Nasveti za ogled filmov na 26. Festivalu dokumentarnega filma

Festival dokumentarnega filma 2024
26. Festival dokumentarnega filma - Nasveti za ogled

Danes se začenja 26. Festival dokumentarnega filma, ki bo traja do 20. marca. Da bo ogled lažji smo pripravili nekaj nasvetov za ogled na 26. FDF, čeprav ti lahko po pravici povemo, da si je vredno ogledati prav vse. Vseeno pa se zdi peščica izbranih prava mera aktualnosti in bližine.

Duhovnica, režiserka Maja Prettner

Duhovnica je film o evangeličanski duhovnici Jani, ki je na pomembnem razpotju, soočena z življenjsko dilemo, ali zapustiti duhovniški poklic in s tem prekiniti dolgo družinsko duhovniško tradicijo, saj sta oče in mama prav tako duhovnika. Jana s svojimi svobodomiselnimi in humornimi nazori ruši cerkvene norme. Sčasoma postaja v lastni cerkvi vedno bolj izobčena. Njene dolgo zakopane rane iz otroštva se odpirajo in vedno bolj se kažejo razpoke v družinskih odnosih, kar terja tudi davek na njenem zdravju. V četrtek, 14. marca in soboto, 16. marca bo projekciji sledil še pogovor z režiserko Majo Prettner.

Duhovnica napovednik

Razvoj in vloga fotografij in posnetkov

Govoriti o aktualnosti v izboru FDF je kar malce naivno, saj gre vedno za aktualno tematiko, a zagotovo bo »mlajši« generaciji v ogled večkrat svetovan dokumentarec Fantastična naprava. Dokumentarec o razvoju, vse večji vlogi in kulturnem vplivu fotografije oziroma množičnih podob, posledično pa tudi televizijskih, filmskih in video posnetkov. Od dvajsetih let 19. stoletja, ko je bila po deseturni ekspoziciji posneta prva fotografija, do začetka 21. stoletja, ko je na številnih družbenih omrežjih vsako sekundo objavljenih na milijone fotografij in video posnetkov, se je pri ljudeh razvila obsedenost s podobami oz. odvisnost od njih, pa tudi sposobnost njihove manipulacije in zlorabe. Navdušujoč, z arhivskim gradivom nabit dokumentarec obenem osvetljuje, izobražuje – in zabava. Četrtkovi projekciji bo sledil pogovor z dr. Danom Podjedom.

Fantastic Machine – Trailer – SFF 23

Hrvaški dokumentarec o puljski ladjedelnici

»Oče je vso delovno dobo posvetil ladjedelnici Uljanik. Prav tako stric. Moj brat je tam delal dvajset let. Tudi jaz sem delal tam. Moja družina je bila z ladjedelnico zelo povezana in zato sem se moral od nje posloviti simbolično. To slovo mi je bilo nadvse pomembno – drugače tega filma ne bi posnel. Ta prostor je imel velik pomen za vse prebivalce Pulja. Uljanik je bil naš ponos in del naše kolektivne identitete,« je o svojem dokumentarcu Ladja povedal režiser Elvis Lenić.

Znamenito puljsko ladjedelnico Uljanik so zgradili sredi 19. stoletja, v času habsburškega imperija. Skozi 20. stoletje je doživljala svoje zlato obdobje, še posebej v šestdesetih in sedemdesetih letih, ko so dobivali naročila za največja in najzahtevnejša plovila. Potem je prišlo obdobje hrvaške tranzicije, lastninjenja in ropanja državnega premoženja; Uljanik je postopoma, a zanesljivo propadal. Danes bolj kot na ladjedelnico spominja na odpad za staro železo, mirujoči žerjavi in potepuške mačke so nemi opazovalci nekdanje slave, ki ji kontekst podelijo pogovori v ozadju z nekdanjimi delavci in sopotniki. Po projekcijah 15. in 17. marca bo sledil tudi pogovor z režiserjem.

Brod, REŽIJA: Elvis Lenić

Zajeti v okviru – Slovenski otroci Lebensborna

Dokumentarec o zadnjih še živečih žrtvah nacističnega rasnega eksperimenta. Leta 1942 je bilo okrog trideset “rasno ustreznih” slovenskih otrok vključenih v zloglasen nacistični program Lebensborn, ki ga je zasnoval Heinrich Himmler in je bil namenjen širitvi arijske rase. Program je bil sprva zastavljen kot mreža materinskih domov in porodnišnic, v katerih so se lahko rodili rasno ustrezni nezakonski otroci, pozneje pa so se vanje stekali nasilno ukradeni dojenčki, ki jih je okupatorska vojska, po dekretu idejnega vodje, ugrabljala na Poljskem, Češkoslovaškem, v Ukrajini in tudi v Sloveniji. Večina teh otrok je bila oddana v posvojitev nemškim parom, ki so bili vsaj na videz zvesti nacističnemu režimu. Film pripoveduje zgodbo štirih slovenskih otrok Lebensborna: Ingrid von Oelhafen iz Nemčije, Hayma Henryja Hayderja s Kostarike, Franca Zagožna iz Belgije in Ivana Acmana iz Slovenije.

ZAJETI V IZVIRU - Slovenski otroci Lebensborna (Napovednik)

Deloholiki x Mladi in ambiciozni

Z vprašanjem dela in inovativnosti se bosta ukvarjala filma Mladi in ambiciozni in Deloholiki

O filmu Deloholiki: Obsedenci z delom oziroma “performativni deloholiki” so značilnost sodobnega sveta, od Južne Koreje, kjer ljudem prisilno odklapljajo računalnike, da bi se opravili domov, in Kuvajta, kjer je pravica do službe zapisana v ustavi, do zahodne Evrope in ZDA, kjer se zaposleni ljudje vsako leto odrečejo petsto milijonov ur plačanega dopusta. Zakaj ljudje toliko delajo in si ne privoščijo sprostitve? Na sporedu 15. in 19. marca.

O filmu Mladi in ambiciozni: Piet Baumgartner je od leta 2015 do 2021 spremljal pet mladeničev in mladenk iz različnih kulturnih okolij, od vpisa na univerzo do prvih samostojnih korakov, ki jih morajo po diplomi storiti za uveljavljanje svojih idej. Teorija in praksa sta seveda dve stvari, tranzicija iz idealističnega univerzitetnega sveta v realnost sodobnega kapitalizma je lahko brutalna in peterica se z njimi različno spopada. Eni ustanovijo tehnološka zagonska podjetja in delajo iz svoje kuhinje, drugi se zaposlijo v velikih mednarodnih korporacijah, kjer jih (ob drugačnem etničnem ozadju) lahko obravnavajo kot tujce. Vsi pa izgorevajo v neskončno dolgih delovnikih ter za uspeh žrtvujejo intimna razmerja in družinsko življenje. Kljub temu se sprašujejo, ali lahko kapitalizem in družbena odgovornost soobstajata. Na sporedu 14. in 16. marca.

The Driven Ones Trailer | Victoria Film Festival 2024

Priporočamo še:

  • Naše telo – Claire Simon je med pandemijo snemala dokumentarec na temo telesa, specifično, bolnega telesa, ki povečini pripada ženski. Telo kot neseksualen, tako rekoč »banalen« objekt bolečine, transformacije, staranja. Zdravniki v pogovorih s pacientkami analizirajo možnosti najsodobnejših posegov, od abortusa pri najstnicah, spolne tranzicije, lepotnih operacij, nosečnosti, raka.
  • Neuvrščeni: Dosje Labudović – Ko so se leta 1961 v Beogradu zbrali voditelji držav tretjega sveta, se je rodilo gibanje neuvrščenih, ki so nasprotovali hladnovojni delitvi na vzhod in zahod. Dogodek je bil izdatno dokumentiran in medijsko podprt, toda dokumentirani so bili tudi ostali Titovi politični projekti in potovanja po svetu. Če je njegova potovanja poosebljala ladja Galeb, pa je avdiovizualno gradivo beograjskih Filmskih novosti poosebljal Stevan Labudović, Titov osebni snemalec in soudeleženec znamenitega beograjskega vrha, ki je od sredine petdesetih let dokumentiral vse ključne dogodke ob osamosvajanju držav tretjega sveta izpod kolonialnega primeža. Mila Turajlić je iz impozantnih arhivov Filmskih novosti ustvarila potentno in pomenljivo sliko političnih delitev tistega časa, pa tudi podobo Jugoslavije na vrhuncu njenega zunanjepolitičnega vpliva.
Our Body - Official Trailer

Veš kaj, priporočamo ti vse, ti pa se zagrebi za vstopnice in ostani na pogovorih, ki sledijo projekcijam.

Retrospektiva: Nika Autor

Letošnji sklop kratkih dokumentarcev bodo sestavljala dela Nike Autor, o kateri je Veronika Zakonjšek med drugim zapisala: Nika Autor v polje dokumentarnega posega skozi formo filmskega eseja, ki z noto političnega in intimnega intervenira v prostore obmejnih gozdov, rek ter odsluženih, pozabljenih železniških prog.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTop 10 Frankfurt – kaj si ogledati v nemškem finančnem središču
Naslednji članekCasper ali najslabši slovenski roman leta 2023?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.