Ocena filma: Uncharted

Uncharted je fillmska predelava istoimenske videoigre
Uncharted je fillmska predelava istoimenske videoigre Foto: on sonypictures

Uncharted je film, posnet po priljubljeni videoigri. To pomeni, da je imel nizka in hkrati visoka pričakovanja. Glavno vlogo Nathana Draka je prevzel Tom Holland, vlogo njegovega kvazi mentorja Victorja Sullyja pa Mark Wahlberg. Že glavna igralca sta bila na udaru oboževalcev, ker nista pretirano podobna svojima igričarskima originaloma. A nič ne de, saj gre le za film, ki ima v naslov dobesedno prilepljeno besedo Uncharted. Film po videoigri se v preteklosti ni proslavil, vsaj ne v dobrem smislu. Mogoče se pripravlja nov val takih filmov.

Film Uncharted je kopija kopije originala, ki ni izviren

Pisalo se je leto 2007, ko je podjetje Naughty Dog za Play Station 3 ustvarilo igro Uncharted: Drake’s Fortune. Do danes smo videli tri nadaljevanja in kar nekaj sestrskih odvrtljajev, ki svoje dogajanje najdejo v istem svetu. Pogovori zadnjih petnajst let o filmu Uncharted so jasni. Nathan Drake naj bo Nathan Fillion. Nastal bi lahko kadarkoli, a vedno izjemni Sony se je potrudil, da temu ne bo tako. Verjetno je trud pretežka beseda, ker smo leta 2018 že dobili najboljši Uncharted film.

Režiser petnajstminutnega kratkega filma Allan Ungar je uresničil sanje oboževalcev in v film postavil Nathana Filliona kot naslovnega junaka. Tudi Stephen Lang kot Sully je bil pozdravljen s pozitivnimi odzivi. In jasno je bilo, da ljudje hočejo Uncharted film s Fillionom, četudi je star 50 let. Prav to je v največji meri botrovalo odločitvi, da bo glavni lik mlajši. Koliko mlajši in kdo ga bo igral? No, star bo videti približno petnajst in igral ga bo kdo drug kot Tom Holland. Dodajmo še Marka Wahlberga kot Sullyja in vse je precej jasno. Pa je res?

Uncharted ni nič drugega kot plavanje v poznanih vodah

Režiser Ruben Fleischer (Zombieland, Gangsterska enota, Venom) je dobil kontrole filma Uncharted in tako zaključil več kot desetleten proces iskanja talenta, ki je bil vedno pred njihovimi očmi. Glavni vlogi za Hollanda in Wahlberga in prilimanje naslova Uncharted. Kar se likov tiče, si niso podobni, čeprav bi si lahko bili. Kar pa se tiče filma in zgodbe, je tam nekje blizu. V osnovi je kopija vseh originalov in kopij, ki smo jih videli. Nekoga bo film Uncharted spomnil na Indiano Jones, Mumijo, Jumanji, Tomb Raider, Zaklad pozabljenih ali katerega drugega. Nič ni novega in tudi s spremenjeno zasedbo in precej dodelanim scenarijem ne bi bil izviren poskus. A bil bi veliko boljši in primeren za predelavo Uncharted videoserije. In če odstranimo zastor navezanosti na igro in ideje, ki smo si jih spletli v glavi? Se Uncharted kot film, ki ga ne povezujemo z zasnovno idejo, obdrži? Ja in ne.

Ja, zato, ker bo za tiste, ki iger ne poznajo, to še vedno zabaven akcijski film. Nekaj smeha, nekaj akcije in prav dovolj srca, da ni turoben v svojih zaključkih. Po dveh letih pandemije gre to v dobro filmu, saj mnogi obiskovalci kinematografov želijo le to in nič več. Kljub temu je Uncharted film s pomanjkljivim scenarijem, brezglavo akcijo brez kakršnih koli upoštevanj pravil sveta, povprečnimi igralskimi predstavami in slabim tretjim delom. Žalostno je, da so filmske predelave videoiger prišle na to mesto, ko se zadovoljimo tudi s povprečnim izdelkom. Saj, kaj naj, če so predhodniki po večini zares slabi izdelki. Tako je Uncharted eden izmed tistih filmskih predelav, ki ni slab – daleč od tega – a bi lahko bil mnogo boljši, kot je. Mogoče bo to raziskalo nadaljevanje, ki je že zaradi uspeha filma bolj obveza kot možnost.

UNCHARTED - napovednik

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Uncharted
Prejšnji članekKako izdelati poceni in trajnostni pustni kostum?
Naslednji članekNASA bo raziskovala vesoljsko vreme

Urednik portala Student.si

ocena-filma-unchartedUncharted je film, posnet po priljubljeni videoigri. To pomeni, da je imel nizka in hkrati visoka pričakovanja. Glavno vlogo Nathana Draka je prevzel Tom Holland, vlogo njegovega kvazi mentorja Victorja Sullyja pa Mark Wahlberg. Že glavna igralca sta bila na udaru oboževalcev, ker nista...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.