Sponzorirano
Vedno suha in čista obutev shoefresh

Ocena filma: Moški

Film Moški režiserja Alexa Garlanda
Film Moški režiserja Alexa Garlanda

Moški je najnovejši film režiserja Alexa Garlanda, ki je pred tem poskrbel za dva zelo kakovostna filma – Ex Machina in Annihilation. Zdaj je predstavil še grozljivko Moški (Men) v katerem igrata Jessie Buckley in Rory Kinnear. Če je kadarkoli v zgodovini obstajal film, ki bi ga lahko opisali z zelo priljubljenim stavkom na internetu, je film Moški vsekakor eden od filmov vseh časov (one of the movies of all time). Je Alexu Garlando ponovno uspelo ali je preveč prepustil percepciji gledalca?

Moški Alexa Garlanda so zelo zanimiv ogled, ki ni za vse

Moški je zgodba o ovdoveli Harper Marlowe (Jessie Buckley), ki odpotuje na počitnice v podeželsko vas. Tam jo sprejme lastnik zgradbe Geoffrey (Rory Kinnear), kaj kmalu pa jo začnejo motiti, preganjati in mučiti moški z okoliške vasi. V zadnjih nekaj letih je folk grozljivka postala vse bolj priljubljena, prav tako pa se je žanr grozljivke povsem na vrhu še izboljšal. Podedovano zlo (Hereditary), Solsticij (Midsommar), Svetilnik (The Lighthouse), Jagnje (The Lamb) so le del sestavljanke kakovostnih folk grozljivk. In tudi Moški se od večine pretirano ne razlikuje.

Prelepi kadri, čudovita scenografija, odlične igralske predstave in velika mera simbolizma. Pri filmu Moški je interpretacija dogajanja eden izmed ključnih razlogov za to, ali ti bo film sploh všeč. Alex Garland že s prvimi prizori ponudi odgovor na večino simboličnega dogajanja v nadaljevanju, a se zna hitro zgoditi, da bo samo en pomežik vplival na razumevanje celotne zgodbe. Če pa boš obdržal stopnjo zanimanja za film, potem te čaka napet, srhljiv in temačen film. Vse to je Moški, ki je alegorija moških pritiskov na ženske, v samem filmu pa vsak izmed njih (moških) predstavlja določen aspekt nasilnega razmerja naše protagonistke.

Jessie Buckley in Rory Kinnea v filmu Moški
Jessie Buckley in Rory Kinnea v filmu Moški blestita v svojih vlogah

Film Moški je… nekaj, kar si vsak razlaga po svoje

Ko se Moški drži tega, da gre za srhljivko, je fantastičen. Vzdušje, ki ga ustvari je intrigantno in fascinatno, kar pa, vsaj zame, pokvari v zadnjih dvajsetih minutah. Enako je storil tudi film Podedovano zlo (Hereditary), ki je do določenega trenutka morda najboljša grozljivka vseh časov, a zapelje v dogodke, ki se ne zdijo pravšnji. Alex Garland se odloči, da bo film v tretjem aktu zaključil na način, ki pa se ne usidra dovolj dobro, čeprav ima svoj pomen, simbolizem in razloge kot take. Na mestu je vsekakor vprašanje, če je bilo to vse skupaj potrebno, kljub močni sporočilnosti samega dogajanja.

Moški je eden najbolj zanimivih in bizarnih filmov leta
Moški je eden najbolj zanimivih in bizarnih filmov leta

Moški je res eden filmov vseh časov. Izvrstni igralski predstavi Jessie Buckley in Roryja Kinnearja sta skupaj s prelepim podeželjem in estetiko filma jasen razlog za ogled. Alex Garland ustvari film, ki se uvrsti na zadnje mesto njegovega malega opusa, kar pa ni graja. Še vedno je Moški vsaj v 70 odstotkih zelo kompetenten izdelek, ki ne bo prepričal vseh, v tistem ostanku pa morda izgubil še veliko preostalih. Moški kot moški, le kdo bi jih razumel.

MEN / MOŠKI / 14.JULIJ

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Moški
Žiga Kastelic Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-moskiMoški je najnovejši film režiserja Alexa Garlanda, ki je pred tem poskrbel za dva zelo kakovostna filma - Ex Machina in Annihilation. Zdaj je predstavil še grozljivko Moški (Men) v katerem igrata Jessie Buckley in Rory Kinnear. Če je kadarkoli v zgodovini obstajal film,...

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.