Ocena filma: Izzivalci

Izzivalci
Izzivalci, film o ljubezenskem trikotniku v svetu tenisa Foto: on warnerbros

Piše se leto 2011 in na YouTubu naletiš na video »Potion Seller«, v katerem mladenič s filtrom čez obraz zaigra vlogi viteza, ki odhaja v bitko in prodajalca napojev, ki viteza svari pred močjo njegovih zvarkov. Video postane hit in nabere več kot 10 milijonov ogledov. V letu 2024 sediš v kinodvorani in gledaš enega najboljših filmov leta, za katerega scenarij je napisal Justin Kuritzkes, ki je posnel omenjeni video. In če je triminutna izmenjava besed delovala kot teniški dvoboj udarjanja žogic, potem nisi pripravljen na film Izzivalci (Challengers).

Film o tenisu in razmerjih, ker je tenis v bistvu razmerje

Zgodba sledi Tashi Duncan (Zendaya), izjemno perspektivni najstniški tenisačici, ki na enem od turnirjev spozna odlična tenisača in najboljša prijatelja, Arta Donaldsona (Mike Faist) in Patricka Zweiga (Josh O’Connor). Film z nelinearno zgodbo preskakuje med preteklostjo in prihodnostjo, kjer spremljamo dokaj nepomemben turnir – eden od Challengerjev -, v finalu katerega se pomerita prav Art in Patrick, že dolgo brez stikov in na nasprotni strani. Čeprav je Tashi poudarila, da ne bo razdrla njunega prijateljstva, se je zgodilo prav to. Kako in zakaj?

Mike Faist, Zendaya in Josh O'Connor v filmu Izzivalci
Mike Faist, Zendaya in Josh O’Connor v filmu Izzivalci Foto: on warnerbros

Režiser Luca Gudagnino ima specifičen stil, ki ga tu izpili skoraj do kristalne popolnosti. Po ljubezenski uspešnici Pokliči me po svojem imenu (Call Me By Your Name, 2017) in kanibalski romanci Kosti in vse (Bones and All, 2022) je morda posnel svoj najboljši film do tega trenutka. Vsekakor gre za subjektivno mnenje, ki se širom sveta obrača kot veter, predvsem zaradi marketinške kampanje, ki daje veliko poudarka na erotičnih prizorih treh glavnih junakov. Čeprav je ljubezenski trikotnik poleg tenisa osrednja točka filma, pa spolnost kot taka ni tako prisotna. Guadagnino je mojster erotične napetosti.

Z napetostjo smo nagrajeni za popolno pozornost

Z dvema urama in nekaj dodatnih minut film vseskozi zahteva gledalčevo polno pozornost, saj je preskakovanja med časovnicami kar precej, a slednje nikoli ne vpliva na fluidnost filma, temveč kvečjemu pripomore k stopnjevanju napetosti. Film se začne s prizori nepomembnega dvoboja med Artom, čigar žena in trenerka je prav Tashi, in Patrickom, vmes pa nam s skoki v preteklost razloži dinamiko njihovega razmerja in končni pomen tega, na prvi pogled nepomembnega dvoboja.

Pomembno vlogo pri tem imajo vsi trije igralci, za katere je moč reči, da so spisali vlogo svoje kariere. Nikogar izmed njih ne vidimo kot igralca, temveč kot njihov lik, kar je tudi sam cilj igre. Izstopa Zendaya, ki dokazuje svoj igralski razpon, ponovno pa navduši z uporabo obrazne mimike, ki je njen velik adut že od Evforije dalje. O’Connor in Faist ji odlično sledita, film pa bi deloval malce slabše, če kemija ne bi bila vidna tudi med njima.

Zendaya blesti v filmu Izzivalci (Challengers)
Zendaya blesti v filmu Izzivalci (Challengers) Foto: on warnerbros

Adrenalinska napetost prepletanja časovnic

V uvodu je izpostavljen scenarist Justin Kuritzkes, za kogar je to prvi filmski scenarij. Zabavno dejstvo je vsekakor to, da gre za moža Celine Song, ki je napisala scenarij za svoj prvi celovečerec Pretekla življenja, za mnoge najboljši film leta 2023. Oba predstavljata zgodbo z ljubezenskim trikotnikom, na eni strani bolj melanholično in na drugi bolj adrenalinsko in erotično.

Scenarij za ta film deluje na več ravneh, še posebej, ker ga poudari vizualni stil režiserja in kinematografa. Slednji, Sayombhu Mukdeeprom (Pokliči me po svojem imenu, Suspiria in Trinajst življenj), je z italijanskim režiserjem že sodeloval, a tu predstavi največ novitet, predvsem pri teniških prizorih. In s še svežim spominom na ogled Snyderjeve katastrofe Rebel Moon, se to iznajdljivost ceni še toliko bolj. Ko tej iznajdljivosti dodamo še glasbeno podlago dvojca Trent Reznor & Atticus Ross (Socialno omrežje, Dekle z zmajskim tatujem, Mank in Duša), predvsem v nebo vpijajoče tehno skladbe, dobimo ekstremno gledljiv film.

Teniški film Izzivalci je več, kot le to4
Teniški film Izzivalci je več, kot le to4 Foto: on warnerbros

Izzivalci, najboljši film v Guadagninovi karieri?

Izzivalci je odličen film, ki brez težav združuje nekaj različnih žanrov. Ko si gledalec želi odlične drame, jo dobi. Ko si zaželi odličnih športnih prizorov, jih dobi. In ko si gledalec zaželi dobrega filma od A do Ž, ga dobi. Izzivalci bi se znali na koncu leta uvrstiti visoko na seznamih najboljših filmov leta.

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Izzivalci
Prejšnji članekOdštevamo do OI Pariz 2024: »Odprtost vedno zmaguje«
Naslednji članekLjubezenski horoskop za maj 2024

Urednik portala Student.si

ocena-filma-izzivalci Izzivalci je športna drama režiserja Luca Guadagnino, ki izvrstno prepleta časovne preskoke, ljubezenska razmerja in teniški svet. Zendaya blesti v glavni vlogi, odlično pa ji parirata Mike Faist in Josh O'Connor. Na koncu leta bo film visoko na lestvicah najboljših.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.