Resna grožnja za moške! Zakaj prihaja do upada števila spermijev?

Artificial insemination or in vitro fertilization. 3D illustration
Foto: iLexx iz iStock

Nedavne raziskave so pokazale, da lahko mikroplastika predstavlja resno grožnjo za moško reproduktivno zdravje. Prisotnost mikroplastike je nova študija odkrila v vseh testiranih vzorcih človeške sperme, kar sproža zaskrbljenost glede njenega vpliva na plodnost.

Zakaj upada število spermijev?

Že vrsto let namreč beležimo upad števila spermijev pri moških, pri čemer vzroki za približno 40 % primerov ostajajo neznani. Kemično onesnaženje je pogosto izpostavljeno kot možen vzrok. Raziskava v mestu Jinan na Kitajskem je dokazala prisotnost mikroplastike v semenu zdravih moških, ki so opravljali predporočne zdravstvene preglede. Podobne ugotovitve so bile tudi v Italiji, kjer so mikroplastiko našli v semenu šestih od desetih zdravih mladih moških, ter še enkrat na Kitajskem, kjer so jo našli v polovici od 25 vzorcev.

Raziskave na miših so pokazale, da mikroplastika zmanjšuje število spermijev, povzroča nepravilnosti in motnje v hormonskem ravnovesju. To pomeni, da lahko mikroplastika predstavlja kronično tveganje za moško reproduktivno zdravje. Poleg tega so raziskave pokazale, da povzroča škodo tudi ostalim celicam.

Macro shot of micro plastics. Cool blue filter applied.
Foto: Svetlozar Hristov iz iStock

Vpliv mikroplastike na naša telesa in okolje

Mikroplastika je prisotna povsod – od najvišjih vrhov gora do najglobljih oceanov. Ljudje te delce zaužijemo s hrano, vodo in zrakom. Milijoni ton plastičnih odpadkov se vsako leto razgradijo v mikroplastiko, ki onesnažuje okolje in posledično naše telo.

Znanstveniki, kot je Ning Li iz Univerze Qingdao, opozarjajo, da je nujno potrebno razumeti obseg človeške kontaminacije z mikroplastiko in njen vpliv na reproduktivne rezultate.

Raziskava, objavljena v reviji Science of the Total Environment, je identificirala osem različnih vrst plastike v vzorcih semena, med njimi polistiren, polietilen in PVC. Mikroplastika lahko povzroča vnetja tkiv in škodo zaradi prisotnih kemikalij.

Poleg vpliva na reproduktivno zdravje je mikroplastika povezana tudi z drugimi resnimi zdravstvenimi težavami. Marca so zdravniki opozorili na povečano tveganje za možgansko kap, srčni infarkt in prezgodnjo smrt pri ljudeh, katerih krvne žile so z njo onesnažene.

Microplastic in food, Environment and health concept, Person putting a spoon with plastic particles in his mouth
Foto: Andrzej Rostek iz iStock

Kako ustaviti mikroplastiko? Še ne vemo

Luigi Montano z Univerze v Rimu, ki je vodil italijansko študijo, opozarja na nujno potrebo po ukrepanju za zaustavitev naraščanja plastičnih odpadkov. Več kot 180 držav se trenutno pogaja o pogodbi ZN za urejanje plastike in zmanjšanje onesnaževanja. Montano poudarja, da je treba ukrepati zdaj, da preprečimo dodatno trajno škodo planetu in človeškemu telesu.

Če mikroplastika vpliva na reproduktivne procese, kot kažejo trenutne raziskave, bi to lahko imelo resne posledice za človeštvo v bližnji prihodnosti.

Junior novinar

VIRThe Guardian
Prejšnji članekKikina dostavna služba: Film zaradi katerega je Studio Ghibli tako uspešen danes
Naslednji članekOcena filma: Vrvež v moji glavi 2

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.