Slovenski decembrski običaj eden izmed najstrašljivejših na svetu

Pri Slovencih je menda čas pred božičem najgrozljivejši na svetu. Vsaj tako menijo v britanskem časopisu The Guardian, kjer so slovenski božični običaji pristali na prvem mestu najstrašljivejših. Drugod po svetu, pravijo v The Guardian, je najhujša stvar, ki lahko doleti otroke, da ne dobijo daril. Kaj pa pri nas? Parklji!

Slika Miklavža in spremstva
Miklavž s spremstvom parkljev.
Vir: Wikipedija

Ti spremljajo našega dobrega svetega Miklavža, ki okoli 5. decembra otrokom deli dobrote. V The Guardianu govorijo kot o »demonskih, na pol kozjih pošastih z rogovi in dolgimi jeziki, ki s sabo nosijo šibe, s katerimi tepejo poredne otroke, včasih pa tudi košare in vreče, v katerih jih odnašajo.«

Slika daril pod streho.
Pridni otroci dobijo darila, poredne pa preganjajo parklji.

Parkljev sicer ni najti le v Sloveniji, ampak tudi v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. V preteklosti se je sicer dogajalo že kar nekaj incidentov s parklji, ko so ti postali preprosto prenasilni in predvsem preveč – pijani.

Kje vse je božič še strašljiv?

Tudi na Bavarskem, kjer otroke straši grozljiva čarovnica. V Walesu otroci srečujejo grozljivo bitje s konjsko lobanjo, ogrinjalom in čudnimi očesnimi zrkli.

Prav tako se neprijetno počutijo islandski otroci, ko jih straši čarovnica Gryla, spremlja pa jo grozljiva mačka.

V Franciji kroži prava grozljivka o Hansu Trappu, možu, ki je bil znan po svojem pohlepu, se ukvarjal s čarovništvom in se povezal s hudičem. Po izločitvi iz cerkve se je odločil poskusiti še človeško meso ter si spekel pastirčka nad ognjem. Bog ga je kaznoval s smrtjo, a na božič se včasih vrne …

V Grčiji, Bolgariji, Srbiji in Turčiji strašijo otroke goblini, v Franciji, Belgiji in Švici pa svetemu Nikolaju pri porednih otrocih pomaga nekdanji morilec Pere Fouterrad.

Se tu zdijo parklji najgrozljivejši?

Prejšnji članekSlovenija bo gostiteljica svetovnih prvenstev
Naslednji članekOcena filma: Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.