Top 10 Köln: najboljše atrakcije kulturne prestolnice

Cityscape of Cologne, Germany
Foto: jotily iz iStock

Kulturno prestolnico in univerzitetno mesto ob Renu bogati več kot 2.000 let zgodovine. Je eno najstarejših nemških mest in četrto največje v državi. Če na potovanjih rad zahajaš v odlične muzeje in ure raziskuješ umetnost ter zgodovino, ti v Kölnu zagotovo ne bo dolgčas. Köln je tudi mesto z največ pubi na prebivalca v Nemčiji. K temu dodaj še zanimive soseske, dinamično okolje ob reki in svetovno znano katedrale. Poleg vsega bo letos Köln gostil tudi Evropsko prvenstvo v nogometu, EURO 2024. Mestno središče je od letališča Bonn (četrto največje mednarodno letališče v Nemčiji) oddaljeno le 15 minut. Po mestu pa te popelje sistem učinkovitih S-Bahnov.

Kölnska katedrala

Kölnska katedrala je danes najbolj obiskana znamenitost v Nemčiji, njeni zvoniki iz 19. stoletja pa so še vedno druga najvišja zgradba v mestu. Njena gradnja se je pričela leta 1248, zanjo pa je značilen gotski slog. Je del UNESCO-ve dediščine. Gradnja je trajala več kot 600 let, do leta 1880. Med drugo svetovno vojno je bila katedrala sicer močno poškodovana, a ne uničena. V notranjosti katedrala skriva dragoceno umetnost: vitraže iz začetka 16. stoletja in visok oltar iz črnega marmorja iz začetka 14. stoletja. Z vrha stolpa se odpira tudi lep razgled na mesto. Če si želiš vodenega ogleda katedrale, poskrbi za pravočasno rezervacijo.

Katedrala z dvojnim stolpom
Top 10 Koln Foto: Sebel-Design iz Pixabay

Most Hohenzollern

Med katedralo in Kölnskim trikotnikom se že od začetka 20. stoletja razteza most. Po vojni je bil ponovno zgrajen in omejen na zgolj železniški promet in pešce. Prečkaj eno izmed največjih evropskih rek in pri tem uživaj v pogledu na zvonike Cerkve Velikega svetega Martina in Kölnske katedrale. V zadnjem desetletju je tudi ta most postal »žrtev« zaljubljencev, ki nanj obešajo svoje ključavnice. Ti v izraz večnosti na most obesijo ključavnico, ključ pa vržejo v reko. Teža ključavnic na mostu danes že presega dve toni. To bi bilo za številne druge mostove že preveč, most Hohenzollern pa uspešno kljubuje dodani teži.

Kölnsko staro mestno jedro

Ko se sprehajaš po trgih v zgodovinskem središču, ne pozabi, da so bile tri četrtine mesta med vojno povsem uničene. Tlakovane ulice imajo tako podobo lahko šele 70 let. Kljub temu imajo nekatere ulice in trgi močan zgodovinski pečat celo med novejšimi betonskimi zgradbami iz povojnega obdobja. Največ ostankov zgodovine tako najdeš na Heumarktu in Altermarktu. Ob sprehodu po ulici Am Hof poišči fontano Heinzelmännchenbrunnen iz leta 1899. Spoznal boš priljubljene kölnske škrate Heinzelmännchen, ki so v preteklosti ponoči opravili vse delo, da so se meščani lahko sprostili. Tako je bilo vse dokler niso bili užaljeni in so zapustili mesto zavedno. Vsaj izročilo pravi tako …

29 July 2022, Cologne, Germany: People walking and resting in cafe at old market square with historic statue in Koln. City life and urban development
Top 10 Koln Foto: frantic00 iz iStock

Imhoff-Schokoladenmuseum

Ena najboljših atrakcij za čokoholike na svetu je muzej, ki je nastal v sodelovanju čokoladnih znamk Lindt in Sprüngli. Letno ga obišče okrog 650.000 obiskovalcev in še zdaleč ni le atrakcija za otroke. Razstave odlikuje premišljeno razmerje med izobraževalnimi detajli o izvoru čokolade in gojenju kakava ter občudovanju ustvarjanja čokolade pred očmi obiskovalcev. Del muzeja je tudi trimetrska čokoladna fontana, v katero lahko obiskovalci pomakajo vaflje in razvajajo svoje brbončice. Muzej vključuje še »tropikarij«, kjer kakavova drevesa gojijo v stekleni kocki, srebrne mezoameriške posode za čokolado in pomanjšane verzije strojev, ki jih uporabljajo v proizvodnji čokolade. Odločiš se lahko za voden ogled ali celo posebne oglede, ki vključujejo še več degustacije in delavnice izdelave čokolade. Po ogledu muzeja se ustavi še v kavarni Chokolate Grand Cafe na kosu sveže pečene čokoladne torte.

Cologne, Germany - February 23, 2018: Imhoff chocolate museum in Cologne, with unidentified people. It was opened 1993 and belongs with about 675.000 visitors a year to the Top Ten of German museums
Top 10 Koln Foto: chris-mueller iz iStock

Rimsko-germanski muzej

Po ogledu katedrale se sprehodi še do Rimsko-germanskega muzeja (Römisch-Germanisches Museum), v katerem si lahko ogledaš mozaike, rimske čaše, lončene izdelke in skulpture ter rimski in germanski nakit. Če se želiš naučiti veliko o arheološki zapuščini mesta in bolje spoznati obdobje od paleolitika do zgodnjega srednjega veka, si na pravem kraju.

Kölnski živalski vrt

Kölnski živalski vrt ni zanimiv le zaradi številnih živalskih vrst, ki prebivajo v njem, temveč tudi zaradi izobraževalne vloge. V njem tako lahko spoznaš zgodovino živalskih vrtov in njihovo spreminjajočo se vlogo tekom zgodovine. V preteklosti so bili namreč živalski vrtovi bolj podobni razstavi, kjer so bile v zverinjakih predstavljene eksotične živalske vrste. Naloga sodobnega živalskega vrta pa ni le zabavanje, ampak tudi izobraževanje javnosti in ohranjanje živalskih vrst. Ravno Kölnski živalski vrt spada med najstarejše v Nemčiji, saj je bil ustanovljen že leta 1860. V njem si oglej tudi dobro opremljen akvarij, »Otok opic« z umetnim tropskim deževnim gozdom in ogrado za velike mačke.

Botanični vrt Köln

Že od 19. stoletja se v severnem delu mesta nahaja Flora und Botanischer Garten Köln. Ta obsega 11,5 hektarov in preko 10.000 različnih rastlinskih vrst. V njem si celo pozimi lahko ogledaš rastlinjak in hišo palm, poleti pa te bodo med sprehodom navduševale urejene gredice pisanih cvetic. Zunaj je urejen tudi mediteranski vrt in italijanski renesančni vrt. Obisk je lahko tudi zelo poučen. Zgodovinska stavba v botaničnem vrtu je prizorišče različnih dogodkov in koncertov.

Muzej dišav

Od katedrale se sprehodi še do Farina Duftmuseum, kjer boš spoznal zgodovino slavne Eau de Cologne. Zgodovina parfumov se v muzeju začenja z obdobjem rokokoja, v katerem je svoj pečat pustil Johann Maria Farina. V muzeju boš slišal zanimive anekdote, najbolje pri tem pa je, da boš ves čas obdan s prijetnimi vonjavami. Muzej ponuja voden ogled v angleščini in drugih jezikih, na katerem dobiš tudi majhen vzorček parfuma. Cena ogleda znaša 8 evrov.

Duftmuseum im Farina-Haus - Fragrance Museum Farina

Belgijska četrt

Z javnim prevozom se odpravi do Belgijske četrti med Aachener Straße in Friesenplatz. Tam te čakajo dobra hrana, lepa arhitektura, ulična umetnost, kavarne, bari, trgovine in prijetno lokalno vzdušje. Vse v četrti je poimenovano po belgijskih mestih in provincah, kot so Liege, Ghent, Maastricht in Utrecht. Za dobro kosilo obišči bar Herr Pimock, najboljši domač kiš (quiche) pa strežejo v Salon Schmitz-u. Ta je priljubljen tudi med lokalci, zato pravočasno rezerviraj mizo.

FC Köln

Ko je bila izvedba svetovnega prvenstva v nogometu 2006 dodeljena Nemčiji, je FC Köln začel s prenovo stadiona za prvenstvo. Trenutno ta sprejme 46.698 gledalcev in spada med najboljše v Bundesligi. Nogometni navdušenci, ki si ogledajo eno izmed 17-ih domačih tekem, se lahko pripravijo na celodnevno zabavo in prvovrstno doživetje.

Cologne, Germany - October 2022: Night aerial view of the illuminated RheinEnergieStadion (Müngersdorfer Stadion), home stadium for football club 1. FC Köln
Foto: taranchic iz iStock
Prejšnji članekPomočnik, ki vas res ne bo potreboval
Naslednji članekOcena filma: Mean Girls (2024)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.