Ocena filma: Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti

Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti je tretji del omenjene franšize, ki opravlja svoje delo predhodnika franšizi Harry Potter. Ponovno je na režiserki stolček sedel David Yates, v glavnih vlogah pa so Eddie Redmayne, Dan Fogler, Ezra Miller, Jude Law in Mads Mikkelsen. Slednji je nadomestil Johnnyja Deppa, ki se ravno v tem času na sodišču bori za pravico, kar je veliko bolj zanimiv ogled od tretjega dela Magičnih živali.

Magične živali, ki jih sploh ni

Prvi del franšize je skušal predstaviti nov svet, Newta med iskanjem prečudovitih živali, ki jih ima Magični svet ogromno. Bile so predstavljene, a ker so želeli novo franšizo, so bile predstavljene tudi druge reči – Grindelwald in Credence. In če je bil prvi del gledljiv z zavedanjem, da bodo potrebovali še kakšen del, je bil drugi katastrofa. Tretji pa je še nekoliko težji ogled in čas, da se morda ta filmska serija tudi konča. Ali vsaj vzame nekaj let za izdelavo koherentnega scenarija, ki bi brez dvoma bolje deloval kot knjiga in ne film.

Če je bil Harry Potter svet čarovnije, kamor oboževalci vsako leto z veseljem odidejo po ponovno dozo užitka, so Magične živali tisti svet, ki izcuza vso čarovnijo iz tega sveta. David Yates skuša iz površnega in luknjastega scenarija izvleči največ. Tudi tokrat se čuti popolno pomanjkanje barv, kar krasi njegove filme in tako ne pusti barvitosti sveta do učinka. Slednje je nekaj, kar je vsaj prvemu delu v določeni meri uspelo. Dumbledorjevim skrivnostim pač ne.

Magične živali so v tretje še slabše kot prvič in drugič
Magične živali so v tretje še slabše kot prvič in drugič

Magične živali niso vnaprej dorečena zgodba

Če se je to jasno pokazalo pri Grindelwaldovih hudodelstvih, je postalo kristalno jasno zdaj v Dumbledorjevih skrivnostih. Čeprav vemo, da se zgodba Dumbledorja in njegovega nesojenega ljubimca Grindelwalda konča s smrtjo slednjega, filmi nimajo dorečenih stvari. Na vsakem koraku je jasno, da gre za flikanje vmesnih členov, ki povezujejo nejasno dodelano celoto.

Brez dvoma so imeli ti filmi že pred in med nastankom pod svoja kolena zmetanih kar nekaj kolen. Nedodelana zgodba, težave določenih igralcev (Depp in Miller), epidemija koronavirusa in na koncu tudi težave avtorice. A to ne upraviči dejstva, da so Magična bitja 3 podpovprečen film, ki ne doseže že tako nizkih pričakovanj. Ali bo to pomenilo, da nadaljevanj sploh ne bomo dobili? Bomo videli, saj tudi zaslužek z vsakim delom pada. In ko franšiza Magičnega sveta oziroma Harryja Potterja ne privleče dovolj ljudi v kinodvorane, imamo velik problem. To se ni zgodilo pri trilogiji Hobit, ki je z nekaj več težavami in višjimi pričakovanji še vedno navdušila mnoge. Prednost je bila dokaj jasno začrtana pot, ki vodi do začrtanega cilja. Tega Magična bitja nimajo.

Mads Mikkelsen je tokratni zlikovec Geralt Grinderwald v Magičnih živalih
Mads Mikkelsen je tokratni zlikovec Geralt Grinderwald v Magičnih živalih

Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti je zgolj vprašaj

Magična bitja: Dumbledorjeve skrivnost je medel in popolnoma bled film, ki v sebi skriva nekaj lepih reči. Te nas spomnijo le na to, kaj bi lahko nastalo iz te franšize in nikakor ne izboljšajajo končnega izdelka. Težava, ki se ji ni izognila zadnja trilogija Vojne zvezd, se zdaj polašča tudi Magičnih bitij, ki si zaslužijo mnogo več. Če ne drugega, si več zasluži Newt Scamander s svojim kovčkom prečudovitih živali, ki so potisnjene v ozadje. Ko bi le bil ta vidik postavljen v ospredje.

MAGIČNE ŽIVALI: DUMBLEDORJEVE SKRIVNOST | napovednik #1 | V KINU OD 14. APRILA

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti
Prejšnji članekŠOS še naprej bije boj za korona dodatke dijakom in študentom
Naslednji članekJupitrova luna Evropa ima morda vodo z življenjem
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-magicne-zivali-dumbledorjeve-skrivnostiMagične živali: Dumbledorjeve skrivnosti je tretji del omenjene franšize, ki opravlja svoje delo predhodnika franšizi Harry Potter. Ponovno je na režiserki stolček sedel David Yates, v glavnih vlogah pa so Eddie Redmayne, Dan Fogler, Ezra Miller, Jude Law in Mads Mikkelsen. Slednji je nadomestil...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.