Kako sestaviti poke skledo?

Kako sestaviti poke bowl?
Kako sestaviti poke bowl? Foto: etorres69 iz iStock

Z izrazom bovla lahko zmedeš marsikoga, ki ne sledi trendom zdrave prehrane in besedo pozna v tradicionalnem pomenu mešanice mrzlega vina in sadja. Pijača nosi ime po okrogli posodi, v kateri se tradicionalno servira. Na podoben način je ime dobila skupina zdravih jedi, ki so postrežene v skledah in se še nabolj približajo sestavljenim solatam.

V zadnjih letih je popularnost t. i. bowl ali skled, med njimi poke skled, tako narasla, da se tudi pri nas odpirajo specializirane restavracije z raznoliko ponudbo skled.

Kaj je poke skleda?

Hawaiian tuna poke bowl with seaweed, avocado, mango, cucumber, top view.
Foto: tbralnina on iStock

Poke je tradicionalna havajska jed iz surove, na koščke narezane ribe v marinadi – beseda poke v havajščini pomeni »nasekljati«. Poke bowl pa je nadgradnja ribjega tatarca. Poke je v skledi postrežen na kuhanem rižu, zraven pa so poljubne druge sestavine. Te so premišljeno razporejene, kot pri korejskem bibimbapu – poke skledo načeloma postrežejo tako, da jo premešaš sam.

Trend, ki osvaja svet že vsaj desetletje

V današnji obliki so poke sklede postale popularne v Severni Ameriki okrog leta 2012. Po Ameriki danes najdeš havajske restavracije, ki strežejo poke v moderni in tradicionalni obliki. Ker med glavne sestavine štejemo zelenjavo in ribo, poke skleda velja za hranljiv obrok in dober vir maščobnih kislin omega-3. Za še več vlaknin lahko bazo iz belega riža zamenjaš s katero drugo žitarico.

Kako sestaviti poke skledo?

Navodila za pripravo poke bowle.

Rice on the dark background. Healthy eating and lifestyle.
Foto: FotoDuets iz iStock

1Začni z bazo

Najpogostejša baza v poke skledah je riž (beli, rjavi, jasminov …), ki ga popestriš s sezamovim oljem ali semeni. A če izbiraš prave dodatke, ne moreš zgrešiti s katerokoli drugo žitarico. Lahko se na primer odločiš za kvinojo, kuskus ali kašo – po želji.

Female cook preparing a piece of bluefin tuna to make sushi on a blackboard. Asian food concept
Foto: LuismiCSS iz iStock

2Izberi protein

Sveža tuna ali losos sta idealni in najpogostejši vir beljakovin v poke skledah. A ker sveža surova riba, ki je primerna za zaužitje, ni poceni in vsem morda niti ni dostopna, lahko greš v povsem drugo smer. Odločiš se lahko za imitacijo raka. Priljubljena veganska opcija je tudi tofu. Če se odločiš za ribo, pazi, da boš pri sekljanju zarezal prečno na smer vlaken.

3Mariniraj

Za ribo bo zadoščala preprosta marinada sojine omake in posip iz sezamovih semen. Riba naj v marinadi počiva vsaj kakšno uro. Pri marinadi za tofu, ki je sam po sebi lahko bolj plehek, si lahko bolj ustvarjalen in dodaš še kakšen kis, sezamovo olje, česen ali ingver. Tofu lahko, če imaš raje hrustljavo teksturo, tudi popečeš.

4Izberi dodatke

Najbolj kreativen si lahko ravno pri izbiranju zelenjavnih in sadnih dodatkov. V skledah se pogosto znajdejo avokado, mango, redkvice in kumare. Če greš bolj v smer razstavljenega sušija, so dobra izbira wakame alge, edamame in rezine ingverja.

5Izberi preliv

Priljubljeni prelivi v poke skledah so: wasabi in wasabijeva majoneza, majoneza s sriracho in teriyaki omaka.

Premešaj in uživaj! Dober tek 😀

Prejšnji članekPodcenjene filmske trilogije, ki jih je vredno pogledati
Naslednji članekKje si, prelepi svet? Sally Rooney v svojem slogu in coni udobja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.