Ocena filma: Tiho mesto 2

Tri leta po prvem delu, ki ga je režiral John Krasinski, je zdaj na vrsti nadaljevanje. Film, prestavljen zaradi epidemije, se zdaj končno predvaja in privablja množice v kinematografe. Vrača se enaka zasedba, le da se ji pridružujeta še Cillian Murphy in Djimon Hounsou. Zgodba se nadaljuje tam, kjer se je končala s koncem prvega dela. Ali se Tiho mesto 2 odreže boljše kot marsikatera nadaljevanja grozljivk, srhljivk in filmov nasploh?

Težave se prenesejo še iz prvega dela, a jih je tokrat manj

Večina težav, ki jih ima film, lahko z lahkoto pripišemo prvemu delu. Predvsem so to odločitve o pošastih in pravilih sveta. Čeprav so to malenkosti, pa je celotna zgodba spisana okoli teh pošasti, kar te malenkosti znatno poveča. Vseeno pa jih je veliko manj kot v prvem delu, ki je bil kljub temu odličen. Prinesel je veliko mero svežine v žanr, čeprav je zgodba trpela zaradi nekaterih odločitev in pravil sveta. Z nekaj takimi odločitvami pa lahko zaključimo tudi negativne delčke drugega dela. So pa to veliko manj pomembni trenutki filma, ki jih je močno načel že prvi del.

Film je čudovito posnet, enako kot prvi, če ne še boljše. John Krasinski se je ponovno dokazal kot režiser, ki zna iz svojih igralcev izvleči najboljše, hkrati pa filmu dodati vizualni podpis in odlično mero napetosti. Brez dvoma je eden najbolj nadarjenih režiserjev v žanru grozljivke in srhljivke. Tako kot prvi del tudi ta gradi na napetosti, obenem pa ne ponavlja recepta prvega dela. Čeprav je svet preplavljen s pošastmi, pa so v ospredju liki. Družina se odloči, da bo zapustila svoj dom in odide v bližnji kraj, kjer se jim pridruži Emmett (Cillian Murphy). Vse, kar se zgodi po tem, pa naj bo skrivnost za vsakega gledalca.

Odlične igralske predstave celotne ekipe filma
Odlične igralske predstave celotne ekipe filma

Odličen trenutek prvega dela je bil uvodni prizor, ki nas je dobesedno vrgel v dogajanje. Prvi prizor tega filma pa je pravzaprav predzgodba, ki nam pokaže kako se je vse skupaj začelo. Vpogled v kaos prvih trenutkov apokalipse je fantastičen in odlično posnet. Če se odločijo posneti celoten film le o predzgodbi, se verjetno ne bi pritoževali. Z nekaj popravki in pametnejšimi odločitvami, bi lahko še razširili svet, ki so ga ustvarili.

In prav razširitev sveta, ki so ga ustvarili je pomemben del nadaljevanja. Zlahka bi se odločili za reprizo prvega dela in ponovili že videno. Ampak se niso in to je odlično. Že s prikazom začetka apokalipse so napovedali dobro nadaljevanje, to pa še stopnjevali s potekom filma. Glavni adut filma so vsekakor igralci. Emily Blunt ima nekoliko manjšo vlogo kot v prvem delu, a je vseeno fantastična. Cillian Murphy je dobrodošla pridobitev za franšizo. Vse prizore pa ukradeta otroka, ki jih igrata Noah Jupe in Millicent Simmonds.

Zgodba se nadaljuje točno tam, kjer se je končala v prvem delu
Zgodba se nadaljuje točno tam, kjer se je končala v prvem delu

Tiho mesto 2 je eno boljših nadaljevanj zadnjih let

Tiho mesto 2 je več kot dobro nadaljevanje, ki preseka tradicijo slabih nadaljevanj. Sam lahko sicer priznam, da mi je bil prvi del bolj všeč, a je bilo to zaradi manjših ambicij zgodbe in večje intimnosti dogajanja, ki jo je film prinesel. Vseeno pa je film odlično posnet, fantastično odigran in prinaša veliko akcije in napetosti. Manjša pomanjkljivost pa so nekatere odločitve likov in zgodbe, kar pa je bila težava že v prvem delu. Poleg tega pa tudi sam konec ni tako zaslužen in čustven, kot je bil v prvem delu. Ampak to lahko pripišemo prav temu, da je studio našel novo franšizo, ki jo bo dopolnil s tretjim delom in nekaj spin-off projekti.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPoletna lahkotnost
Naslednji članekNasin rover bo iskal vodo na Luni
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.