Top 10 Frankfurt – kaj si ogledati v nemškem finančnem središču

Top 10 Frankfurt
Top 10 Frankfurt Foto: StockByM iz iStock

Mesto Frankfurt je znano po mednarodnih pisarnah, nebotičnih, ki oblikujejo podobo mesta, in multikulturnem okolju. Čeprav ima vlogo nekakšnega finančnega središča Nemčije, veliko ponuja tudi turistom. Zgodovinski navdušenci si lahko ogledajo stavbe in skulpture iz 15. stoletja, ljubitelji klasične literature pa izvejo več o življenju nemškega pisatelja Johanna Wolfganga Goetheja.

Frankfurt je prvo nemško mesto, katerega del je bil vključen v UNESCO svetovno dediščino. V mestu je tudi nekaj muzejev, ki sodijo med največje v Evropi. Dodaten razlog za obisk je letošnje Evropsko prvenstvo v nogometu, EURO 2024. Ko boš tam, poskusi tudi najbolj priljubljeno pijačo v Frankfurtu: Ebbelwoi oziroma Apfelwein (jabolčno vino) in Goethejevo najljubšo jed: zeleno omako (Grüne Soße) s kuhanim krompirjem in trdo kuhanimi jajci. Sedaj pa si poglej, česa ob obisku Frankfurta na Majni ne smeš izpustiti.

Trg Römerberg

Velik trg v starem delu mesta ponuja veliko slikovitih stavb in spomenikov, ki segajo v 15. stoletje. Na vzhodnem delu stoji vrsta 11 natančno rekonstruiranih zgradb – Ostzeile, ki so bile uničene leta 1944. Med pomembnejše znamenitosti spada tudi Gerechtigkeitsbrunnen (Fontana pravice), ki je bila postavljena leta 1543. Najdeš jo v središču trga in prikazuje boginjo Justito, ki drži tehtnico pravice. Veliko hiš na vzhodnem in zahodnem delu trga ima tudi bar ali teraso restavracije, kjer lahko naročiš jabolčno vino in presto. Za raziskovanje trga in fotografiranje si lahko rezerviraš nekaj ur, saj je kraj resnično lep in poln podrobnosti.

Old town square romerberg in Frankfurt, Germany at twilight
Top 10 Frankfurt Foto: f11photo iz iStock

Kleinmarkthalle

Lokalne dobrote najdeš na eni najstarejših tržnic v Frankfurtu. Notranja tržnica se nahaja na ulici Hasengasse in gosti preko 60 stojnic z lokalnimi dobrotami, kot so klobase, siri in sveži produkti. Poleg njih najdeš tudi eksotične produkte, ki so uvoženi z drugih delov Evrope in iz Azije. V pritličju se nahaja tudi prostorna jedilnica, kjer prodajalci ponujajo pečeno morsko hrano, sendviče po naročilu in seveda Bratwurst (pečenice) ter Currywurst (pečenice s karijem). Pri obisku tržnice ne pozabi gotovine, saj večina prodajalcev ne sprejema kartic.

Palmengarten kot Top 10 Frankfurt

V Frankfurtu morda ne pričakuješ palm … A jih najdeš v velikem botaničnem vrtu, ki se razteza na 54 akrih površine. Sprehodi se po zavitih potkah in raziskuj rastlinjake ter barvite vrtove. Park preko leta gosti tudi izobraževalne govore, razstave in festivale, zato preveri program. Najbolj priljubljen dogodek je Rose and Light Festival, ki se vsak junij odvija že od leta 1931. Na ta dan je vrt osvetljen s svečkami in lanternami. Obiskovalci lahko uživajo v živi glasbi in plesnih nastopih, vrhunec pa predstavlja ognjemet.

FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - JUNE 24, 2018: The Palmengarten botanical garden in Frankfurt am Main, Germany
Top 10 Frankfurt Foto: saiko3p iz iStock

Main Tower – najvišja razgledna točka Frankfurta

56-nadstropni nebotičnik je bil zgrajen leta 1999 in danes gosti predvsem veliko število pisarn in podjetij. Poleg tega turistom ponuja razgled na mesto z odprte razgledne ploščadi na vrhu. V primeru slabega vremena je ta zaprta. Takrat se lahko odpraviš v 53. nadstropje in si privoščiš obrok v luksuzni restavraciji z razgledom.

In the heart of Frankfurts business district lays Main Tower.
Top 10 Frankfurt Foto: mm_fotografie iz iStock

Museumsufer – muzejska četrt v Frankfurtu

Zbirka 16 ločenih muzejev ima močan mednaroden sloves. Verjetno najbolj znan je Städelsches Kunstinstitut und Städtische Galerie z odlično zbirko slik iz 14. stoletja. Ogledaš si lahko dela Rembrandta, Vermeerja, Moneta, Degasa, Beckmana in Picassa. V muzeju organizirajo tudi delavnice in govore, poleg pa najdeš kavarno in knjigarno. Zanimiv je Museum der Weltkulturen, ki je ocenjen kot eden boljših evropskih etnoloških muzejev. Ustanovljen je bil leta 1904 in vključuje preko 65.000 artefaktov z vsega sveta. Ostali muzeji, ki so del Museumsufer so: Ikonen-Museum der Stadt Frankfurt am Main, Deutsches Architekturmuseum, Deutsches Filminstitut, Museum Angewandte Kunst in Archäologisches Museum Frankfurt.

Prirodoslovni muzej Senckenberg

Največjo razstavo dinozavrskih fosilov in replik v Evropi najdeš v Frankfurtu. Nahaja se v 3-nadstropnem muzeju znotraj vrtov Senckenberg. Med drugim vključuje fosile triceratopsa, igvanodona, t-rexa, in diplodoka. Poleg dinozavrov najdeš še razstavljene tudi druge živalske vrste in odlitek Lucy, 3,2 milijona let starega okostja avstralopiteka. Muzej je bil ustanovljen leta 1821 in je danes med najbolj obiskanimi muzeji v Frankfurtu ter drugi največji prirodoslovni muzej v Nemčiji. Zanimiv je predvsem za družine. Za nekaj evrov se lahko v muzeju odločiš tudi za avdio vodiče v nemščini ali angleščini.

Frankfurter Dom

Rimskokatoliška katedrala, uradno imenovana Dom St. Bartholomäus, izstopa zaradi čudovite barve rdečega peščenjaka. Njena glavna značilnost je 95-metrski stolp, zaradi katerega pritegne pozornost celo v velikem mestu nebotičnikov. Zgrajena je bila med 13. in 15. stoletjem v gotskem slogu. Če te zanima več o zgodovini in artefaktih katedrale, si vzemi čas še za obisk muzeja frankfurtske katedrale Dommuseum Frankfurt.

Frankfurt am Main, Germany - April 20, 2022: Church near old center at Frankfurt am Main, Germany on April 24, 2022
Foto: Marina113 iz iStock

Goethejeva hiša in muzej

Leta 1749 se je v hiši sredi Frankfurta rodil svetovno znani Johann Wolfgang von Goethe. Tu je preživel prvih 16 let svojega življenja in se nato med študijem v Leipzigu in Strasbourgu ponovno vrnil za krajše obdobje. Ravno v tem času je napisal delo Trpljenje mladega Wertherja. Srednjeveška hiša, ki je bila pred vselitvijo Goethejevih staršev prenovljena z rokokojsko fasado in notranjostjo, je bila med vojno poškodovana, danes pa je obnovljena in točno taka, v kakršni je živel Goethe. V notranjosti si lahko ogledaš številne artefakte, kot je astronomska ura. Poleg hiše si oglej še muzej romantike.

Eiserner Steg

Čez reko Majno med mestnim središčem in področjem Sachsengausen se razteza železen most za pešče. Prvič je bil zgrajen leta 1869; drugič leta 1912, da je reka postala primerna tudi za plovbo večjih ladij; tretjič pa po drugi svetovni vojni. Za kovinsko ogrodje je značilna eleganca, privlačno pa je tudi za vse zaljubljence, ki na vsak prost del obešajo ključavnice. Obišči ga v poznem popoldnevu, ko nizko sonce osvetli visoke stolpe četrti Bankenviertel.

Eiserner Steg or Iron Footbridge, a footbridge spanning the river Main in the city of Frankfurt, Germany, which connects the center of Frankfurt with the district of Sachsenhausen
Foto: mihir_joshi iz iStock

Eschenheimer Turm – najstarejša nespremenjena zgradba v Frankfurtu

Le majhen del srednjeveškega obzidja Frankfurta je preživelo do 21. stoletja. Večina je bila namreč porušena v začetku 19. stoletja med modernizacijo mestne obrambe. Na seznamu za uničenje je bil tudi 10-nadstropni stolp Eschenheimer Turm, ki je bil del severnega obzidja. Na koncu so odločili, da stolp ohranijo in postal je spomenik. Izhaja iz začetka 15. stoletja in je najstarejša nespremenjena zgradba v Frankfurtu. Oblikoval ga je Madern Gerthener, ki je sodeloval tudi pri izgradnji katedrale. Stolp je vreden ogleda, čeprav lahko notranjost spoznaš le, če rezerviraš mizo v luksuzni restavraciji znotraj stolpa.

Prejšnji članekfreeŠn 2024 – študentski natečaj kreativnega komuniciranja
Naslednji članekNasveti za ogled filmov na 26. Festivalu dokumentarnega filma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.