Jupitrova luna Evropa ima morda vodo z življenjem

Za iskanje življenja onkraj planeta Zemlja se raziskovalcem zdi posebno privlačna Jupitrova luna Evropa. Pod površjem namreč najverjetneje skriva veliko število bazenov s slano vodo, primernih za razvoj življenja. Evropa je nekoliko manjša od Zemljine lune in je za iskanje življenja postala zanimiva, ko so s teleskopi in sondami odkrili dokaze o globokem oceanu 15 do 25 kilometrov pod njenim površjem. Ta bi zaradi globine lahko vseboval dvakrat toliko vode kot vsi Zemljini oceani skupaj.

Prvi dokazi o plitvih bazenih tik pod zamrznjenim površjem Evrope predstavljajo veliki vzporedni grebeni, ki se raztezajo na stotine kilometrov po površju lune. Ti močno spominjajo na značilno površje Grenlandije.

Če so omenjeni dvojni grebeni na Evropi nastali podobno kot tisti na Grenlandiji, se pod površjem skrivajo številni bazeni vode, ki pomagajo pri kroženju snovi, potrebnih za razvoj življenja, od zamrznjene lupine do slanega oceana pod površjem. Na Grenlandiji je ravno zamrzovanje plitvih bazenov podzemne vode povzročilo razpokanje površja in tvorbo dvojnih grebenov. Povišan tlak pod površjem je bil kriv, da so se grebeni dvignili nad površino.

Grebeni na Evropi se dvigajo do 300 metrov nad površjem, ločujejo pa jih skoraj kilometer široke doline. S tem so kar petdesetkrat večji od tistih na Grenlandiji, kar za znanstvenike ostaja uganka. Močnejša gravitacija na Zemlji lahko pojasni manjšo višino grenlandskih grebenov, ne pa tudi ožjih dolin.

Več o tem skrivnostnem svetu bo pojasnila Nasina misija Europa Clipper z načrtovano izstrelitvijo oktobra 2024.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekOcena filma: Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti
Naslednji članekŠkisova tržnica – študentska, eko, edinstvena

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.