Ocena filma: Bob Marley

Bob Marley
Bob Marley Foto: on tmdb

Filmski svet se zadnjih nekaj let vztrajno ukvarja z biografijami legendarnih glasbenikov. Z ogromnim zaslužkom je navdušil Bohemian Rhapsody o frontmenu skupine Queen, svoje filme pa so dobili tudi Elton John z Rocketmanom in člani skupine N.W.A. v Straight Outta Compton, če izpostavimo tiste najboljše. Še preden bomo gledali filme o Michaelu Jacksonu in Bobu Dylanu se je v kinodvorane s svojim značilnim stilom življenja pripeljal Bob Marley. Kako se je izkazal film o Bobu Marleyju, za mnoge najboljšemu vseh časov?

Bob Marley v filmski biografiji

Pištole ne morejo ustaviti tega sporočila, pove Bob Marley nekje pri sredini biografskega filma, ki ga je režiral Reinaldo Marcus Green. Slednji se je podpisal pod film Kralj Richard o očetu Serene in Venus Williams. Zdi se, da mu biografije ugajajo, saj je Bob Marley enako gledljiv kot Bohemian Rhapsody, a z več srca in boljšim sporočilom. To pa ne pomeni, da nima svojevrstnih težav, saj se mu ne uspe povsem iztrgati iz krempljev klišejskega početja v takih filmih.

Kingsley Ben-Adir je Bob Marley, lahko bi rekel, da na enakem nivoju kot je bil Rami Malek Freddie ali kot je bil Joaquin Phoenix Johnny Cash. Izbran je bil s strani Marleyjeve družine, na prvem mestu sina Ziggyja, ki je bdel nad nastajanjem filma. Naučil se je peti, igrati kitaro in celo osvojil jamajški naglas. Njegova filmska žena Lashana Lynch, ki je upodobila Rito Marley je v svoji vlogi prekrasna, srce filma in moralni aspekt. Film prikazuje njegovo obdobje od sredine 70-ih let pa do njegove smrti leta 1981. Od vzpona do zvezdništva in mnogo prezgodnje smrti pri 36 letih.

Kingsley Ben-Adir kot Bob Marley
Kingsley Ben-Adir kot Bob Marley Foto: on tmdb

Jamajška rapsodija, ki ne pobegne klišejem, a ima srce

Film se spotakne ob isto reč kot Bohemian Rhapsody. Na vsakem koncu sta bili predmet filma izjemni, legendarni in unikatni osebi, a filma se zdita standardno klasična in pravzaprav nič posebnega. Bob Marley zadosti potrebam, kaj več si ne upa. In tu je velika škoda, saj je ime dovolj za uspeh filma, a govorice bi znale škoditi sicer srčnemu in varnemu filmu. Če pustimo različna žanra glasbe ob strani je Bob Marley še vedno boljši film, kot je bil prej omenjena rapsodija bohemov. Na koncu koncev imata oba skupnega pretirano varovanje zapuščine o osebi, ki je na posterju. Tako imamo le to, kar je bilo ustvarjenega.

Rita in Bob Marley oziroma Lashana Lynch in Kingsley Ben-Adir
Rita in Bob Marley oziroma Lashana Lynch in Kingsley Ben-Adir Foto: on tmdb

In v tem segmentu ima Bob Marley veliko prednost v tem, da je film o Bobu Marleyju in sporočilu, ki ga je prenašal. Je film za ljubitelje njegove glasbe in njega samega, za ostale še vedno vreden ogleda, a se zdi dokumentarni film boljša izbira – kot pri Bohemian Rhapsody.

Bob Marley: One Love - Official Trailer (2024 Movie)

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Bob Marley
Prejšnji članekNočne fotografije, kot jih še niste videli
Naslednji članekHubble je bil priča nastanku zvezde, fotografije pa osupljive

Urednik portala Student.si

ocena-filma-bob-marley Film o Bobu Marleyju bo vreden ogleda za ljubitelje njegove glasbe in kariere. Biografski film o jamajški glasbeni legendi se spotakne v kar nekaj težav, ki so pestile tudi filme, kot je Bohemian Rhapsody. Bob Marley pa ima v primerjavi s slednjim več srca in močnejše sporočilo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.