VPN: Kaj je in kako mi pomaga?

Ne dvomimo v to, da si nekje že zasledil oglas za VPN. Verjetno si se tudi že vprašal kaj točno to je in pri čem ti lahko pomaga? Prav zate smo odgovorili na vsa vprašanja, ki se ti bodo pojavili ob tem oglasu. Kaj je VPN? Zakaj se uporablja? Koliko stane? Ali ga dejansko potrebuješ? Vse to in še nekaj malega te čaka v tem prispevku o vipienu.

Kaj je VPN?

Navidezno zasebno omrežje (Virtual Private Network) oziroma VPN je v osnovi programska oprema za zaščito tvoje zasebnosti v spletu. Prikrije tvojo lokacijo, promet in omogoča varne transakcije. Vseeno pa je v uporabi tudi za druge stvari kot je nalaganje torrentov, povezovanje na proxy strežnike in odklepanje geo-omejitvam vsebin raznih ponudnikov (HBO, Netflix, Spotify …).

Kako deluje VPN?

Tvoja naprava se bo najprej povezala z oddaljenim računalnikom, ki ga imenujemo proxy oziroma namestniški strežnik. Preko tega pa lahko obiskujemo spletne strani in odklenemo sleherno funkcijo VPN-a. Spletno mesto na katerem ste bo tako kot izvor videlo strežnik VPN in ne vaše naprave.

Prikaz delovanja VPN-a
Prikaz delovanja VPN-a

Ima VPN slabosti?

Načeloma ne, a včasih se zgodi, da bo hitrost povezave nekoliko počasnejša kot sicer. Prav tako je treba paziti na zaupljivost ponudnika, saj je veliko boljše izbrati preverjenega, ki vaših podatkov ne bo gledal ali jih posredoval. Kot slabost pa lahko navedemo tudi plačljivost nekaterih ponudnikov, a to je po navadi majhna cena za velik uspeh.

Je VPN plačljiv?

Kot smo napisali v predhodnem odstavku, so nekateri VPN ponudniki plačljivi, a je ta cena nizka. Veliko jih je brezplačnih, a v zameno nudijo manj kot tisti, ki so plačljivi. Tudi tisti, ki imajo naročnino, ta največkrat ne znaša več kot šest evrov mesečno.

Na kaj moram paziti pri izbiri?

Tako kot pri nakupu preostalih stvari, je tudi tu pametno, da veste kaj VPN sploh je. Nato pa poskrbite, da vam bo ponudnik nudil kar najboljše od najboljšega.

  • velika pokritost strežnikov
  • 256-bitno šifriranje
  • zaščita pred uhajanjem IPv6 in DNS
  • podpora strankam 24h
  • primerna cena
  • možnost uporabe na več napravah
  • stroga politika beleženja podatkov
Varnost na spletu je izjemnega pomena
Varnost na spletu je izjemnega pomena

Kateri so ponudniki VPN?

Ponudnikov je malo morje, verjetno je med njimi najbolj znan Express VPN. Ta da tudi največ na promocijo, zato se najpogosteje vidi prav njegove oglase. Potem pa so tu še Windscribe, Opera VPN, Hola, NordVPN, CyberGhost IPVanish in še mnogi drugi.

Več o VPN-u

Če bi rad izvedel še več o VPN-u in se spustil v še več podrobnosti njegovega delovanja, si lahko ogledaš spodnji videoposnetek.

What is a VPN and How Does it Work? [SHORT Video Explainer] ⏱️

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTop 5 idej za sprostitev po izpitih
Naslednji članekOcena filma: Nažgani

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.