Ocena filma: Vrvež v moji glavi 2

Vrvež v moji glavi 2
Vrvež v moji glavi 2 (Inside Out 2) Foto: on pixar

Težko je reči, da je Pixar v zadnjih letih razočaral, a se vseeno zdi, da naslovi Luca (2021), Jaz, Rdeči panda (Turning Red, 2022), Kozmoblisk (Lightyear, 2022) in Elementi (Elemental, 2023) preprosto niso dosegli ravni, ki jo povezujemo z animacijskim studijem. Čeprav je bil slednji nekakšen zaspanček med finančnimi uspehi, je bil edini v zadnjih petih letih, ki je prebil mejo 250 milijonov dolarjev zaslužka. Pixar je nujno potreboval uspeh pri vseh treh segmentih – kritiki, gledalci in financah. In z nadaljevanjem enega svojih najboljših in najbolj uspešnih naslovov, ga je tudi dobil. Vrvež v glavi 2 (Inside Out 2) je vrnitev na stara pota.

Vrvež v moji glavi 2: Velika vrnitev Pixarja

Zgodba o tem, kaj se dogaja v glavi mlade Riley, ko se z družino preseli v drug kraj, je navdušila vsakogar. Pet čustev je osvojilo srca gledalcev po vsem svetu, animirani film pa se je okitil še z oskarjem. Tako smo skoraj deset let čakali na nadaljevanje, ki je bilo sicer potrjeno šele leta 2022 z idejo o nadgradnji čustev. In tako smo tu, v trenutku, ko je Vrvež v moji glavi 2 postal animirani film s tretjim najbolj dobičkonosnim prvim dnem v svojem »žanru«.

Dve leti po selitvi jih Riley šteje 13 in je tik pred vstopom v srednjo šolo. Njena čustva – Sreča, Cmera, Bes, Reva in Gravža – so v tem času ustvarili pomemben kotiček, ki pomaga soustvarjati njeno osebnost. Ko se Riley, zdaj perspektivna hokejistka, z najboljšima prijateljicama veseli hokejskega tabora, ji sporočita, da ne bosta odšli na isto šolo. Šok za Riley pa ni edini, ki v njeni glavi povzroči pravi vrvež, saj vpeljane čustvene operacije zmoti še prihod pubertete in novih čustev. Tako spoznamo Tesnobo, Puščobo, Zavist in Sramotkota. Več čustev, več zmede in težje razumevanje.

Inside Out 2 predstavlja nova čustva
Foto: on pixar

Kot pri predhodniku se je tudi tokrat Pixar izredno potrudil pri raziskovanju tega, kaj se dogaja v glavi najstnic ter najstnikov pri vstopu v puberteto. Tudi tokrat so jim pri nastajanju pomagali številni mladi, ki so poskrbeli za prve odzive na ustvarjeno. Kljub vsem pripravam, ki so najverjetneje film zase, se je Pixar soočal z dvomi in kritikami na račun neizvirnosti, ki jo prinaša nadaljevanje filma, ki je bolj kot ne samostoječ. Pa je res? Po ogledu se zdi, da je dvojka enako pomembna kot dvojka, če ne še za kanček bolj. Kakovost nadaljevanja se resda skoraj ves čas giblje pod tisto predhodnika, a je to še vedno višje, kot marsikaj iz Pixarjevega kataloga zadnjih let. Doseže tisto, kar želimo od nadaljevanj. Vrne nas v svet, ki ga je predstavil predhodnik in ga obenem razširi, delno nadgradi in kar je najbolj pomembno, ne uniči.

Riley v filmu Vrvež v moji glavi 2
Riley v filmu Vrvež v moji glavi 2 Foto: on pixar

Odličen film o razumevanju odraščanja

Kar je veljalo pri Vrvež v moji glavi, velja pri Vrvež v moji glavi 2. Animirani film je vreden ogleda, tako za mlajše, kot starejše, ki se bi znali precej zabavati med samim ogledom. S prihodom novih čustev in nadaljevanjem ideje o širitvi tako imenovanega univerzuma, se zdi, da je Pixar našel kuro, ki nese zlata jajca. Z obljubo, da bi bil enako uspešen tudi tretji del – ta se zdi preprosto neizogiben –, se nam obeta ena najboljših trilogij vseh časov. Ker pa ne gre prehitevati dejanskega stanja, lahko rečemo, da je v tem trenutku najboljši animirani film leta in najboljši Pixarjev film v tem desetletju.

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Vrvež v moji glavi 2
Prejšnji članekResna grožnja za moške! Zakaj prihaja do upada števila spermijev?
Naslednji članekTako izpitno obdobje vpliva na mlade

Urednik portala Student.si

ocena-filma-vrvez-v-moji-glavi-2 Vrvež v moji glavi 2 (Inside Out 2) je nadaljevanje perfektnega Pixarjevega filma iz leta 2015. Če je bilo otroštvo prikazano na zanimiv način, je tu izvirnost odraščanja in pubertete. Pixar je znova zadel in zdi se, da je ustvaril kokoš, ki nese zlata jajca. Vredno ogleda!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.