Nova serija o Harryju Potterju kot priložnost za izboljšanje izvirnika?

Harry Potter bo postal serija, vprašanje pa je, kaj bo spremenil oziroma izboljšal
Harry Potter bo postal serija, vprašanje pa je, kaj bo spremenil oziroma izboljšal Foto: on collider

Ko je postalo jasno jasno, da bo čarovniška saga o Harryju Potterju kmalu dobila novo adaptacijo v obliki TV-serije je med zvestimi oboževalci završalo. Mnenja so si zelo deljena: nekateri odločitev pretočne platforme HBO Max, ki bo bdela nad novo upodobitvijo, zelo podpirajo, drugim se zdi prerana odločitev. Nekateri so proti tudi zaradi dejstva, da bo kot izvršna producenta serije sodelovala avtorica slavnega čarodeja, britanska pisateljica J.K. Rowlling, ki je zadnja leta tarča očitkov zaradi njenih spornih komentarjev o vprašanjih spolne identitete.

Navkljub vsemu je nova serija lahko priložnost za osvetlitev problematik, likov in prizorišč iz knjige, ki v prvi filmski adaptaciji niso dobili toliko filmskega prostora, kot bi si ga morda zaslužili.

J.K. Rowlling in glavni igralci prvotnega filma Harry Potter.
J.K. Rowling je bila v zadnjih letih bila večkrat deležna očitkov, da je transfobna, predvsem zaradi svojih stališč do spolne identitete. Med drugim zagovarja, da bi bilo treba osebam, ki se opredeljujejo kot transspolne ženske, omejevati dostop v prostore, namenjene ženskam. Nasproti njenim perečim objavam so se postavili tudi glavni igralci prvotnega filma o slavnem čarodeju: Rupert Grint, Daniel Radcliffe in Emma Watson. Foto: on IMDb

Svetovni fenomen v novi preobleki

J.K. Rowling je prvi del sage o učencu čarovništva in dogajanju na šoli Bradavičarki z naslovom Harry Potter in kamen modrosti izdala leta 1997. Sledilo je še šest delov. Z več kot 500 milijoni prodanih knjig v približno 80 jezikih je Harry Potter postal najuspešnejša knjižna serija na svetu. Knjige so kmalu doživele tudi filmsko upodobitev. Od leta 2001 do 2011 je nastalo osem celovečernih filmov z Danielom Radcliffom, Rupertom Grintom in Emmo Watson v glavnih vlogah. Franšiza o nadarjenem čarodeju pa je nesporno ena največjih zgodb o uspehu na področju kulture 21. stoletja.

Nova serija naj bi zvesto sledila knjigam, vsaki knjigi bo namenjena ena sezona. Serijo naj bi snemali kar 10 let, pripravljajo pa jo z novo igralsko zasedbo, ki je za zdaj še skrivnost. Prva sezona bo gledalcem na voljo leta 2025 oz. 2026.

Harry Potter Max Original Series | Official Announcement | Max

Več rasne in kvirovske raznolikosti

Po mnenju nekaterih bi lahko bila televizijska serija priložnost za izboljšanje zaznanega pomanjkanja rasne in kvirovske raznolikosti, ki so jo zaznali v knjigah in filmih – še posebej po tem, ko je J. K. Rowling leta 2007 razkrila, da je lik profesorja Albusa Dumbledora homoseksualno usmerjen.

Več prostora tudi Dobbyju?

Hišni vilin Dobby se je pojavil le v dveh filmih, čeprav je bil prisoten v večini knjig. Tudi sicer je v knjigi predstavljen kot veliko bolj večplasten in prisrčen lik, kar bi nova serija lahko popravila. Čeprav je drugi film Harry Potter in dvorana skrivnosti pravilno opisal Dobbyjevo zgodbo, so ga iz kasnejših filmov večinoma izrezali. Ko ga družina Malfoy »odpusti«, ga profesor Dumbledore zaposli na Bradavičarki, v četrti knjigi Harry Potter in ognjeni kelih pa je ravno on tisti, ki za Harryja ukrade Gillyweeda in ne Neville, kot je to prikazano v filmu. Tudi v nekaterih kasnejših filmih je v delih, kjer se bi moral pojavljati Dobby večkrat uporabljen Neville. Razlog je večinoma draga CGI tehnika, ki je potrebna za oživitev vilinca.

Vilinec Dobby.
Proračun in obsežnost nove serije pa dajeta priložnost za vrnitev lika v njegovi polni podobi. Foto: tookapic on Pixabay

Kaj pa slavna Bradavičarka?

Zelo podrobno je v knjigah opisana tudi slavna šola, številni »manjši trenutki« druženj in pripetljajev s šole pa so zaradi časovne omejenosti izostali v filmskih adaptacijah. Knjižni prizori opisujejo Harryja, Rona in Hermione, ki delajo domače naloge v skupnem prostoru Gryffindora, uživajo v obrokih v Veliki dvorani ali pa se borijo s snežno kepo na dvorišču. Ko so hodili po hodnikih, so obleke oklepov kihnile, slike so govorile in Poltergeist Peeves jih je nadlegoval – nič posebej pomembnega, vendar je bilo vse to del šarma Bradavičarke.

Šola Bradavičarka.
Tudi slavna šola bi lahko dobila več prostora v novi seriji. Foto: Gianfranco De Bei on Pixabay

Popravni izpit

Sedem knjig o Harryju Potterju vsebuje 1.084.170 besed, tako da ni bilo mogoče, da bi se zgodba v celoti prelila v osem filmov. To pomeni, da filmi vsebujejo tudi veliko manj informacij, kot jih je bilo vključenih v izvorno zgodbo – od načina, kako je Harry premagal Voldemorta, do razloga, da so na začetku postali tekmeci. Prav te podrobnosti so razlog, zakaj je TV-serija o Harryju Potterju smiselna, saj lahko celotno zgodbo končno pripelje na zaslon.

Harry Potter TV Series Breakdown! | Cinematica

Kaj pa ti meniš o novi seriji, česa se najbolj veseliš v novi adaptaciji? Do prihoda serije pa se lahko zabavaš v našem kvizu o Harry Pottru.

Prejšnji članekLahko umetna ledvica bolnike končno osvobodi dialize?
Naslednji članekZaživela aplikacija o študentskih domovih po Sloveniji: Število prostih ležišč

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.