Ocena filma: Nažgani

Nažgani, film o alkoholu
Nažgani, film o alkoholu Foto: on tmdb

Nažgani je novo sodelovanje režiserja Thomasa Vinterberga in Madsa Mikkelsena, tokrat v filmu o alkoholu. Zgodba o štirih prijateljih, ki sprejmejo dogovor, da bodo svoje delovnike preživljali nekoliko pijani. S tem želijo izvedeti, ali bodo tako postali srečnejše osebe in boljši učitelji. Opijajoč obenem pa streznjujoč film o »evropskem« načinu življenja, ki ponudi novo vprašanje v nizu alkohola kot rešitve.

Nažgani, film o alkoholu

Po filmu Lov iz leta 2012 sta Thomas Vinterberg in Mads Mikkelsen ponovno združila moči. Še en prikaz njunega plodnega sodelovanja je Nažgani, z originalnim naslovom Druk in angleškim naslovom Another Round. Zgodba štirih prijateljev učiteljev, ki se nekega dne odločijo preveriti tezo o alkoholu in življenju. Če imaš v sebi vsaj 0,5 promila alkohola se izboljša kakovost dela in življenja. To sprejmejo prijatelji, med katerimi je naš glavni akter prav Mikkelsenov lik. V svojem življenju ne vidi več pravega smisla, zgodovine ne poučuje več strastno, z ženo se ne ljubita, z otrokoma pa ne najde več povezave. Preverjanje te alkoholne teze bi mu lahko v življenju le pomagalo, saj nam da vtis, da na slabše že ne more iti.

Filmov o krizi srednjih let moške populacije je precej. V večini primerov pa so to komedije, ki se z izjemo dveh prizorov ne ukvarjajo z dejansko krizo. Spomnimo se na holivudske filme Odrasli (Grown Ups), 40-letni devičnik (The 40 Year Old Virgin) in nizozemski Vox Populi. V ospredju je komedija, ki je tudi v Nažganih ne manjka, a je tu narejena realistično in naravno, njen »punchline« ni spisan z mislijo na gledalčev smeh. Najlažje bi film opisali kot tragikomedijo, a mu s tem ne bi storili pravice. Je miks žanrov, ki ga je sposoben ustvariti prav Vinterberg (zato tudi ničkoliko nagrad). Če pa mu ob strani stoji še Mads Mikkelsen, pa smo najverjetneje že prilimani na ekrane oziroma platna.

Mads Mikkelsen v filmu Nažgani
Mads Mikkelsen v filmu Nažgani Foto: on tmdb

Že dolgo ni dvoma v to, da bo film vsaj odlično odigran, če je glavni lik Mikkelsenov. Vseeno pa ne smemo pozabiti na »stranske« like, ki upodabljajo skupino prijateljev, družino, sodelavce in otroke. Vsi so prvovrstni in nam skupaj z alkoholom pričarajo pravo atmosfero, vredno Vinterbergove vizije. Vizije, ki jo je po smrti svoje hčerke spremenil v enega najboljših filmov svoje kariere.

Eksperiment, ki ga opravljajo učitelji, se sprva izkaže za pametno potezo. Postanejo boljši in zanesljivejši učitelji, povežejo se s svojimi ženami, otroci, sodelavci in okoljem samim. V njihovo življenje se vrneta smeh in radost. Kmalu pa se začnejo stvari zapletati in razpletati tako, kot bi pričakovali. Tanka je meja med njihovim eksperimentom in problemom alkoholizma in kar ta prinaša.

Vpogled v moško krizo srednjih let

Nažgani nas odpelje tja, kamor stopijo le redki filmi. Med starejše moške srednjih let, ki si želijo biti opaženi in ljubljeni. Thomas Vinterberg je skupaj s svojo ekipo ustvaril čudovit film, ki nas popelje vse od solz smeha do solz žalosti. Odgovorov nam ne ponudi na pladnju, ker bodo za vsakega gledalca drugačni.

Mads Mikkelsen v eni izmed svojih najboljših vlog dokazuje, zakaj je eden najboljših igralcev ta hip. Vinterberg je ponovno prikazal svoj zvrhan pladenj veščin, film pa se odreže tudi na vseh ostalih področjih. Glasba, montaža, scenarij in fotografija so na visokem nivoju.

Nažgani je v nekem smislu kot branje knjige nasvetov. Šele, ko zaključimo z ogledom, se nam film usede v misli in ga začnemo jemati resneje in z željo po razumevanju. Dolgo po tem pa nam postane jasno, kaj točno je film želel predstaviti.

ANOTHER ROUND Trailer | TIFF 2020

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVPN: Kaj je in kako mi pomaga?
Naslednji članekSpoznajte drugo generacijo tehnologije dušenja hrupa
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.