Ocena filma: Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja

Filmski plakat

Pa smo le dočakali zaključek slavne novodobne trilogije Vojne zvezd. Film je bil (na srečo) malce krajši kot ostali, saj je trajal le dve uri in pol. Nastopali so vsi priljubljeni liki, sporočilo filma pa ostaja enako kot v vsej franšizi: dobro bo vedno zmagalo.

Vem.

Predvidljiva zgodba

Že tako nisem velika oboževalka Vojne zvezd, novo trilogijo sem si ogledala zgolj zaradi glavne ženske junakinje. Daisy Ridley je res nadarjena igralka, vendar žal ne dobi dovolj priložnosti, da bi se dokazala.

Zelo slab občutek imam glede tega.

Film je pogrel eno in isto zgodbo, ki se v tej franšizi stalno ponavlja. Če stopimo skupaj, bomo zmagali. Če si se pripravljen žrtvovati, boš premagal zlo. Mala sirota lahko premaga desetletja staro silo nadzora. To smo že vse videli.

Očitno nasprotje med dobrim in zlim

Nobeno naključje ni, da je glavna igralka oblečena v belo, njen nasprotnik pa v črno. Kako drugače bi vizualno ponazorili njuno usodo. Če bi se ustvarjalci filma bolj posvetili psihologiji med Rey in Kylom Ren, bi zgodba dobila globino.

Ne razumem. Idiot si.

V tem zaključku sicer končno ugotovimo preteklost Rey, ampak njena zgodba je le del ozadja. Največ pozornosti spet dobi akcija in prizori vesoljskih bitk. Po devetih filmih so ti že malo dolgočasni.

Varen zaključek trilogije

Ustvarjalci so predvsem zaplavali v varne vode. Oboževalcem so ponudili pričakovan zaključek brez pretirane drame. Konec je bil v bistvu prav smešen. Tak, da lahko dejansko zaviješ z očmi. Tisti, ki ste si film že ogledali, veste, o čem govorim.

Tvoj oče sem.

Ne zgodi se čisto nič pretresljivega in ko zapustiš kinodvorano, nisi navdušen, ampak obenem nisi niti razočaran. Film sedi nekje lepo v sredini. In po vseh zgodbah in ustvarjeni drami, da ne govorimo o vloženih financah, bi se ustvarjalci res lahko malce bolj potrudili.

Star Wars: The Rise of Skywalker | Final Trailer

Katja Stojić
+ objave

Urednica revije Študent

1 COMMENT

  1. Ker sem mogu še enkrat pogledat film in pišem tole čist sveže bom rekel, da je tale film, kar se tiče Vojne zvezd, totalna katastrofa. Zgodba nima nobenega smisla, Rey je najslabši glavni lik v vseh 11ih filmih, zaključek je bedarija in odločitve v filmu so totalno nepremišljene. Last Jedi je bil kontroverzen ampak je vsaj zgledu lepo. Ta je pač beden in tut zgleda ne dobr… Če ma že za nekoga, ki ni tok “povezan” z Vojno zvezd, film samo 3,3 oceno, pol ma za ostale, vključno z mano 0.

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.