Odgovor na večno vprašanje: Zakaj gresta pokovka in film z roko v roki?

popcorn, red, background, clapperboard
Foto: Roman Valiev iz iStock

Ko nekdo omeni kino, si po navadi predstavljamo temačno dvorano, vrste za vrstami sedežev in seveda pokovko ali po domače kokice. S hrustljavo mešanico soli in arome masla ter ob pogledu uprtem v platno je pokovka pravi prigrizek za kino.

Čeprav so kinematografi začeli uvajati izdelke kot so hrenovke, nacho čips, pice in sladke prigrizke, je pokovka po mnenju gledalcev še vedno najboljši filmski prigrizek.

A young joyful couple is with their daughter in the cinema, watching an exciting movie.
Foto: bernardbodo iz iStock

Toda zakaj je tako? Navsezadnje se pokovko prodaja tudi na športnih prizoriščih in tematskih parkih. Toda vprašaj večino ljudi in ko bodo pomislili na pokovko, bodo pomislili na kinodvorano.

Pokovka in filmi imajo bogato zgodovino, ki sega daleč nazaj v zgodnje dni kinematografije. V nadaljevanju izvemo kako so pokovko začeli povezovati s filmi in zakaj so jo izbrali kot idealen filmski prigrizek.

Kinodvorane prvotno niso želele pokovke

Čeprav si danes to težko predstavljamo, pokovka ni bila vedno dobrodošla v kinodvoranah. Lastniki kinodvoran so prvotno sovražili in zavračali zamisel o prigrizkih, saj so želeli biti bližje dejanskim gledališčem in poskrbeti za stranke višjega razreda. Tudi zvok pokovke ni bil idealen za neme filme, kljub temu da so zraven predvajali glasbo. To se je spremenilo, ko so filmi postajali zvočni, saj je zdaj ogled filmov obiskovala širša množica, saj ni bilo več potrebno, da je gledalec pismen. Pri nemih filmih je bilo namreč občasno potrebno prebrati vmesne razlage dogajanja.

popcorn & cotton candy
Foto: arosoft iz iStock

Pokovka je že bila stalnica ameriške kulture na karnevalih, sejmih in športnih prireditvah, zaradi prenosnega stroja za pokanje, ki so ga izumili leta 1885. To je pomenilo, da je bilo pokovko preprosto narediti in jo je bilo mogoče prodajati kjerkoli.

Lastniki kinematografov prvotno niso želeli pokovke v svojih dvoranah, a je kupcem v dvorano vseeno uspelo prikrasti prigrizke, ki so jih kupili v bližini kinematografov. Že v dvajsetih letih 20. stoletja je občinstvo gledališča skrivalo hrano, kar je tradicija, ki velja še danes.

Velika gospodarska kriza in druga svetovna vojna sta utrdili vez

Pokovka je poceni za izdelavo in pripravo, kar pomeni, da se lahko tudi relativno poceni prodaja in je še vedno mogoče zaslužiti. To je pomenilo, da je bilo med veliko gospodarsko krizo v Ameriki veliko povpraševanje po cenejših luksuznih predmetih, ki so v negotovem času ljudem omogočili nekaj videza normalnosti. Dve najcenejši priložnosti sta bila pokovka in filmi, zato je bilo smiselno, da obe panogi sodelujeta.

3D render representing the concept of reserved seats.
Foto: tifonimages iz iStock

Ker so obiskovalci kina pogosto kupovali vstopnice za več filmov zapored, so bili v kinu dlje časa, kar je pomenilo, da bodo postali lačni in potrebovali hrano. Pokovka je bila ravno pravi prigrizek, saj ni bil potreben pribor in krožniki, bila je enostavna za transport in zaužitje ter seveda, poceni za pripravo. Prvotno so gledališča najemala zunanje prodajalce pokovke za prodajo v svojih preddverjih, saj kinodvorani še niso bile opremljene ali zasnovane za stroje za izdelavo pokovke. Sčasoma so dvorane izločile posrednika in začele z lastno pripravo in prodajo pokovke.

Ko ljudje pomislijo na filmske prigrizke, so veliki trije pokovka, gazirana pijača in sladkarije. Toda med drugo svetovno vojno so v Ameriki začeli z omejevanje in prerazporejanjem sladkorja, tako, da je bilo sladkarij malo, cene pijače pa so se zvišale. Pokovka pa je ostala na voljo, po isti ceni in je bila stroškovno najučinkovitejša izbira za obiskovalce gledališč. Pokovka se je celo vživela v duh druge svetovne vojne. Od takrat so se filmi in pokovka povezali in so že skoraj 100 let stalnica kinematografov.

Pokovka in drugi prigrizki so nujni za kinematografe

African happy couple buying popcorn and paying with credit card while visiting cinema during their date
Foto: SeventyFour iz iStock

Pokovka in razni drugi prigrizki so ključ do nadaljnjega preživetja kinodvoran. Čeprav si večina ljudi predstavlja, da kinodvorane zaslužijo s prodajo vstopnic, temu ni tako. Dobiček od prodaje vstopnic si delijo s studii. Sicer sčasoma zaslužijo z vstopnicami, če film predvajajo dlje časa, vendar večino dobička ustvarijo s prigrizki.

Velike filmske uspešnice pritegnejo velike množice, kar pomeni, da več ljudi kupuje gazirane pijače, sladkarije in seveda pokovko. Zato kinematografi na koncu zaračunajo toliko koncesij, čeprav je izdelava pokovke poceni, saj od tam izvira dobiček.

Vzpon domačega videa na zahtevo – VOD

Tako Hollywood kot filmska in gledališka industrija sta se bali vzpona domačega videa in skrbelo ju je, da bodo ljudje opustili obisk kinodvoran. Dandanes imamo namreč na voljo na tisoče filmov, ki si jih lahko ogledamo iz udobja domačega naslonjača. To je strah, ki ga imajo studii še vedno v dobi pretakanja in se sprašujejo, kako pridobiti občinstvo, da pride v kino gledati filme. Nekatere elemente gledanja filmov, pa smo gledalci želeli prenesti tudi v svoje domove. In eden od teh je nedvomno pokovka.

Family quality time. Father and daughter lie in homemade pink tent with flowers, watch cartoons on laptop, eating popcorn, laugh. Cozy stylish room. Family bonds concept
Foto: Suzi Media Production iz iStock

Ko si pripravljamo pokovko doma, lahko izbiramo med pokovko iz štedilnika ali pokovko iz mikrovalovne pečice. Ko imamo doma filmski večer, želimo običajno poustvariti izkušnjo kinodvoran. Zatemnimo luči, zmanjšamo glasnost telefona in si seveda priskrbimo pokovko. Tudi če se način gledanja filma spremeni, se zdi, da je zamisel o kokicah s filmom trajno povezana in bo še naprej živela v kakršni koli obliki gledanja filmov v prihodnosti.

V prihajajočih jesenskih dneh je torej skoraj obvezno, da si doma (ali v kinu) ob družbi kokic pogledamo kakšen dober film. Z našimi nasveti pa je lahko najboljša domača pokovka vedno zdrav prigrizek.

Junior novinar

VIRmovieweb.com
Prejšnji članekEkstremni vremenski pojavi postajajo resničnost po vsem svetu: kaj prinaša prihodnost?
Naslednji članekFran Drescher, od Varuške do predsednice sindikata SAG-AFTRA

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.