Serija Percy Jackson in Olimpijci dobila svoj prvi napovednik (VIDEO)

Serija Percy Jackson in Olimpijci
Serija Percy Jackson in Olimpijci Foto: on themoviedb

Disney je objavil napovednik za težko pričakovano serijo Percy Jackson in Olimpijci (Percy Jackson and The Olympians), ki je posneta po istoimenski knjižni predlogi Ricka Riordana. Po dveh filmov v preteklem desetletju bo serija na pretočniku Disney+ svojo premiero doživela 20. decembra 2023. Kaj nam je razkril napovednik za serijo o polbogu?

Percy Jackson in Olimpijci skozi uspešne knjige in neuspešne filme

Rick Riordan je med leti 2005 in 2009 izdal pet knjig o Percyju Jacksonu, ki mu je prav letos sledilo še šesto nadaljevanje. Tat strele, Morje pošasti, Prekletstvo titanov, Bitka v labirintu in Poslednji Olimpijec so naslovi knjižne serije o Percyju Jacksonu, ki so mu nato sledile še knjige v sorodnih zbirkah.

Igralska zasedba filma o Percyju Jacksonu
Igralska zasedba filma o Percyju Jacksonu, ki je izšel leta 2010 in tri leta kasneje dočakal še nadaljevanje Foto: on imdb

Leta 2010 je svojo premiero doživel film Percy Jackson in Olimpijci: Tat strele, ki ga je režiral Chris Columbus. Oboževalcem knjig film resda ni bil najbolj všeč, je pa nove oboževalce pripeljal h knjigam. Sledilo je nadaljevanje, ki je »predelalo« zgodbo druge knjige, kar pa je bil tudi zadnji film v tej franšizi. Zaradi sprememb in neuspeha obeh filmov so pričakovanja visoka, ljubitelji pa že pogledujejo proti decembru.

20. decembra bo na Disney+ premiera serija Percy Jackson in Olimpijci, katere prva sezona bo sestavljena iz osmih epizod.

Pri seriji sodeluje tudi Rick Riordan, ki je poln hvale

Ustvarjalcev serije je verjetno več, a taktirko očitno prevzema Jonathan E. Steinberg, ki je pred leti ustvaril serijo Jericho, nato pa sodeloval pri serijah See in Black Sails.

Režiser prvih dveh epizod je James Bobin, ki je v preteklosti ustvaril like Ali G, Borat in Bruno ter režiral filme Mupetki, Mupetki 2, Alica skozi povečevalno steklo in Raziskovalka Dora. Naslednje štiri pa Anders Engström in Jet Wilkinson.

Tisto, kar pa je najbolj pomembno, je dejstvo, da pri seriji od začetka nastajanja sodeluje tudi avtor Rick Riordan. »Z veseljem povem oboževalcem knjig, ki so čakali – v nekaterih primerih tudi desetletja – na takšno zvesto priredbo, da je to tista, ki ste jo čakali. Sodelujem pri njej in mislim, da vam bo všeč,« je povedal o prihajajoči seriji.

Walker Scobell, Leah Jeffries in Aryan Simhadri v vlogah Percyja, Annabeth in Groverja
Walker Scobell, Leah Jeffries in Aryan Simhadri v vlogah Percyja, Annabeth in Groverja Foto: on themoviedb

Igralska zasedba serije Percy Jackson in Olimpijci

Glavno vlogo Percyja nosi Walker Scobell, ki smo ga spoznali v filmu Projekt Adam (The Adam Project). Annabeth bo Leah Sava Jeffries, Grover pa Aryan Simhadri, ki je velik oboževalec serije. To zaključuje glavni trio zgodbe, ki se mu bo pridružilo še kar nekaj igralk in igralcev. Največje ime je verjetno Lance Reddick v vlogi Zevsa, ki pa je pred nekaj meseci žal preminul in svoje vloge ne bo videl. Poleg njih so tu še:

  • Virginia Kull – Sally Jackson, Percyjeva mama
  • Glynn Turman – Kiron/Mr. Bruner
  • Jason Mantzoukas – Dioniz/Mr. D
  • Adam Copeland – Ares
  • Lin-Manuel Miranda – Hermes
  • Jay Duplass – Had
  • Jessica Parker Kennedy – Meduza
  • Toby Stephens – Pozejdon

Žal so že nekajkrat potrdili, da se serija s filmi ne povezuje, kar pomeni, da (najverjetneje) ne bomo videli Logana Lermana, Alexandre Daddario in Brandona T. Jacksona, ki so glavni trio zaigrali v dveh filmih.

Walker Scobell v vlogi Percyja Jacksona v istoimenski Disneyevi seriji
Walker Scobell v vlogi Percyja Jacksona v istoimenski Disneyevi seriji Foto: on themoviedb

Riordan odgovarja na kritike glede sprememb v seriji

O raznolikosti igralske zasedbe je svoje povedal tudi avtor knjižne predloge: »Sam sem kot učitelj razrednega pouka vedel veliko o grški mitologiji. Všeč mi je bilo poučevanje. Tako sem sinu začel pripovedovati zgodbe iz grških mitov in ko mi je zmanjkalo starih stvari, sem si izmislil novega grškega junaka: sodobnega otroka po imenu Percy Jackson, ki ima tako kot moj sin ADHD in disleksijo in ugotovi, da da so to pokazatelji, da je morda polbog. Moj sin je brez težav verjel v to.«

Glede prilagoditve zgodbe v današnji čas je povedal: »Po 20 letih je bilo pomembno, da sem na zgodbo znova pogledal s svežimi očmi in se prepričal, da zgodba nagovarja vse otroke ter da si lahko vsak ogleda to serijo in vidi sebi. Je dovolj vključujoča, da je lahko vsak junak – navsezadnje sem knjigo napisal prav iz tega razloga. Moj sin se je zaradi učnih razlik počutil kot tujec in to je bil moj način, da mu povem ‘V redu je. Drugačnost je moč. V redu boš. Pripadaš temu svetu.’«

Percy Jackson and The Olympians | Teaser | Disney+

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOcena filma: Pretekla življenja
Naslednji članekPaleontologi odkrili prvi jurski fosil v tem delu sveta in zapolnili vrzel
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.