Ocena filma: Road House

Road House, predelava filma s Patrickom Swayzejem
Road House, predelava filma s Patrickom Swayzejem Foto: on amazon

Če smo za nekaj let pomotoma pozabili na veličino legendarnega igralca, nas je predelava akcijskega filma iz devetdesetih zagotovo spomnila nanj. Road House je bolj kot dober film v resnici opomnik tega, kako odličen je bil Patrick Swayze. In začuda predelavi uspe v določeni meri zajeti čar izvirnika, si pri preostalih rečeh izposodi besede Connorja McGregorja: »Rad bi izkoristil to priložnost, da se opravičim … prav nikomur! Dvakratni prvak počne, kar hoče.«

Predelava filma Road House s Patrickom Swayzejem

Jasno je, da je več kot priporočen ogled izvirnika iz leta 1989, v katerem je bil prekrasen Patrick Swayze. In morda si je film tudi zaslužil predelavo, ki navkljub igri Jakea Gyllenhaala ne doseže predhodnika in služi le kot opomba na pretekle mojstrovine vseh vpletenih. Southpaw, Nightcrawler, Zaporniki, Donnie Darko, Zodiak, Izvirna koda, Gora Brokeback in drugi, v katerih je blestel zdaj 43-letni igralec. Potem se pojavi Arturo Castro in nas spomni, kako dober je skeč o najslabšem prevajalcu na svetu. In da je vse skupaj še bolj zmešano, se sredi filma vključi še Connor McGregor oziroma njegov lik, ki je pravzaprav parodija irskega borca. Ta pa nas spomni na svojo izredno javno persono, ki je film ne uspe obrniti v svojo korist.

Connor McGregor v filmu Road House
Connor McGregor v filmu Road House Foto: on amazon

Za vsako izvirno uporabo snemanja pretepaških prizorov je tu slabo posnet pretepaški prizor na drugem koncu filma. Marsikaj v filmu nima resničnega smisla, predvsem kar se tiče uvodnih prizorov in sekvenc, ki se v obliki sanj dogajajo v preteklosti. Dejstvo pa je, da je taka tudi kariera režiserja, dirigenta celotnega filma, Douga Limana.

Če se je zdel njegov Hrup in kaos (Chaos Walking, 2021) zgrešena priložnost, ki je fantastične knjige Patricka Nessa stala uspeha, potem ima Road House s tem naslovom veliko vzporednic, čeprav gre za primerjavo knjige in filma. Tudi tokratna predelava ni mogla doseči temeljnega dela, četudi bi opazili visoko raven truda. Šlo je za dirko z vetrom, ki je ni bilo moč dobiti. Pa je Road House vsaj gledljiv film? Vsekakor, saj bolj ali manj pade le zaradi neposredne primerjave s filmom, ki ga piše na novo.

Jake Gyllenhaal in Lukas Gage v filmu Road House
Jake Gyllenhaal in Lukas Gage v filmu Road House Foto: on amazon

Road House: Film, ki zadošča povprečnosti

Jake Gyllenhaal je tista reč, kar lahko film za gledalca ustvari ali razbije. Čeprav ga je nemogoče primerjati s preminuli igralcem, je njegov Dalton vsekakor zabaven v svoji mirnosti, ko mu prav vsi strežejo po življenju v izredno nevarnih situacijah. Road House je popolnoma sproščen večeren ogled, pri katerem ne gre izumljati tople vode, čeprav se z nekaterimi akcijskimi prizori to ekipa še preočitno trudi.

Road House - Official Trailer | Prime Video

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Road House
Prejšnji članekKakšne so prednosti sadnega sladoleda in kako dolgo ga že uživamo?
Naslednji članekNa današnji dan: 75 let zveze NATO in reševanja konfliktov

Urednik portala Student.si

ocena-filma-road-houseRoad House je predelava filma iz leta 1989, ki nas spomni na to, kako odličen je bil Patrick Swayze. Čeprav je Jake Gyllenhaal ponovno fantastičen, to ni dovolj, da bi upravičilo obstoj filma.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.