Ocena filma: Izgubljeni kralj (33. Liffe)

Izgubljeni kralj
Izgubljeni kralj Foto: on imdb

 

Izgubljeni kralj (The Lost King) je film režiserja Stephena Frearsa, ki nam dramatično poka7e zgodbo o odkritju pozabljenega kralja Richarda III. Temelji na knjigi The King’s Grave: The Search for Richard III, ki jo je napisala Philippa Langley. Prav ona je bila tista, ki je sprožila iskalno akcijo in je tudi zaslužno za odkritje ostankov angleškega kralj.

Odkritje izgubljenega kralja Richarda tretjega

Philippa je pisateljica srednjih let, ki se spopada z zdravstvenimi težavami in nedavno ločitvijo. Ko odkrije skupino amaterskih zgodovinarjev, ki želijo povrniti ugled Rihardu III., njeno življenje dobi nov smisel. Ne glede na dejanski film in zgodbo v njem, je včasih že samo Sally Hawkins dovolj dober razlog za ogled filma. In ponovno je ona tista, ki je prava zvezda filma. Sam film okoli nje pa je precej dolgočasen in je precej točen prikaz samega odkritja izgubljenega kralja. V svoji osnovi je bila najdba izjemna in zgodovinska, a podrobneje kot gledamo, bolj dolgočasem in razvlečen je bil celoten proces. Tak je tudi film, ki ga rešuje zgolj Sally Hawkins – ponovno.

Philippa se spopada s sindromom kronične utrujenosti in podobno utrujajoč je tudi film. Ko se dogaja, je to zaradi glavne igralke in njenega »ekranskega« razmerja s Stevom Cooganom, Harryjem Lloydom in Markom Addyjem. Marsikje lahko prebiramo, da naj bi bil Izgubljeni kralj v svojem bistvu komedija. Če je temu tako, potem je to ena najslabših komedij našega časa. Vsekakor je drama, ki si vzame svoj čas in prostor. In tega si vzame preveč, saj osnovna zgodba omogoča toliko potenciala, da že temelji na norost.

Sally Hawkins in Steve Coogan v filmu Izgubljeni kralj
Sally Hawkins in Steve Coogan v filmu Izgubljeni kralj Foto: on imdb

Dolgočasje prekine le Sally Hawkins

Izgubljeni kralj je precej dolgočasen prikaz enega najbolj pomembnih odkritih v zadnjih letih. Pogosto je za to kriva tudi sama resnična zgodba, saj je Langleyeva že v svoji knjigi opisala, da jo je na parkirišče oziroma najdišče poslala neka višja sila. Ustvarjalci so se v filmu odločili, da bo ta višja sila prikazana kot sam Richard III. Vsekakor zelo podobno Filomeni izpred nekaj let, kar pa nikakor ni pohvala.

Izgubljeni kralj temelji na resnični zgodbi
Izgubljeni kralj temelji na resnični zgodbi Foto: on imdb

Vse ali pa edino, kar bi gledalca obdržalo pri tem filmu je Sally Hawkins. Velika škoda, da je eno bolj zanimivih in pomembnih odkritij v angleški zgodovini doživelo tako ekranizacijo.Če bi te zanimal dober film o zgodovinskem izkopu, potem si rajši oglej Amonit. Saoirse Ronan in Kate Winslet sta izjemni, vsekakor na ravni Hawkinsove, mnogo boljši pa je film, ki ju obkroža. Izgubljeni kralj, mogoče bi bilo bolje, če bi  ta film o tebi ostal skrit.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Izgubljeni kralj (The Lost King)
Prejšnji članekNajboljši tekstilni odpadek je tisti, ki sploh ne nastane
Naslednji članekKončno! Znan začetek gradnje NUK 2
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-izgubljeni-kralj-33-liffe  Izgubljeni kralj (The Lost King) je film režiserja Stephena Frearsa, ki nam dramatično poka7e zgodbo o odkritju pozabljenega kralja Richarda III. Temelji na knjigi The King’s Grave: The Search for Richard III, ki jo je napisala Philippa Langley. Prav ona je bila tista, ki...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.