednja legenda ni primerna za ljubitelje živali. Mlado dekle, ki živi sama s svojim psom, se odpravlja v posteljo, ko zasliši ropot. Vseeno je ta ne zmoti. Uleže se v posteljo in z roko seže pod njo, da poboža svojega psička. Nato zaspi. Zbudi se sredi noči, ko sliši kapljanje. Ponovno seže pod posteljo, kjer ji psiček oblizne roko. Ob svojem zvestem kosmatincu se počuti varno, zato znova zaspi. Zjutraj se zbudi in zopet seže pod posteljo, a psička ni nikjer. Odpravi se v kopalnico, od koder je ponoči prihajalo kapljanje. Šokirana zagleda pasje truplo, na ogledalu pa napis: »Tudi ljudje lahko ližejo«.

Dolge luči (High Beams)

Mlado dekle se ponoči pelje domov. Ceste so prazne, z izjemo tovornjaka, ki se pelje za njo. Kar naenkrat ji tovornjak prižge in ugasne dolge luči. Dekle misli, da jo hoče prehiteti, zato upočasni. A tovornjak je ne prehiti in kar naenkrat še enkrat ponovi utripanje z lučmi. Dekle začne skrbeti. Tovornjak to stori še enkrat. Dekle začne voziti hitreje, a tovornjak ji sledi in še naprej utripa z lučmi. Nato dekle zagleda črpalko in zavije proti njej. Podobno stori tovornjak. Oba se ustavita. Iz tovornjaka stopi velik moški, ki začne hoditi do avta. Dekle prestrašeno zaklene vrata, nakar ji tovornjakar potrka na okno in pove, da ima počeno zadnjo gumo. Dekle s pomislekom odklene avto in se odpravi na pregled gume. V tem ji tovornjakar prišepne, da je nekdo na zadnjem sedežu avta. Prestrašena pokliče policijo, ki moža aretira. Ugotovijo, da gre za pobeglega morilca. Tovornjakar je namreč vsakič, ko jo je morilec poskušal napasti, posvetil z lučmi in morilca zmotil.

Avtomobilske luči v temi.
Utripanje z lučmi je v legendi rešilo življenje.

Izginjajoči štopar (The Vanishing Hitchhiker)

Moški odide na dolgo pot. Z avtom se pelje na poslovni sestanek v drugi državi. Vozi se po stari cesti, ki pelje skozi gozd, ko na ostrem ovinku kar naenkrat zagleda mladega štoparja. Ker je sredi ničesar in gre za mladeniča, se ustavi. Moški štoparja vpraša, kam se odpravlja. Ta mu pove, da hoče priti domov. Ker je doma v kraju, mimo katerega se bo peljal, mu moški ponudi prevoz. Med vožnjo se pogovarjata o družinah, ko na cesto naenkrat skoči žival. Moški hitro ustavi avto, ko pogleda sovoznika, tega ni nikjer. Mladenič je izginil. Zmeden nadaljuje pot, ko se pelje mimo ulice in hiše, kjer bi moral odložiti mladeniča. Iz zanimanja pozvoni na zvonec hiše. Vrata odpre starejši par. Par se mu predstavi in moški v šoku skoraj pade na tla. Njuni imeni sta namreč identični staršem mladeniča. Moški jima razloži, kaj se mu je zgodilo, a par mu odvrne, da to ni mogel biti njun sin, saj je ta umrl v prometni nesreči. Prepričana, da je šlo za nesporazum, mu pokažeta tudi sinovo sliko, nakar moški od šoka ponovno obnemi, saj je mladenič na sliki pred nekaj urami sedel v njegovem avtu.

Še nekaj ostalih

Med urbanimi legendami, ki jih nismo uvrstili na naš seznam, najdeš tudi legendo o kraji ledvic, o bigfootu/jetiju in krvavi Mary. Med novejšimi legendami najdeš tudi pred leti popularnega Slender Mana.

Prejšnji članekGreš študirat v tujino? Zaprosi za štipendijo Ad futura
Naslednji članekStres med izpitnim obdobjem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.