Pošta Slovenije uvedla pomembne spremembe

Letos julija je prišlo pri Pošti Slovenije do nekaterih pomembnih sprememb – uvedli sta se dve hitrosti prenosa pisemskih pošiljk. Sprejeli so nov splošni akt o izvajanju poštne storitve in ta narekuje ločevanje pisemskih pošiljk na prednostne in neprednostne.

Kaj se bo spremenilo?

Roki prenosa pošiljk se tako ne bodo podaljšali, bodo pa imeli uporabniki možnost izbire med sedanjim nivojem kakovosti, ki se bo po novem imenoval prednostni prenos, in nižjim nivojem kakovosti, ki se bo imenoval neprednostni prenos. Dodatno se torej uvaja še nižja kakovost.

Razlika med prednostnim in neprednostnim prenosom?

Razlike so sledeče:

pošiljke
Pošiljke bodo odslej ločevali na prednostne in neprednostne.
  • Prednostne pošiljke bodo ustrezno ločene od neprednostnih pošiljk z dodatno oznako na pošiljki.
  • Za prednostni prenos bo cena višja od neprednostnega prenosa. Cena standardnega pisma, poslanega prednostno, bo denimo znašala 0,67 evra, cena za neprednostno pismo pa 0,62 evra. Pri pošiljanju priporočenega prednostnega pisma do 20 g bo cena 2,05 EUR, medtem ko bo cena za neprednostni prenos znašala 1,95 EUR.
  • Ko se bodo uporabniki odločili za prednostni prenos, bo njihova pisemska pošiljka praviloma dostavljena naslednji delovni dan po oddaji pošiljke v prenos (D+1, D je dan oddaje pošiljke v prenos). V primeru izbire neprednostnega prenosa pa bo po pisemska pošiljka praviloma dostavljena v treh delovnih dneh od oddaje pisemske pošiljke v prenos (D+3).

Ta dva prenosa se uvajata za pošiljke v notranjem prometu, in sicer za standardno pismo, navadno pismo, dopisnico, priporočeno pismo, vrednostno pismo ter pošiljke za slepe in slabovidne.

Sledimo razvitim evropskih državam

Z uvedbo opisanega ločevanja pisem sledimo trendom najbolj razvitih evropskih držav. Sedanja ureditev tega področja, kjer se vse pošiljke korespondence obravnavajo kot prednostne pošiljke z visokim standardom kakovosti prenosa, je zelo redka in se je z julijem tako ukinila tudi v Sloveniji.

V drugih državah prehajajo tudi na bistveno nižje standarde prenosa pisem – v Franciji in na Danskem imajo neprednostna pisma še daljše roke prenosa (pošiljke prispejo tudi 5 delovnih dni po oddaji).

Vse manj pisem, vse več elektronske komunikacije

e-komunikacija
Tradicionalni poštni sistem smo več ali manj že povsem zamenjali z elektronsko komunikacijo.

Razlog za navedeno spremembo je upadanje količin pisemskih pošiljk zaradi velikega porasta elektronske komunikacije in spremenjenih navad uporabnikov. V takšnih okoliščinah vzdrževanje sistema za prenos pisem kot izključno prednostnih pisem z visokimi ciljnimi vrednostmi predpisanih rokov prenosa ni optimalno.

Pošti Slovenije bo na ta način omogočena večja fleksibilnost in optimizacija poslovnih procesov pri prilaganju poslovanja postopnim spremembam na trgu ter posledično večja vzdržnost izvajanja univerzalne poštne storitve, so zapisali na spletni strani Pošte Slovenije.

Prejšnji članekPartis je nazaj! Tokrat v pravi in prenovljeni obliki
Naslednji članekOcena filma: Večni

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.