Ocena filma: Mean Girls (2024)

Zlobna dekleta (Mean Girls, 2024)
Zlobna dekleta (Mean Girls, 2024) Foto: on tmdb

Leta 2004 je svojo premiero doživela najstniška komedija Zlobna dekleta (Mean Girls), ki se je usidrala v pop-kulturo generacije in vsa ta leta živela v srcih oboževalcev in na internetnih valovih. Če nič drugega, je bila objava o filmu obvezna 3. oktobra. In zdaj je obvezna recenzija predelave, ki po vseh merilih ne bi smela doseči izvirnika. Se je to res zgodilo ali te ob ogledu čaka presenečenje?

Zlobna dekleta kot predelava muzikala, ki je predelava filma, ki je predelava knjige

Le malokdo ve, da je bil izvirnik posnet po knjigi Rosalind Wiseman z naslovom Queen Bees and Wannabes iz leta 2002. Zelo uspešnemu filmu je leta 2011 sledilo nadaljevanje, ki je že davno pozabljeno, a glavna predelava je Broadway muzikal, ki je po premieri leta 2017 spisal skoraj tisoč ponovitev. Seveda je Hollywood zavohal denar in v času predelav je sledila tudi ta, a tokrat z obratom. Film Zlobna dekleta je namreč muzikal, čeprav so se temu v promociji v loku izogibali. Mnogi gledalci v ZDA so bili razočarani, da je šlo za mjuzikl, in na podlagi tega filmu namenili slabše ocene kot sicer. Ker pa je od tistega časa minilo že več tednov oz. mesecev, smo lahko na to pripravljeni. V ogled predelave Mean Girls lahko skočimo s predznanjem, da bomo zraven peli in plesali.

Zlobna dekleta so muzikalna predelava filma iz leta 2004
Zlobna dekleta so muzikalna predelava filma iz leta 2004 Foto: on tmdb

Film sta režirala Samantha Jayne in Arturo Perez Jr., a kar je bolj pomembno je scenarij, ki ga je ponovno napisala Tina Fey. Vrača se tudi v vlogi učiteljice, ki jo je upodobila v originalu. V glavni vlogi mladenke Cady, ki se iz Kenije preseli nazaj in prvič stopi na ozemlje srednje šole North Shore, je Angourie Rice (The Nice Guys, Spider-Man). Njena prva prijatelja sta Jaquel Spivey in Auliʻi Cravalho, ki je posodila glas Moani (v slovenščini Vaiana). Tu pa so še »plastike«, glavne antagonistke filma. Najbolj zlobna je seveda Regina George, ki jo upodobi Renee Rapp. Ob njej še Avantika in Bebe Wood. V lepotca Aarona se prelevi Christopher Briney, ki ga lahko gledamo v Amazoni seriji Poletje, ko sem postala lepa (The Summer I Turned Pretty). V stranskih vlogah še Jenna Fischer, Tim Meadows in Busy Phillips.

Bebe Wood, Renee Rapp in Avantika
Bebe Wood, Renee Rapp in Avantika Foto: on tmdb

Nič posebnega in nič novega, a z vsaj malo čara

Ali uspe filmu ujeti čar originala? Na kratko, ne. Dejstvo je, da bo primerjan z izvirnikom, ki je kljub dejstvu, da gre za najstniško komedijo, izvrstno spisan film in z razlogom še vedno pomemben del pop-kulture mlajših generacij. To pa ne pomeni, da se film ne trudi, saj iskreno ni slab. Ironično je, da so najslabši del filma vse pesmi, ki so popolnoma pozabljive in nič posebnega, a zadovoljijo nalogi, da mora biti to muzikal.

Zgodba filma se drži istih taktov, a spremeni ravno dovolj, da pade pod kakovost originala. Če je delovalo, zakaj bi spreminjal do ravni, ki je podobna, a ne tako dobra? Tu se poraja primerjava s slavnim rekom strica Bena v Spider-Manu, ki je bil spremenjen do oblike, ki spominja na ponaredek. Podobno je pri predelavi Zlobna dekleta, ki pa bo zlahka našla svoje občinstvo, če ji ta dovoli nekaj minut prepričevanja. Kar nekaj prizorov je namreč dobro, skorajda perfektno, premišljenih in ponuja izvirnost filmu, ki je sicer precej mlačen in ne ponuja nič novega.

Jaquel Spivey, Angourie Rice in Auliʻi Cravalho
Jaquel Spivey, Angourie Rice in Auliʻi Cravalho Foto: on tmdb

Obstaja veliko slabših stvari, kot je predelava Mean Girls, kar tudi šteje za nekaj. Ni katastrofa, kot bi jo pričakovali, in včasih je že to dovolj za uspeh. Ko je temu dodan še kanček čara in ščepec izvirnosti, imamo film, ki ne razočara in ne navduši. Vse, kar mu uspe, je dodati k kakovosti izvirnika.

 

Mean Girls | Official Trailer (2024 Movie)

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Zlobna dekleta (Mean Girls)
Prejšnji članekTop 10 Köln: najboljše atrakcije kulturne prestolnice
Naslednji članekKratkocajtnik 2024

Urednik portala Student.si

ocena-filma-mean-girls-2024Zlobna dekleta je muzikalna predelava filma, ki navdušuje že od leta 2004. Nekaj izvirnosti in kanček čara ne nadomestita dejstva, da se vse skupaj opazuje kot ponaredek, ki sicer zadosti trenutni sli po filmu, a bi si vseeno rajši ogledali original.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.