Ocena filma: Punca za vse

Punca za vse
Punca za vse Foto: on nohardfeelings

Kar nekaj let so oboževalci želeli, da bi se Jennifer Lawrence pojavila v taki komediji, kot je Punca za vse (No Hard Feelings). Režiser Gene Stupnitsky je pri pisanju scenarija ponovno združil moči z Leejem Eisenbergom in nastala je »seks komedija« v kateri glavni vlogi odigrata Jennifer Lawrence in Andrew Barth Feldman.

Punca za vse in kontroverznost starostne razlike

Oboževalci Jennifer Lawrence so več let vpili, da naj se preizkusi v takšni komediji
Oboževalci Jennifer Lawrence so več let vpili, da naj se preizkusi v takšni komediji Foto: on nohardfeelings

Maddie (Lawrence) je 32-letna voznica Uberja in natakarica, ki se spopade s hudimi finančnimi težavami, ko ji zasežejo avto. Ker brez slednjega ne more opravljati voženj za Uber, na internetu najde oglas bogatih staršev, ki želijo svojemu 19-letnemu sinu urediti zmenek in še kaj zraven.

V zameno za to da »hodi« z mladim, neizkušenim in tihim Percyjem (Andrew Barth Feldman) bo dobila star avto. Starša mu želita pred odhodom na univerzo pripraviti obdobje spominov pitja, seksa, alkohola in zabav, da bo pripravljen na novo obdobje. Seveda on o tem ne sme vedeti nič. In tako se začnejo dogodivščine v filmu Punca za vse.

Punca za vse je komedija, ki spominja na tiste med 2000 in 2010
Punca za vse je komedija, ki spominja na tiste med 2000 in 2010 Foto: on nohardfeelings

Glavna »težavica« filma je starostna razlika med likoma, a se je film pogosto precej izvirno otrese, s tem pa tudi kontroverznosti le te. Seveda se lahko pogovorov o tematiki lotimo na način, da je starostni zaplet prav tista »šala«, ki je glavna točka komedije. Lotimo pa se lahko tudi, da je vse skupaj smešno le zato, ker je v starejši vlogi ženska in ne moški. Istočasno pa je tudi eno glavnih sporočil filma to da mladi moški niso družbeno prisiljeni v spolne odnose, ampak štejeta ljubezen in pristna povezava. Še vedno pa je to komedija, ki je ni vredno jemati tako resno. Kaj bi mislili šele o komedijah preteklih let?

Komedija s srcem in kemijo glavnih igralcev

Da je Punca za vse komedija je že skoraj sekundarno, saj gre veliko bolj za film v stilu Ta nora ljubezen (Crazy, Stupid, Love; 2011), ki je film z veliko več srca, dramatičnih prizorov in resnosti, kot pa nam je o njem sporočila promocijska kampanja. Še vedno pa so trenutki komedije nepozabni, saj jih bomo s težavo gledali – »cringe!« je še kako prisoten. Ampak to je nekaj, kar obema akterjema uspeva na zelo visoki ravni.

Jennifer Lawrence in Andrew Barth Feldman se zdita kot ustvarjena za svoji vlogi, kar je tudi glavni adut filma. V prejšnjem desetletju se je zdelo, da je filmski svet klečal pred njenimi nogami, a se ga je pametno otresla in po Arronofskyjevi tihi mojstrovini močnoo zreducirala število filmov. Od leta 2020 je poleg tokratnega zaigrala le v dveh in to ji je dobro delo. Punca za vse predstavlja vlogo, ki je pisana na kožo njenemu humorju – verjetno od tu vloga producentke filma. Po vseh letih akcijskih in dramatičnih vlog lahko rečemo »Končno!«. Za njenega mlajšega soigralca pa lahko rečemo, da si lahko brez težav ustvari tudi filmsko kariero. Spomnimo, da si je glasbeno in gledališko že ustvaril z vlogo Evana Hansena v mjuziklu Dear Evan Hansen.

Jennifer Lawrence in Andrew Barth Feldman v filmu Punca za vse oziroma No Hard Feelings
Jennifer Lawrence in Andrew Barth Feldman v filmu Punca za vse oziroma No Hard Feelings Foto: on nohardfeelings

Punca za vse je lahko komedija leta, če ji to pustimo

Kemija med njima je prisotna, njegova nerodnost in njena neposrednost pa sta tako še bolj potisnjeni v ospredje. Tu si bo film nabral največ simpatij, ki pa preskočijo tudi mejo komedije in se napotijo v gozd drame in resnih življenjskih tem. Čeprav Punca za vse ni najboljši film leta ali najboljša komedija tega desetletja je vseeno srčna in smešna, kar je več kot bi si lahko v tem filmskem obdobju želimo. Na dober dan je lahko Punca za vse najboljša komedija leta.

No Hard Feelings - Official Trailer | In Cinemas June 23rd

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Punca za vse (No Hard Feelings)
Prejšnji članekThreads – vse o novi aplikaciji, ki je alternativa Twitterju
Naslednji članekPrvi tak posnetek Mlečne ceste je navdušil znanstvenike

Urednik portala Student.si

ocena-filma-punca-za-vseKar nekaj let so oboževalci želeli, da bi se Jennifer Lawrence pojavila v taki komediji, kot je Punca za vse (No Hard Feelings). Režiser Gene Stupnitsky je pri pisanju scenarija ponovno združil moči z Leejem Eisenbergom in nastala je »seks komedija« v kateri glavni...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.