Podcenjene filmske trilogije, ki jih je vredno pogledati

Podcenjene filmske trilogije
Podcenjene filmske trilogije

Ko pomislimo na trilogije, v ospredje priplavajo naslovi, kot so Gospodar prstanov, Vojna zvezd, Nolanov Batman, Svet igrač in drugi. Te spadajo med najboljše trilogije vseh časov, zaradi česar je razumljivo, da so tudi javno poznane in priznane. Kaj pa tiste trilogije, ki se skrivajo nekje v ozadje, a se kljub temu ponašajo z izvirnostjo in kakovostjo? Tokrat je v ospredju 5 podcenjenih trilogij, ki jih je vredno pogledati.

Korneto trilogija – Zora neumnih mrtvecev, Vroča kifeljca in Pr’ konc sveta

Režiser Edgar Wright je skupaj s Simonom Peggom spisal scenarije za komično trilogijo, ki je ena tistih, v kateri se zgodba filmov ne povezuje. V izvirniku ‘Three Flavours Cornetto’ trilogija se je začela leta 2004 s filmom Zora neumnih mrtvecev (Shaun of the Dead), nadaljevala tri leta kasneje s filmom Vroča kifeljca (Hot Fuzz) in zaključila leta 2013 s filmom Pr’ konc sveta (The World’s End).

Zakaj je trilogija? Ker ima vsak film omembo Cornetto sladoledov, po katerih je trilogija tudi dobila imela. Tu so še povezane tematike, ki jih naslavljajo filmi znotraj žanra, v angleškem izvirniku pa je prav tako poklon filmom trilogije Tri barve (Three Colours).

Prvi film, romantična zombi komedija. Drugi film, policijska partnerja v akcijski komediji. Tretji film, apokaliptična zf-komedija. S skupnim proračunom v višini 38 milijonov dolarjev, so filmi zaslužili malo več kot 156 milijonov dolarjev. Bili so finančni in kritiški uspeh.

Trilogija Kornet
Trilogija Kornet Foto: on medium

Shin trilogija

Japonska trilogija, ki ima že zdaj več delov kot tri, a ker gre za seznam dokaj nenavadnih trilogij, bomo ubrali drugačno pot. Najbolj znan film je zagotovo Shin Godzilla, ki je leta 2016 v bistvu predstavljala 31. film v franšizi velikega kaijuja. Šlo je za predelavo tokosatsu serije, ki sta jo nato leta 2022 in 2023 sledila še Shin Ultraman in Shin Kamen Rider. Pri vseh sta na pozicijah režiserja in scenarista sodelovala Hideaki Anno in Shinji Higuchi. Vsekakor vredno ogleda!

Shin Godzila
Foto: on tmdb

Millenium trilogija

Poznavalci bodo vedeli, da gre v osnovi za miniserijo, posneto po trilogijo Millennium švedskega avtorja Stiega Larsona. Čeprav gre za šest delov miniserije, ki so bili izdani leta 2009, so to postali trije filmi. V mislih imamo originalne švedske naslove in ne ameriško predelavo, ki jo je dve leti kasneje v kina poslal David Fincher. Z odlično Noomi Rapace in Michaelom Nyqvistom v glavnih vlogah je eden najboljših ogledov v svetu trilerjev/kriminalk.

Trilogija Millenium
Foto: on tmdb

Planet opic – Vzpon, Zora in Vojna

Po odličnem scenariju Ricka Jaffe in Amande Silver je Rupert Wyatt ustvaril ponovni zagon franšize Planet opic. Ceasar, ki ga upodobi Andy Serkis, je postal zvezda in glavni igralec trilogije, ki je med leti 2011 in 2017 spisala filme Vzpon planeta opic, Zora planeta opic in Vojna za planet opic. Nadaljevanji je režiral Matt Reeves in franšizo ponesel v višave na vseh ravneh. Še vedno pa se zdi, da gre za trilogijo, ki se je ne omenja dovolj pogosto.

Trilogija Planet opic
Foto: on tmdb

Hannibal Lecter

Po romanih Thomasa Harrisa je leta 1991 nastal eden najboljših filmov vseh časov. Ko jagenjčki obmolknejo (The Silence of the Lambs). Izjemen Anthony Hopkins je vlogo serijskega morilca ponovil še dvakrat, deset let kasneje v Hannibalu in leto zatem še v Rdečem zmaju. Zanimivo dejstvo je tudi to, da je leta 2002 kar Hopkins razkril, da je napisal scenarij za četrti film, ki pa ni bil nikoli posnet.

Hannibal Lecter trilogija
Foto: on tmdb

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKoliko časa moramo hraniti položnice?
Naslednji članekKako sestaviti poke skledo?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.