Ocena filma: Operacija Mincemeat

Operacija Mincemeat je film, ki opisuje istoimensko zgodbo iz druge svetovne vojne
Operacija Mincemeat je film, ki opisuje istoimensko zgodbo iz druge svetovne vojne

Operacija Mincemeat je film o istoimenski operaciji iz druge svetovne filme, ki jo je izvedla britanska obveščevalna služba. Režiser John Madden (Zaljubljeni Shakespeare, Eksotični hotel Marigold) je po scenariju Michelle Ashford, posledično po istoimenski knjigi Bena Macintyreja in še bolj posledično po resničnih dogodkih posnel film o eni najbolj zanimivih tajnih misij v drugi svetovni vojni. Je film enako zanimiv kot zgodba?

Operacija Mincemeat kot sprememba v vojni?

Operacija Mincemeat je ena najbolj priljubljenih zgodb iz zgodovine vojn, kar je povsem logično. Kratek povzetek misije je naslednji: »Britanska obveščevalna služba je v okviru Operacije Barclay truplo brezdomca spremenila v umrlega pripadnika mornarice in ga naplavila na špansko obalo ob mestu Huelva. Pri sebi je imel tajne dokumente o napadu Zaveznikov v smeri Grčije, na kar bi morali nasesti Nemci in se umakniti iz Sicilije ter tako dati prostor za bodočo Operacijo Husky.« Tega se drži tudi film, čeprav je kratek opis le kaplja v morju te zares čudovite operacije.

Člani britanske obveščevalne službe želijo z Operacijo Mincemeat pretentati nemško vojske in obrniti vojno v svojo korist
Člani britanske obveščevalne službe želijo z Operacijo Mincemeat pretentati nemško vojske in obrniti vojno v svojo korist

V svetu umetnosti je Operacija Mincemeat najprej zaživela v obliki knjige Mož, ki ga ni bilo leta 1953, ki jo je napisal Ewen Montagu (eden od glavnega dvojca operacije). Nato je bil leta 1956 po tej knjigi posnet film z naslovom Mož, ki ga ni bilo (angl. The Man Who Never Was). Operacija je skoraj dvajset let zbujala pozornost ljudi po svetu, dokler ni še več podrobnosti v svoji avtobiografiji razkril prav Montagu. Šele leta 2010 je bila izdana knjiga Operacija Mincemeat, ki jo je napisal Ben Mayintyre. Zdaj je tu istoimenski film, zaživelo pa je že nemalo število knjig in dokumentarcev o tem dogodku. Ena izmed zanimivosti je tudi vloga avtorja Sira Iana Fleminga, ki je pri operaciji sodeloval tako in drugače.

Operacija Mincemeat ni popoln film, a bo zadostoval

Film se precej tesno drži zgodovinskih dogodkov in jih pravzaprav pokaže povsem točno. Nekaj umetniške svobode si je vzel pri dialogih in likih, kar je bilo pričakovano. Če je nekaj, kar bi lahko brez težav vzel iz filma, je ljubezenski trikotnik. Zakaj mora imeti tudi ta film ljubezenski trikotnik?! Lastna težava pri tem pa je, da potem ne bi bilo najboljše igralske predstave v filmu, ki je Kelly Macdonald (Trainspotting, Anna Karenina, Pogum).

Kelly Macdonald v filmu Operacija Mincemeat izžareva energijo spremembe vojne
Kelly Macdonald v filmu Operacija Mincemeat izžareva energijo spremembe vojne

Ob njej zaigrajo še Colin Firth, Matthew Macfayde, Penelope Wilton, Jason Isaacs, Mark Gatiss in Johnny Flynn. Kljub temu je Macdonaldin lik Jean Leslie najboljši med njimi, kar pa ne pomeni, da so ostali slabi. Daleč od tega, a brez ljubezenskega trikotnika bi bil film krajši, bolj skoncentriran in preprosto boljši. Tako je na trenutke razvlečen, opazimo pa tudi nekaj nejasnih časovnih preskokov.

Temu navkljub je Operacija Mincemeat natančen prikaz misije iz druge svetovne vojne, ki gledalca v večini prilepi na zaslon in v dogajanje. Ima svoje težave v naraciji, ki bi se jim lahko izognil, a to nadomesti s precej kakovostno igralsko ekipo. Operacija Mincemeat je pravi film za ljubitelje zgodovine in vse tiste, ki bi želeli izvedeti več o tem dogodku.

OPERACIJA MINCEMEAT | napovednik | V KINU OD 19. MAJA

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Operacija Mincemeat
Prejšnji članekPogovori s prijatelji po romanu Sally Rooney je serija s težavami
Naslednji članekUmrl je legendarni Ray Liotta

Urednik portala Student.si

ocena-filma-operacija-mincemeatOperacija Mincemeat je film o istoimenski operaciji iz druge svetovne filme, ki jo je izvedla britanska obveščevalna služba. Režiser John Madden (Zaljubljeni Shakespeare, Eksotični hotel Marigold) je po scenariju Michelle Ashford, posledično po istoimenski knjigi Bena Macintyreja in še bolj posledično po resničnih dogodkih...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.