Ocena filma: Večni

Večni so najnovejši izdelek studia Marvel, ki je svoje mesto našel kar pri dobitnici oskarja Chloe Zhao. Če je bil Dežela nomadov film, ki bi lahko posledično predrugačil Marvel, bi mu to uspelo pred vsemi predhodniki. Kako naj režiser pobegne Marvelovi formuli s CGI »spektaklom« na koncu? Večni so lep dokaz, da so lahko Marvelovi filmi izjemno lepi tudi na praktičnih scenah in z resničnimi okolji. So dejanski vstop v fazo po Thanosu, ki se je ustvarjalci lotevajo tako, kot pač znajo. Po Marvelovo.

Večni: Marvel z vizijo Chloe Zhao

Večni (ang. Eternals) so bili eden najbolj pričakovanih filmov tega leta. Z oskarjem nagrajena režiserka Chloe Zhao, ki bo imela pred kamero kamion talenta. Angelina Jolie, Richard Madden, Salma Hayek, Gemma Chan, Don Lee, Kit Harrington, Brian Tyree Henry, Kumail Nanjiani in drugi. Že napovedniki so kazali sliko Marvelovega filma, ki bi znal biti drugačen. Brez dvoma se je lahko uporabilo pridevnike, ki opisujejo vizualno privlačne prizore z obilico resničnih lokacij in vsaj delno odsotnost zelenega platna. Začetek filma nam obljubi enako.

Kvaliteta Chloe Zhao je jasna, prav tako talentiranost celotne ekipe, ki ji ne uspe v celoti uiti formuli, zastavljeni s strani Kevina Feigeja in Marvela. Dvestomilijonski proračun za zgodbo, ki se razpleta več stoletij. Take razsežnosti Marvel še ni imel. Večni orajo ledino in zastavijo temelje za prihodnost te in morda še naslednjih nekaj faz studia. Zgodba je kljub razsežnosti precej preprosta.

Na Zemljo je poslanih deset Večnih – Ajak, Sersi, Ikaris, Kingo, Sprite, Phastos, Makkari, Druig, Gilgameš in Thena. Naš planet morajo braniti pred Devianti in se nikakor ne vpletati med afere ljudi in drugih vplivov. Čeprav to velja za pravilo, se zgodbi ne uspe v celoti izogniti pravilu, ki jim ni dovoljevalo pomagati planetu pred Thanosom ali tisočim vojnam. Izvemo tudi, zakaj se niso smeli vpletati, a to mora gledalec ugotoviti sam. Morda bo našel tudi nekaj trenutkov gole sreče, ki zgodbe ne bi potisnila naprej tako, kot so si jo zamislili ustvarjalci. Ampak to je nekaj, kar mora obstajati v takih filmih.

Večni postavijo temelje za prihodnost Marvelovih filmov
Večni postavijo temelje za prihodnost Marvelovih filmov

Razkol med učinki in resničnimi prizori

Kjer je film v najboljši formi niso akcijski prizori, daleč od tega. S toliko raznolikega talenta, ki ga je imela na voljo režiserka, je ustvarila pristne in precej čarobne pogovore med glavno zasedbo. Prijateljstvo, ljubezen, zaupanje, mentorstvo in še kaj. Vse nam je jasno in vsemu verjamemo brez težav. Po pravici bi zameril, če tega ne bi izkoristila. Izstopata predvsem Richard Madden in Angelina Jolie. Prav slednja nam ponudi eno najboljših vlog v karieri, kar je dokaz, da lahko tudi v takem filmu igralci pridejo še kako do izraza.

Angelina Jolie kot Thena v filmu Večni
Angelina Jolie kot Thena v filmu Večni

Chloe Zhao pa nikakor ne zamerim, da je ustvarila najlepši Marvelov film v njihovi filmografiji. Ne najboljši, a vsekakor najlepši. Velika večina filma je intimna in resnična, izstopajo le kostumi glavnih junakov. Vsej tej lepoti gre nasproti delček Marvelove formule, ki se imenuje tretji akt in akcija. Pretepi so posneti povprečno, vsa poplava posebnih učinkov pa je tista, ki je druga plat medalje filma Večni. Lepši kot je bil film, slabše je bil videti razpon med praktičnim in računalniškim videzom. Učinki so sicer narejeni kvalitetno, na kar smo pri studiu navajeni, a ne gre za to. Gre za kombinacijo obojega, ki enostavno ni pristajala ubrani smeri.

Richard Madden in Gemma Chan v filmu Večni
Richard Madden in Gemma Chan v filmu Večni

Večni so korak izven ustaljenih tirnic

Večni so svež poskus Marvela, ki si očitno želi pokazati, da ni vse enako. Gre za vizualno privlačen film, poln dobrih likov in povprečne zgodbe, ki je ustvarjen iz točno tega razloga. Tako dobro naoljenega stroja, ki svoje delo že več kot deset let opravlja odlično, ne bo tako zlahka reprogramirati za drugačno delo. Vsaj ne takoj. Večni spadajo med Marvelove boljše filme, kar lahko mnogim pomeni veliko, drugim popolnoma nič. Film ima svoje pomanjkljivosti, a bi znal privabiti veliko več novih oboževalcev kot marsikateri predhodnik studia.

VEČNI | napovednik | 2021

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPošta Slovenije uvedla pomembne spremembe
Naslednji članekPrve celine so se pojavile veliko prej, kot smo mislili

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.