Ocena filma: Pretekla življenja

Pretekla življenja

Pretekla življenja je režijski prvenec Celine Song, ki je napisala tudi scenarij svoje romantične drame. Pred ogledom bi marsikdo rekel, da je zgodbo o ljubezenskem trikotniku, znotraj katerega sta si dve osebi usojeni, tretja pa preprosto stoji nasproti, že videl. Motil bi se le delno, saj Celine Song kar nekaj klišejev obrne na glavo, vse skupaj pa zavije v enega najboljših režijskih prvencev, ki bi se lahko postavil ob bok lanskoletnemu Po Soncu (Aftersun, 2022).

Pretekla življenja, eden najboljših režijskih prvencev

Pretekla življenja je film, ki bo tako ali drugače pustil močan vtis na tistih, ki ljubijo sentimentalne in počasne poglede, dialoge z malo besedami, govoreče izraze glavnih likov in intimnost čustev, ki so na razpolago. Vsi drugi pa bodo – upam si trditi – cenili, da gre za enega najboljših režijskih prvencev vseh časov, ki so ga morda gledali ob napačnem času v življenju in so mu to pripravljeni oprostiti ob ogledu, ki zahteva veliko.

Pretekla življenja je film režiserke Celine Song
Pretekla življenja je film režiserke Celine Song Foto: on themoviedb

Prav omemba in povezava z lanskoletnim, za Slovenijo tudi letošnjim, Po soncu, ki je prav tako režijski prvenec, bo po ogledu še najbolj primerna zaradi svoje svežine. Film, ki je mnogim postal najboljši film leta, za mnoge pa je bil razvlečena, dolgočasna, pretenciozna in nelogična drama, ki je preprosto niso razumeli. Pa je dejansko niso razumeli, je niso skušali razumeti ali pa so si dramo le ogledali ob napačnem času v svojem življenju? Ker filmi, predvsem tisti, ki temeljijo na karakterni študiji razmerij, so pogosto taki.

Le spomnimo se Linklaterjeve sprehajalske mojstrovine, ki veliko težkega tovora prenesejo že samo s pogledi in premiki kamere, šele nato z dialogom in zgodbo. Redni obiskovalci kinodvoran ali bolje rečeno ljubitelji filmov bodo poznali občutek ob ogledu filma, ki jim je bil pisan na kožo, a se ni usidral v srce, saj so ga morebiti videli ob napačnem trenutku življenja. Morda je res tako, morda pa je to le glavno opravičilo za film, ki se pisca te recenzije preprosto ni dotaknil do te mere, kot bi si želel pri razglaševanju mojstrovine.

Čudovit film, ki bo moral do naziva mojstrovine osvojiti srce gledalca

Pretekla življenja je čudovit film, preden bi se razumeli napačno. Igralska trojica Greta Lee, Teo Yoo in John Magaro nam prinesejo čustvene poglede, ki jih nismo videli že vse od poskusa Vse povsod naenkrat, da se pokloni romantični drami Razpoložena za ljubezen.

Greta Lee in Teo Yoo v filmu Pretekla življenja
Greta Lee in Teo Yoo v filmu Pretekla življenja

Montažni mojstri interneta bodo z velikim veseljem še več mesecev, verjetno tja preko oskarjevske manije, prikazovali vsako sekundo filma in v njej iskali simbolizem in izredno globok pomen. Takih situacij je skorajda nešteto, saj se zdi film enako nedolžen kot izkušen v vseh svojih premikih kamere, dolgometražnih prizorih in čakanju na odziv.

Pretekla življenja ja film za zamujene priložnosti, držanje obljub in nepremostljivo naklonjenost do usodne ljubezni, ki je le besedo stran, če si jo le želimo izreči. In prav slednji stavek je odličen prikaz tega, da bo film nekaterim verjetno nekaj najboljšega, kar so začutili v življenju, spet drugim pa zgolj odličen film, ki mu nekaj zmanjka do tistega naziva mojstrovine.

Košček subjektivnosti recenzenta filma

Filmi so umetnost in zaslužijo si tisti slovenski rek, da imajo vse oči svojega malarja. Tako lahko s končno subjektivnostjo zapišem, da bi moral biti ta film mojstrovina, ki bi jo v življenju videl le enkrat, pa ni bila. Zakaj? Ne vem, odgovor pa morda dobim ob naslednjem ogledu, ki bo nastopil čez nekaj let. Do takrat prepuščam mnenje tebi, dragi bralec, da pojasniš, kako dober ti je bil film Pretekla življenja?

 

Past Lives | Official Trailer HD | A24

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Pretekla življenja (Past Lives)
Prejšnji članekŠtudij managementa in prava na MLC Ljubljana
Naslednji članekSerija Percy Jackson in Olimpijci dobila svoj prvi napovednik (VIDEO)
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-pretekla-zivljenjaPretekla življenja je režijski prvenec Celine Song, ki je napisala tudi scenarij svoje romantične drame. Pred ogledom bi marsikdo rekel, da je zgodbo o ljubezenskem trikotniku, znotraj katerega sta si dve osebi usojeni, tretja pa preprosto stoji nasproti, že videl. Motil bi se le...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.